Ekogroszek: kaloryczność, wydajność i zużycie w sezonie

Ekogroszek
Ekogroszek

Wybór paliwa stałego do ogrzewania domu nie jest sprawą łatwą.

Istnieje bowiem wiele możliwości, a każda z nich się od siebie różni i posiada zarówno pewne zalety jak i wady.

Na co warto zwracać uwagę? Przede wszystkim na dostępność oraz jakość paliw.

Niezwykle istotnym kryterium jest również wpływ na środowisko i koszty związane z ogrzewaniem.

W ciągu ostatnich lat ogromną popularnością cieszy się ekogroszek.

Co warto wiedzieć o tym materiale opałowym? W jaki sposób jest produkowany i czy jego stosowanie się opłaca?

Odpowiedzi na te oraz inne pytania znaleźć można w poniższym artykule.

Co to jest ekogroszek i jak się go produkuje?

Ekogroszek jest rodzajem paliwa stałego, które służy do ogrzewania mieszkań i budynków.

Mimo iż produkowany jest z węgla, to jest to paliwo dużo wydajniejsze, łatwiejsze w wykorzystaniu i znacznie bardziej ekologiczne.

Dlaczego tak się dzieje?

Bardzo ważna w produkcji ekogroszku jest wstępna selekcja jakościowa.

Węgiel kamienny bądź brunatny w początkowej fazie jest kruszony i przesiewany przez sito. Już na wstępie wybierane są do tego fragmenty surowca o odpowiednim rozmiarze i dużej kaloryczności.

Węgiel wybrany do produkcji ekogroszku cechuje się także niską zawartością siarki, wody oraz substancji niepalnych.

Po etapie przesiania przez sito, wyselekcjonowane kawałki węgla są płukane, przez co eliminuje się obecność miału węglowego.

Osiągają one rozmiary od 5 do 25 mm, a to umożliwia stosowanie automatycznych dozowników węgla.

Dzięki wyposażeniu w nie kotłów retortowych produkcja energii cieplnej charakteryzuje się niższą emisją tlenku węgla, furanów, pyłów, dioksyn i węglowodorów aromatycznych niż w sytuacji, gdy korzysta się z ładowanych ręcznie kotłów rusztowych.

Ogrzewanie ekogroszkiem nie tylko gwarantuje znacznie mniejsze wydzielanie szkodliwych substancji, ale również pozostaje po nim stosunkowo niewiele popiołu.

Ekogroszek: kaloryczność i wydajność

Żeby odpowiedzieć na to pytanie, najpierw należy zastanowić się czym w ogóle jest wartość kaloryczna ekogroszku.

Ogólnie rzecz ujmując, jest to ilość energii, jaką można pozyskać z jednostki masy paliwa.

W przypadku ekogroszku kaloryczność określana jest w megadżulach, natomiast jeśli chodzi o masę opału, to powszechnie stosuje się przelicznik na kilogram. Wobec tego masa opałowa w ostateczności jest podawana w MJ/kg.

Warto więc zapamiętać, że im większa wartość kaloryczna, tym mniej zużywa się paliwa do ogrzania danego obiektu.

Dzięki wykorzystywaniu wysokokalorycznego ekogroszku można uniknąć częstego dorzucania opału.

Takie właściwości sprawiają, że jest on zazwyczaj trochę droższy, ale nie wolno w tym wypadku kierować się wyłącznie ceną. Często bowiem tańszy opał zużywa się zbyt szybko i trzeba wówczas uzupełniać zapasy, na co z kolei konieczne jest posiadanie dużej ilości miejsca do magazynowania.

Czym więc cechuje się dobre jakościowo paliwo w postaci ekogroszku?

Jeśli ma być ono wystarczająco wydajne, parametry powinny mieścić się w pewnych normach.

  1. Najważniejsza jest wspomniana już wartość opałowa, która powinna wynosić powyżej 24 MJ/kg.
  2. Kolejną istotną kwestią jest wielkość granulek – najlepiej gdy mieści się ona w przedziale od 5 do 25 mm.
  3. Warto zwrócić także uwagę na zdolność spiekania, która wyrażona jest wskaźnikiem RI czyli tak zwaną liczbą Rogi. Jego wartość powinna być niższa niż 20.
  4. Niezwykle ważne są również:
    • zawartość popiołu poniżej 10%,
    • zawartość siarki poniżej 1%,
    • wilgotność poniżej 10%.

Wybierając ekogroszek warto kierować się przede wszystkim jego wysoką jakością.

Na rynku można natknąć się zarówno na produkty o niskiej, jak i wysokiej kaloryczności:

  • Najtańsze rodzaje posiadają wartość opałową w przedziale 20 – 24 MJ/kg.
  • Ekogroszek ze średniej półki to już kaloryczność rzędu 24 – 27 MJ/kg.
  • Natomiast opał najwyższej klasy charakteryzuje się wartością sięgającą około 30 MJ/kg.

Ile ekogroszku spala się na sezon w domu jednorodzinnym?

Kwestia tego, ile opału zużyje się do ogrzewania budynku zależy od kilku czynników.

Domy nie posiadające ocieplenia potrzebują nawet dwa razy więcej ciepła niż obiekty, które są dobrze zaizolowane.

W związku z tym wiąże się to z dwukrotnie wyższymi wydatkami na opał.

Ważne jest także to, jakim paliwem ogrzewa się budynek, a także jakość stosowanego opału.

Wiele osób ma problem z określeniem ilości opału, niezbędnego do ogrzewania budynku w sezonie zimowym.

Ile ekogroszku należy przygotować na zimę?

Jeżeli chce się zaoszczędzić i zużyć tyle opału, ile faktycznie wymaga ocieplenie danego obiektu, należy wziąć pod uwagę dwie istotne kwestie.

  1. Po pierwsze, dom powinno wyposażyć się w kocioł o odpowiedniej wielkości, dokładnie dopasowany do potrzeb budynku.
  2. Po drugie, ważny jest prawidłowy sposób palenia.
    Robienie tego niezgodnie z zaleceniami wiąże się z ryzykiem nawet kilkakrotnie większego zużycia opału.
    Jednym z powodów takiej sytuacji może być na przykład wybór kiepskiej jakości pieca o słabych parametrach.
    Jak już wcześniej wspomniano, bardzo duże znaczenie ma również to, w jakim stopniu ocieplony jest dom. Bez izolacji w postaci styropianu na ścianach, wełny mineralnej pod dachem oraz szczelnych okien konieczne będzie spalanie dwukrotnie większej ilości opału.
    Można przyjąć, że standardowy dom o powierzchni 100 m2, nie posiadający żadnego ocieplenia będzie wymagał zakupu aż 5 ton węgla.
    W przypadku minimalnej izolacji (nowe okna i niewielka izolacja) będzie to już około 2,5 tony, natomiast jeśli chodzi o budynek całkowicie ocieplony – około 1,3 tony.

Należy pamiętać, że takie wartości można osiągnąć korzystając nawet z prostego, niedrogiego kotła.

Wystarczy wybór odpowiedniego opału – ekogroszku o wysokiej kaloryczności, na przykład 27 MJ/kg.

Tutaj jednak warto zorientować się, czy dany sprzedawca jest uczciwy:

istnieją bowiem tacy, którzy podają zafałszowane parametry ekogroszku i w ten sposób wprowadzają w błąd swoich nieświadomych niczego klientów. Należy przede wszystkim zwracać uwagę na trzy oznaczenia:

  • “Q ai” – wartość opałowa w stanie analitycznym,
  • “Q ir” – wartość opałowa w stanie roboczym,
  • “Q sa” – ciepło spalania.

Nieuczciwi sprzedawcy często zamiast kaloryczności w stanie roboczym bądź ciepła spalania, podają ją w stanie analitycznym.

Takie postępowanie wpływa na to, że nawet najtańsza wersja ekogroszku z węgla brunatnego może mieć dużo lepszą wartość opałową niż wysokiej jakości węgiel energetyczny. Podczas wyboru trzeba więc patrzeć na rzeczywistą kaloryczność, która zawsze wyrażona jest oznaczeniem “Q ir”.

Jedną z najważniejszych rzeczy w kwestii ogrzewania domu ekogroszkiem jest odpowiedni dobór wartości opałowej do zaleceń producenta pieca.

Kolejną sprawą jest sposób rozpalania. Należy zwrócić uwagę na moc kotła i starać się rozpalać bez dymu (od góry). Przy nieodpowiednim spalaniu powstaje dym i sadza, a jeżeli robi się to prawidłowo, zyskuje się dodatkowe ciepło.

W jakich piecach można używać ekogroszku?

Piec na ekogroszek
Piec na ekogroszek

Piec centralnego ogrzewania to wybór na co najmniej kilka, a zazwyczaj nawet na kilkanaście lat, wobec czego nie warto dokonywać zakupu zbyt pochopnie bądź kierując się opinią znajomych.

Kocioł powinien przede wszystkim być dobrany do indywidualnych potrzeb, a jego głównym zadaniem jest zapewnienie wszystkim domownikom właściwego komfortu cieplnego.

Dobrze jest również zadbać o prostotę jego obsługi, by każdy w razie takiej potrzeby był w stanie w nim rozpalić.

Ekogroszek jest paliwem, które produkuje ciepło w kotłach ekologicznych. Piece wykorzystujące ten rodzaj opału cieszą się popularnością między innymi dlatego, ponieważ w bardzo dużym stopniu bądź nawet w pełni są zautomatyzowane.

Urządzenie oraz paliwo wysokiej jakości sprawi, że załadunek będzie trzeba uzupełniać raz na kilka albo nawet kilkanaście dni. Za dozowanie ekogroszku odpowiedzialny będzie natomiast odpowiedni sterownik.

Wybierając kocioł powinno się także sprawdzić, czy w Polsce znajduje się autoryzowany serwis techniczny. Jeżeli takiego nie ma, to naprawa nawet najdrobniejszej usterki może wiązać się z bardzo dużym kosztem.

Piece na ekogroszek są stosowane najczęściej w przypadkach, gdzie dotychczas używane kotły na paliwa stałe były przestarzałe, a więc nieekonomiczne i mocno szkodzące środowisku.

Jednak takie rozwiązanie cieszy się również zainteresowaniem wśród budujących nowe domy.

Ekogroszek jest ekologiczny, niedrogi, łatwo dostępny i posiada wysoką sprawność spalania. Korzystanie z niego może być bardzo komfortowe, o ile wybierze się wersję kotła z podajnikiem.

Piece węglowe mają najtrudniejsze zadanie jeśli chodzi o spełnienie wymagań stawianych 5 klasie, ponieważ muszą spalić dużo więcej pyłów niż na przykład kotły na pellet.

By spełniać wymogi muszą posiadać specjalną konstrukcję, która różni się od tej w piecach klasy 3 i 4.

Jaki piec na ekogroszek wybrać?

Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii:

Dostępność podajnika ekogroszku

Jeszcze jakieś kilkanaście lat temu na rynku dostępne były jedynie kotły, które wymagały ręcznego zasilania. Są to tak zwane urządzenia zasypowe, które wymagają stałego dozoru.

Nie jest to zbyt komfortowe.

Cechują się także zdecydowanie mniejszą wydajnością i generują dużo więcej zanieczyszczeń. Wszystko to przemawia za zakupem kotła na ekogroszek z podajnikiem.

Dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędza się mnóstwo czasu i energii potrzebnej do załadowania pieca.

Największą zaletą kotłów z podajnikiem jest to, że trzymają one ciepło przez kilka dni.

W przypadku pieców wysokiej klasy taki załadunek może odbywać się raz na tydzień lub nawet rzadziej.

Jest kilka rodzajów podajników, które różnią się od siebie sposobem załadunku oraz wydajnością. Bardzo popularny jest na przykład podajnik ślimakowy.

Sterownik

Występuje w dwóch wersjach – dwustanowy lub automatyczny i jest odpowiedzialny za sterowanie pracą kotła.

Pierwszy z nich może wpływać na oszczędniejsze wykorzystanie opału, ponieważ umożliwia dowolne ustawienie generowanego ciepła. Wymaga on jednak doświadczenia i umiejętności pracy z piecem, wobec czego dla początkujących lepszym wyborem będzie kocioł z rozpalaniem automatycznym.

Sterownik powinien być wybierany w oparciu o funkcje, jakie posiada. Dzięki nim ma się możliwość określenia konkretnych parametrów spalania.

Dobre jakościowo kotły na ekogroszek posiadają różnego rodzaju zabezpieczenia oraz sterowniki sterujące pompami wody, cyrkulacji bądź ogrzewania podłogowego.

Ten element wyposażenia powinien być dość prosty w obsłudze i umożliwiać szybkie ustawienie programu oraz podstawowych parametrów.

Moc

Konieczne jest, aby była ona dostosowana do metrażu obiektu oraz zastosowanej izolacji.

Aby dopasować odpowiednią moc, najpierw należy dokonać podziału na domy całkowicie nieocieplone, budynki po termomodernizacji oraz nowo-wybudowane (zgodne z zasadami nowego budownictwa).

Każdy z nich będzie różnił się zapotrzebowaniem na ciepło.

Najstarsze budynki wymagają około 100 W mocy na metr kwadratowy, obiekty ze sprawniejszą izolacją około 80 W, a najnowsze domy około 60 W.

Te przybliżone wartości pozwalają na dokonanie obliczeń odnośnie dostosowania odpowiedniej mocy. Przyjmując, że każdy z tych trzech budynków ma powierzchnię 110 m2, należy pomnożyć metraż przez wyżej wymienione zapotrzebowanie.

W pierwszym domu niezbędny będzie piec o mocy około 11 kW, w drugim minimum 8 kW, a w trzecim co najmniej 6 kW.

W przypadku, gdy chce się zakupić kocioł na ekogroszek dwufunkcyjny, do tych wartości trzeba doliczyć moc niezbędną do ogrzania wody. Powinna wynieść mniej więcej od 3 do 4 kW.

W efekcie otrzymuje się wartości równe 15, 12 i 10 kW. Piec do mniejszego domu może być dużo słabszy. Na rynku oczywiście istnieją również dużo mocniejsze kotły, które przeznaczone są do większych budynków i temperatur.

Sposób spalania ekogroszku

Na rynku dostępne są kotły górnego i dolnego spalania.

Pierwszy jest zdecydowanie tańszy, a jego konstrukcja prostsza. Posiada on jednak pewne ograniczenia.

Opał spalany jest na ruszcie, wobec czego rozpalany jest cały zasyp. Wytwarzane spaliny przechodzą przez całą konstrukcję pieca.

Niestety takie kotły sporo kopcą i są dużo mniej wydajne. Wymagają także dużo częstszego rozpalania.

Kocioł dolnego spalania jest droższy, ale jego praca jest dużo bardziej ekonomiczna i czystsza. Paliwo jest w tym przypadku spalane nad rusztem, a spaliny kierują się od razu do kanału spalinowego.

W takim piecu nie jest konieczne częste rozpalanie, ponieważ samo spalanie może się odbywać w sposób ciągły. Takie kotły są także dużo bardziej wydajne – utrzymują ciepło na stałym poziomie przez długi okres czasu.

Rodzaj palnika

Ten element pieca określa to, jakimi materiałami poza ekogroszkiem można palić.

Jeżeli korzysta się tylko z tego jednego materiału, najlepiej wybrać tak zwaną retortę fajkową.

W kotłach wyposażonych w palniki rynnowe lub żeliwne można korzystać także z opału dodatkowego, na przykład drewna bądź miału węglowego.

Niezwykle popularny jest piec na ekogroszek i pellet (materiał wytwarzany z odpadów drzewnych, na przykład trocin).

Wysokiej jakości palnik powinien posiadać zabezpieczenia. Najważniejszym z nich jest ochrona przed cofaniem się płomienia.

Praca poza sezonem

Warto dokonać zakupu takiego kotła, który można przestawić na pracę w trybie podgrzewania tylko wody.

Rodzaj wymiennika

Może być poziomy lub pionowy.

W przypadku pierwszego, kocioł jest wyższy, a to sprawia, że będzie bardziej zanieczyszczony.

Sprawność cieplna

Spalanie wiąże się z pewnymi utratami, które wynikają na przykład z niedopalenia stałych i gazowych substancji palnych bądź tak zwanej straty kominowej.

Im większa sprawność kotła, tym jest on wydajniejszy.

Urządzenia wysokiej jakości charakteryzują się wartością tego parametru na poziomie około 80%.

Temperatura

Jej zakres może być różny, ale jeśli piec ma być jak najbardziej efektywny, to powinien on wynosić od 50 do 90-100 stopni Celsjusza.

Dodatkowe wyposażenie

Nie jest to niezbędny element, ale warto zwrócić uwagę na takie rzeczy jak:

  • szczotka do czyszczenia,
  • haf,
  • szuflada na popiół,
  • termometr,
  • wentylator.

Poza wyborem odpowiedniego pieca bardzo ważny jest również projekt kotłowni w domu.

Musi ona bowiem spełniać ściśle określone warunki związane z bezpieczeństwem.

Konieczna jest jej lokalizacja albo w piwnicy, albo na parterze budynku.

Jej wysokość nie może być mniejsza niż 2 metry, a oprócz tego musi posiadać wentylację i najlepiej jeśli znajdzie się w niej też miejsce do składowania opału.

Rewelacyjnym rozwiązaniem jest zaprojektowanie oddzielnego wejścia (w najlepszym wypadku z dworu).

To pozwoli na uniknięcie ewentualnych zabrudzeń we wnętrzu domu, na przykład podczas wynoszenia popiołu czy wnoszenia worków z ekogroszkiem.

Ekogroszek – zalety i wady

Ekogroszek posiada pewne zalety i wady, jednak pozytywne kwestie w tym wypadku zdecydowanie przerastają minusy.

Przede wszystkim jest to paliwo bardzo ekonomiczne i wydajne.

Posiada wysoką kaloryczność, wobec czego z jego stosunkowo niewielkich ilości można wytworzyć dużo ciepła.

W przypadku posiadania pieca z automatycznym podajnikiem jego wydajność jest jeszcze większa, ponieważ sam dobiera najbardziej odpowiednie parametry spalania. Najnowocześniejsze kotły są dosyć drogie, ale ich zakup zwraca się już po kilku sezonach grzewczych.

Podajnik gwarantuje także niesamowity komfort, gdyż nie trzeba zbyt często chodzić do kotłowni. Wystarczy raz na kilka dni dosypać paliwa i usunąć popiół. Wybierając zarówno piec, jak i ekogroszek, warto inwestować tylko w najlepszą jakość.

Nie należy również zapominać o tym, że ten rodzaj opału jest dużo mniej szkodliwy dla środowiska.

Porównując na przykład ogrzewanie za pomocą gazu a ekogroszku, to w tej drugiej metodzie ma się do czynienia ze zdecydowanie większą ilością brudu.

Podczas spalania kocioł na ekogroszek produkuje pył.

Przez to konieczne jest od czasu do czasu czyszczenie zarówno pieca, jak i całej kotłowni.

Wadą może być także to, że trzeba zaplanować na posesji miejsce do przechowywania ekogroszku. Koniecznie musi być suche, dlatego najlepiej jest wydzielić na to jakąś część garażu, piwnicy lub wybudować większą kotłownię.

Dobrze jest, jeśli magazyn znajduje się w pobliżu pieca, ponieważ ekogroszek pakowany jest w worki 25 kg, a więc ich ciągłe przenoszenie może być uciążliwe.

Jeszcze jedną wadą są dość wysokie koszty początkowe. Zakup pieca na ekogroszek wiąże się ze sporym wydatkiem, jednak jak można zauważyć w zaletach, inwestycja ta zwraca się w ciągu kilku lat.

Czasami zdarza się też, że urządzenie ulega awarii, ponieważ jest albo prawie albo w całości zautomatyzowane i posiada sporo mechanizmów, które mogą się zepsuć.

Ekogroszek czy pellet do ogrzania domu jednorodzinnego?

Jeśli chodzi o wybór sposobu ogrzewania to obecnie najpopularniejszym dylematem jest to, czy zdecydować się na palenie ekogroszkiem czy może pelletem.

Każdy chce móc ogrzewać swój dom w miarę tanio i wygodnie.

W przypadku, gdyby w grę wchodziły jedynie wydatki, wybór byłby prosty, lecz chodzi tu także o wiele innych kwestii. Żeby dokładnie odpowiedzieć na zadane pytanie, trzeba podzielić to zagadnienie na kilka kategorii.

1. Emisja zanieczyszczeń

Najnowocześniejsze kotły zarówno na ekogroszek jak i pellet muszą spełniać dokładnie te same normy emisyjne.

Jednak często producenci kotłów tego drugiego materiału opałowego lub samego opału przedstawiają swoje produkty w lepszym świetle, jednocześnie głosząc, że węgiel bez względu na to, w jakiej jest postaci to brud i szkodliwość dla środowiska. Nawet wówczas, gdy jest spalany w nowoczesnym piecu.

Nie pokrywa się to z faktami, a mimo to większość osób jest mocno uprzedzona do węgla.

Dzieje się tak, ponieważ jeszcze do niedawna znane było jedynie kiepskie jego spalanie, mające ogromnie negatywny wpływ na środowisko i kojarzące się jedynie z brudem.

Prawda jest taka, że zarówno spalanie drewna jak i węgla wydziela w dużym stopniu podobne zanieczyszczenia.

2. Emisja CO2

Ekogroszek jest węglem, a ten z kolei jest paliwem kopalnym.

Jego spalanie emituje do atmosfery dwutlenek węgla, który leżał wewnątrz ziemi od wielu milionów lat.

Pellet natomiast jest drewnem, które jest surowcem odnawialnym. Spalanie drewna również wydziela dwutlenek węgla, jednak w tym przypadku jest on wcześniej pobrany przez drzewa z atmosfery.

To sprawia, że palenie drewnem jest postrzegane jako dużo bardziej ekologiczne. Przecież w końcu chodzi o równowagę.

3. Ceny kotłów

Zarówno w przypadku kotłów automatycznych na ekogroszek jak i pieców na pellet trzeba obecnie wydać zbliżone do siebie kwoty, w ramach których otrzymuje się podobną funkcjonalność.

4. Dostępność, cena i jakość opału

Cena obu materiałów opałowych jest mocno uzależniona od lokalizacji, jednak w tej kwestii niemal zawsze korzystniejsze jest stosowanie ekogroszku.

Wbrew pozorom nie tylko w przypadku węgla można natknąć się na problemy z jakością. Pellet niestety umożliwia nawet dużo większe nadużycia, ponieważ przy jego produkcji można dorzucić wszystko to, co maszyna jest w stanie zmielić.

Nieuczciwi producenci potrafią wykorzystywać do tego odpady meblowe lub co gorsza tworzywa sztuczne.

Niestety o tym fakcie można dowiedzieć się dopiero podczas spalania.

Ponadto jakość węgla jest obecnie regulowana przez pewne normy, natomiast produkcja pelletu w dalszym ciągu nie jest normowana w sposób obligatoryjny.

Decydując się więc na ten rodzaj materiału opałowego, trzeba liczyć się albo z wydawaniem dużych kwot na zakup wysokiej jakości produktu od renomowanych producentów, albo szukać tańszych rozwiązań, które wiążą się z pewnym ryzykiem.

Dostępność w przypadku obu rozwiązań nie stanowi najmniejszego problemu.

5. Obsługa kotła

Zarówno w kotłach na ekogroszek jak i na pellet nie ma możliwości posiadania takiego sterownika, który by całkowicie odciążył od pewnych ustawień odnośnie spalania.

Trzeba samodzielnie nabyć podstawową wiedzę na temat regulacji pieca.

Pellet po zakończeniu spalania pozostawia zdecydowanie mniej popiołu, niż nawet najlepszej jakości węgiel. Wobec czego kocioł nie będzie wymagał tak częstego czyszczenia jak w przypadku pieca na ekogroszek.

Pellet jest również przyjemniejszy podczas użytkowania – nie brudzi, nie pyli i ładnie pachnie (o ile nie został zakupiony od nieuczciwego sprzedawcy i nie zawiera na przykład tworzyw sztucznych).

Nowoczesne kotły na ekogroszek są jednak dużo czystsze niż dawne piece, a niektóre z nich posiadają nawet mechanizmy, które czyszczą wymiennik bez konieczności jego otwierania i brudzenia kotłowni.

Jeżeli po przeanalizowaniu wszystkich możliwych porównań w dalszym ciągu nie jest się pewnym, jaki piec wybrać, istnieje jeszcze jedna możliwość – zakup kotła jednocześnie na ekogroszek i pellet.

Jednak działa to tylko w jedną stronę.

Żaden kocioł przystosowany specjalnie do pelletu nie spali węgla, natomiast w odwrotnej sytuacji jest to już możliwe, istnieją bowiem takie kotły na ekogroszek, w których producenci deklarują możliwość spalania pelletu.

Należy jednak zaznaczyć, że takie rozwiązanie sprawdza się tylko wtedy, gdy zamierza się korzystać z obu materiałów opałowych na przemian.

W przypadku wykorzystywania jedynie pelletu, dużo lepszym wyborem będzie kocioł fabrycznie do niego przystosowany. Nie bez powodu jest on zbudowany inaczej, zaczynając od podajnika a kończąc na palniku.

Ekogroszek i pellet to dwa zupełnie różne rodzaje paliwa, a rozwiązania konstrukcyjne dostosowane do węgla mogą nieść ze sobą pewne problemy w przypadku jego zmiany na opał z odpadów drzewnych.

Największą zaletą tego typu kotłów jest dużo większa tolerancja na gorszą jakość pelletu, z którymi niektóre palniki pelletowe sobie po prostu nie radzą.

Ile kosztuje ekogroszek wraz z transportem?

Ekogroszek sprzedawany jest luzem, ale najczęściej można go spotkać w perforowanych workach po 25 kg.

Czasami zdarzają się mniejsze – po 10, 15 i 20 kg.

W przypadku zamówienia jednej tony worki o takiej masie są pakowane na palety, foliowane i w taki sposób dowożone do klienta.

Producenci ekogroszku oraz jego dystrybutorzy bardzo często w promieniu od kilku do nawet kilkudziesięciu kilometrów dowożą towar bezpłatnie. Zazwyczaj warunkiem tego jest zamówienie minimum jednej tony materiału opałowego.

Warto wiedzieć, żeby nie kupować ekogroszku luzem, ponieważ podczas zalegania na pryzmach może ulegać skruszeniu oraz zawilgoceniu, a to znacząco obniża jego wartość opałową.

Możliwe jest także zamówienie tego rodzaju opału w ogromnych workach o wadze jednej tony, czyli tak zwanych big-bagach. Jest to opcja tańsza niż zakup ekogroszku workowanego w mniejszych objętościach, ale przechowywanie, przenoszenie do kotłowni i ładowanie do podajnika może być wówczas bardzo kłopotliwe.

Cena tego opału w dużej mierze zależy od jego klasy.

Podstawowym kryterium określającym jego kategorię jest kaloryczność oraz wielkość granulek.

Ziarna o wymiarach od 13 do 25 mm są bardziej kaloryczne niż mniejsze kawałki.

Najwyższej jakości ekogroszek charakteryzuje się tym, że jest w nim około 20% ziaren małych i 80% dużych.

W klasach podstawowych proporcje te wyglądają nieco inaczej, na przykład 50/50 lub 60/40.

Standardowa kaloryczność określana jest na mniej więcej 24 MJ/kg, zaś najwyższa wynosi około 30 MJ/kg.

Oprócz tych parametrów, warto także patrzeć na zawartość siarki, popiołu i wody. Te wartości powinny być możliwie jak najniższe.

Ekogroszek najtańszy o kaloryczności wynoszącej 20-24 MJ/kg kosztuje około 800-900 zł za tonę.

W przypadku produktu o wyższej wartości opałowej – 24-27 MJ/kg ceny mieszczą się w przedziale 900-1000 zł/t.

Zaś ekogroszek o najwyższej kaloryczności (około 30 MJ/kg) to koszt mniej więcej 1000-1100 zł/t.

Suchy ekogroszek

Suchy ekogroszek
Suchy ekogroszek

Wydawać by się mogło, że wiedza o tym, w jakim czasie kupować ekogroszek jest zbyteczna. Jednak nie ma nic gorszego niż mokry i zabrudzony błotem materiał opałowy.

Ekogroszek w takim stanie oprócz tego, że źle się spala, może również doprowadzić do uszkodzenia kotła.

Jeszcze do niedawna ten rodzaj materiału opałowego najczęściej kupowany był wtedy, kiedy można go było dostać w najkorzystniejszej cenie – wiosną i latem. Cena była głównym argumentem, jednak taka sytuacja w obecnym czasie nie ma już miejsca.

Zapotrzebowanie na suchy ekogroszek wysokiej jakości rośnie, wobec czego wahania jego cen są coraz bardziej znikome. Od kilku lat po zakończeniu sezonu grzewczego jest on niewiele tańszy niż zimą.

Wzrastająca świadomość klientów odnośnie tego, jak ważna jest wysoka jakość węgla sprawia, że zapotrzebowanie na dobry ekogroszek jest niemal identyczne przez cały rok.

Warto jednak zaznaczyć, że sezon na zakup ekogroszku faktycznie rozpoczyna się wiosną, a konkretnie w maju.

W czasie największego popytu czyli w trakcie trwania sezonu grzewczego, zakup wiąże się bowiem z pewnym ryzykiem.

Jesienią i zimą mogą pojawić się braki materiału opałowego o dobrej jakości. Wówczas asortyment schodzi w bardzo szybkim tempie. Podobnie jak w przypadku innych branż, sprzedawcy mogą wykorzystywać koniunkturę i oferować słabej jakości produkt w wysokiej cenie.

Czasami robią to świadomie a czasem wynika to z tego, że sami zostali wprowadzeni w błąd przez dostawcę.

Najważniejszym argumentem, który przemawia za kupowaniem ekogroszku w okresie wiosenno-letnim jest kwestia wilgotności.

Warto pamiętać, że produkcja tego opału oparta jest o metodę “mokrą”. Polega najpierw na płukaniu pokruszonego węgla, a następnie jego suszeniu.

W okresie letnim bardzo szybko wysycha, natomiast jesienią podczas składowania węgla na zewnątrz nie jest on w stanie dobrze przeschnąć.

Często w okresie największego popytu nie jest on nawet przewożony na hałdę w celu wysuszenia, lecz sprzedawany bezpośrednio po zdjęciu z płuczki, a więc najzwyczajniej w świecie – mokry.

Jedynie zakup wiosną i latem gwarantuje zakup suchego ekogroszku oczywiście pod warunkiem, że w danym okresie nie występują opady deszczu.

Kupienie suchego ekogroszku latem umożliwia zaoszczędzenie na ogrzewaniu domu.

W okresie wiosenno-letnim co prawda ekogroszek jest nieco tańszy niż w okresie grzewczym, ale nie są to już obecnie takie różnice w cenach, jakie miały miejsce jeszcze kilka lat temu.

Dzieje się tak dlatego, że już od wiosny zaczyna się bardzo dobrze sprzedawać.

Najbardziej oszczędza się zasypując piec suchym opałem, ponieważ można wówczas spalać mniejszą jego ilość. Mokry ekogroszek sprawia, że ciepło spalania nie jest wykorzystywane do nagrzania kotła, a w dużej mierze do suszenia materiału opałowego.

Między innymi z takiego powodu producenci kotłów retortowych zalecają używanie suchego opału. Mokry może również doprowadzić do wystąpienia korozji zasobnika oraz podajnika.

Zakup suchego ekogroszku latem jest więc jak najbardziej wskazany, by przedłużyć żywotność pieca oraz wszelkich jego podzespołów, a także zagwarantować mniejsze ilości wykorzystanego opału.

1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ines

Czy ekogroszek jest eko? Nie wydaje mi się…