Lodówka do domu: ceny, opinie, funkcje, najważniejsze parametry

Lodówka
Lodówka

Co można napisać o lodówce? Czy artykuł przedstawiający najważniejsze informacje na jej temat nie będzie jednym wielkim truizmem? Na szczęście nie!

Choć prawie każdy z nas posiada w swoim domu ten dobrze znany sprzęt AGD, wielu wciąż nie wie, jak działa lodówka, jakie funkcje mogą posiadać chłodziarki i jak dobrać optymalny sprzęt do swojej kuchni.

W poniższym artykule przedstawimy Czytelnikom to urządzenie, nie ograniczając się wyłącznie do napisania po co jest lodówka i dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni 😉

W niniejszym artykule znajdą się również mniej oczywiste informacje, które – mamy nadzieję – będą dla Państwa przydatne. Zapraszamy do lektury.

Czym jest lodówka?

Jak działa lodówka?
Jak działa lodówka?

Lodówka do kuchni jest urządzeniem elektrycznym, zaliczanym do grupy produktów AGD, którego zadaniem jest konwersja doprowadzonej energii elektrycznej do… zimna.

Na pozór proces ten w chłodziarce nie mógłby zachodzić, zwłaszcza jeśli wiemy czym jest prawo zachowania energii. W praktyce, lodówka do domu wykorzystuje bardzo pomysłowy mechanizm, umożliwiający schłodzenie jej wnętrza nie tylko do 1 lub 2 stopni Celsjusza, ale też – jeśli zachodzi taka potrzeba – również do -20 w obrębie zamrażarki.

Jak działa klasyczna lodówka i zamrażarka?

Standardowa lodówka do kuchni posiada w swoim wnętrzu obwód wymiany ciepła, który składa się z kilku podstawowych elementów, takich jak:

  • sprężarka,
  • parownik,
  • skraplacz,
  • czynnik chłodzący (wewnątrz obwodu),
  • termostat.

Zasada działania tego układu polega na zjawisku rozprężania i sprężania czynnika chłodzącego.

Wewnątrz parownika chłodziwo (czynnik chłodzący) jest w stanie ciekłym. W związku z tym, że panuje w nim niskie ciśnienie, czynnik ten powoli paruje, odbierając jednocześnie ciepło. Powstały w ten sposób gaz jest zasysany bezpośrednio przez sprężarkę a następnie przekazywany wprost do skraplacza. Jak sama nazwa wskazuje gaz ten przechodzi w chłodziarce do stanu ciekłego, co jest wynikiem panującego tutaj wysokiego ciśnienia. Wraz ze zjawiskiem skraplania czynnik chłodzący powoli oddaje ciepło do otoczenia a następnie – poprzez zawór rozprężny – ponownie trafia do parownika. Jak łatwo się domyślić, proces ten będzie trwać do momentu, gdy przestanie działać sprężarka wprowadzająca w ruch czynnik chłodzący.

Podsumowując, zasada o której mówiliśmy wcześniej jest w tym przypadku zachowana, gdyż ciepło emitowane jest w skraplaczu i nie “znika” w czasie pracy lodówki.

Powyższy opis jest jedynie prostą analizą techniczną pracy całego układu.

W praktyce jest on sterowany coraz większą liczbą czujników, które korzystnie wpływają na wzrost możliwości lodówki i jej funkcjonalność.

Dodajmy, że klasyczna lodówka do kuchni posiada również izolację termiczną. Bez niej powyższy system byłby bardzo mało wydajny.

Z kolei bez sprawnie działającego termostatu, układ sprężarki pracowałoby przez cały czas, co szybko doprowadziłoby do jego uszkodzenia.

Przypomnijmy, że to termostat “decyduje” o tym, kiedy zamknąć, lub otworzyć obwód zasilający sprężarkę. Dzięki niemu oszczędzamy energię i jesteśmy w stanie ustawić lodówkę na żądaną temperaturę.

Powyższy opis pracy lodówki nie byłby kompletny, gdyby nie kilka słów na temat samego czynnika chłodniczego. Dobór tej substancji nie jest prosty.

Po pierwsze musi ona parować w bardzo niskich temperaturach.

Po drugie powinna ona być całkowicie bezpieczna dla człowieka i jego otoczenia. Jeszcze kilkanaście lat temu czynnikiem chłodzącym był freon. Wycofano go, ponieważ po ulotnieniu się do atmosfery, niekorzystnie wpływał na warstwę ozonową. Dziś rolę czynnika chłodniczego pełni izobutan R600a. Co prawda jest on palny, ale w domowych warunkach i w śladowych ilościach nie jest on niebezpieczny.

Nowoczesne lodówki mają o wiele bardziej złożony system pracy.

Coraz częściej dzieli się je na strefy, z których każda posiada osobny termostat.

To jednak nie wszystko. Jeszcze kilkanaście lat temu modne były lodówki z dwoma agregatami, z których jeden był przeznaczony do chłodziarki a drugi do zamrażarki.

Rozwiązanie to gwarantowało większą stabilność pracy urządzenia i jego mniejszą awaryjność. Niestety, konieczność zasilenia dwóch agregatów jednocześnie doprowadziła do znacznego wzrostu zużycia energii elektrycznej, co w naturalny sposób doprowadziło do ich wycofania z rynku.

Rodzaje i parametry lodówek

Typy, rodzaje i parametry techniczne lodówek
Typy, rodzaje i parametry techniczne lodówek

Lodówki różnią się między sobą wieloma parametrami, stąd też ich podział jest skomplikowany.

Pierwszym kryterium jest w tym przypadku sposób zabudowy. W tej kwestii lodówki dzielimy na dwa podstawowe rodzaje, to jest:

  • lodówki wolnostojące,
  • lodówki do zabudowy.

Kolejne kryterium na podstawie którego dokonamy prostego podziału lodówek to liczba drzwi w chłodziarce.

Wyróżniamy więc lodówki jedno, dwu, trzy a nawet czterodrzwiowe, które ze względu na wymiary sprawdzają się zwłaszcza w punktach gastronomicznych.

Lodówki można też podzielić ze względu na uzyskiwaną przez nie temperaturę.

Są więc:

  • chłodziarki, w których minimalna temperatura oscyluje w okolicach od 2 do 8 stopni Celsjusza,
  • zamrażarki (zamrażalnik osiąga około -18),
  • ich połączenie, czyli chłodziarko – zamrażarki.

Żeby było ciekawiej, niektórzy producenci wprowadzają na rynek chłodziarki z wbudowaną komorą niskich temperatur. Od zwykłej zamrażarki różni się ona jedynie pojemnością i – często – sposobem zabudowy.

Jeśli już jesteśmy przy zamrażalkach, to również i je możemy podzielić np. w oparciu o metodę otwierania (z dołu, z góry, bądź… z boku). Fachowo rozwiązania te nazywa się zamrażalkami skrzyniowymi i szufladowymi.

Do najpopularniejszych rozwiązań należy jednak nie lodówka, a chłodziarko – zamrażarka.

Posiadają one dwie różne komory, z których pierwsza działa jako chłodziarka a druga jako zamrażarka.

W nowoczesnych lodówkach tego typu obydwie części mogą być usytuowane w dowolnym miejscu, to jest z dołu, lub z góry. Na tle wszystkich chłodziarko – zamrażalek wyróżniają się urządzenia o tajemniczej nazwie lodówki side by side.

W większości konfiguracji temperaturę wewnątrz nich można dowolnie regulować i to w zakresie od 8 do – 26 stopni Celsjusza.

Oznacza to, że mogą one pełnić zarówno rolę typowej chłodziarko – zamrażarki, jak również… chłodziarki i chłodziarki na wino. Niestety, konstrukcje te są stosunkowo drogie.

Funkcje lodówek

Funkcje lodówek
Funkcje lodówek

Nowoczesne lodówki nie są zwykłymi urządzeniami chłodzącymi. Coraz większa liczba dostępnych funkcji sprawia, że lodówka staje się coraz bardziej funkcjonalna.

Oto najważniejsze funkcje, które powinna posiadać dobrej jakości lodówka do kuchni.

  • System zapobiegający oszronieniu – to zaawansowany mechanizm, uniemożliwiający powstawanie wewnątrz obudowy lodówki coraz grubszych warstw lodu. Funkcja ta nosi nazwę No Frost i całkowicie eliminuje problem z gromadzącym się lodem i szronem. We wcześniejszych typach lodówek, które nie posiadały tej funkcji, trzeba było okresowo dokonywać usunięcia lodu. Wiązało się to z wielogodzinnym rozmrażaniem zamrażarki i koniecznością zabezpieczania jej za pomocą ręczników, wiader z wodą itd. Jak działa system No Frost? Jego zasada działania jest bardzo prosta i opiera się na odprowadzaniu wilgoci na zewnątrz urządzenia. Dzięki temu przechowywana żywność nie straci na swojej świeżości.
  • Dodatkowy agregat – o tym rozwiązaniu pisaliśmy już wcześniej. Niestety, nie jest ono zbyt popularne wśród nowych rozwiązań. Dzięki podwójnemu agregatowi obydwie komory można włączać, bądź wyłączać niezależnie od siebie. Funkcja ta sprawdzi się np. podczas wakacji, kiedy nie musimy korzystać z chłodziarki a jedynie z zamrażarki. Lodówkę z dodatkowym agregatem warto wybrać również wtedy, gdy planujemy zakup bardziej obszernego urządzenia. W takim przypadku pojedynczy agregat nie da sobie sam rady z natychmiastowym wychłodzeniem tak dużej przestrzeni.
  • Dodatkowy termostat – to funkcja, która jest dostępna już chyba we wszystkich nowych typach lodówek. Zabudowanie dodatkowego regulatora pozwala na sterowanie nie tylko temperaturą chłodziarki, ale też zamrażarki. W nowoczesnych rozwiązaniach panel sterowy ma formę wyświetlacza dotykowego, bądź też pojedynczych sygnalizatorów diodowych reagujących na dotyk.
  • Komora świeżości – to wydzielona strefa lodówki, w której temperatura sięga minimalnie powyżej 0 stopni Celsjusza. W branży często nazywa się ją komorą Fresh, gdyż umożliwia ona bezpieczne przechowywanie świeżych produktów a zwłaszcza warzyw i owoców. W komorach typu Fresh zachowuje się również nieco inną wilgotność powietrza, co także ma wpływ na przedłużenie terminu ważności produktów łatwo psujących się. Lodówki z tą komorą przeznaczone są zwłaszcza dla osób, które preferują świeżą i ekologiczną żywność. Według niektórych producentów, owoce i warzywa w niej przechowywane zachowują świeżość nawet trzykrotnie dłużej, aniżeli w innych obszarach lodówki.
  • Szybkie schładzanie – funkcja szybkiego schładzania pozwala na uzyskanie w bardzo krótkim czasie optymalnej temperatury przechowywania żywności. Choć na pozór taka funkcjonalność nie jest nikomu potrzebna, to jednak w praktyce ma ona ogromne znaczenia dla utrzymania świeżości produktów, które na ogół łatwo się psują. Warto z niej korzystać zwłaszcza w porze letniej, gdy temperatura otoczenia nie pozwala na szybkie ochłodzenie wnętrza lodówki w trybie standardowym. W większości lodówek funkcja ta obejmuje zarówno chłodziarkę, jak i zamrażarkę. Co ciekawe, tuż po osiągnięciu przez sprężarkę określonej temperatury, zostanie ona wyłączona aż do ponownego zamknięcia drzwi.
  • System MultiAirflow – to funkcja, umożliwiająca efektywną wymianę powietrza w obrębie całej lodówki. Dzięki niej, możliwe jest wyrównanie temperatur pomiędzy poszczególnymi komorami i zapewnienie naturalnej cyrkulacji powietrza, dzięki której znajdujące się wewnątrz lodówki produkty, dłużej zachowają swoją świeżość i trwałość.
  • System SoftClose – martwi Cię zbyt mocno zamykająca się lodówka? Obawiasz się, że znajdujące się w niej produkty mogą ulec uszkodzeniu a nawet zniszczeniu? Dzięki systemowi SoftClose drzwi w ostatniej fazie zamykania są zatrzymywane, by zminimalizować siłę oddziaływania ich konstrukcji na resztę obudowy urządzenia. System ten został zaimplementowany w większości nowoczesnych lodówek.
  • Alarm otwartych drzwi – to dość prosty system, który sygnalizuje długotrwałe otwarcie drzwi prostym, jednostajnym lub impulsowym sygnałem dźwiękowym. Sygnał ten warto sprawdzić przy zakupie lodówki. W przypadku niektórych z nich jest on bardzo cichy i trudno go usłyszeć z drugiego pokoju.

Akcesoria do lodówki

Lodówka do kuchni powinna – oprócz podstawowych i bardziej zaawansowanych funkcji – posiadać szereg akcesoriów, dzięki którym korzystanie z niej będzie o wiele łatwiejsze i wygodniejsze.

Najbardziej popularne akcesoria, to:

  • Półki ze szkła – szkło prezentuje się o wiele lepiej, niż tradycyjny plastik. Ponadto znacznie trudniej je zarysować. Szklane półki ułatwią nam też znalezienie wybranych produktów a także będą o wiele łatwiejsze w czyszczeniu, niż ich plastikowe odpowiedniki. Jeśli decydujemy się na półki szklane, warto wybrać rozwiązania wykonane ze szkła hartowanego. Jest ono znacznie bardziej wytrzymałe i bezpieczne dla użytkownika.
  • Oświetlenie LED-owe – to nowoczesna forma oświetlenia, która gwarantuje łatwiejsze odszukanie wybranego produktu. Zdecydowana większość nowoczesnych lodówek posiada takie źródła światła, aczkolwiek zawsze warto je sprawdzić. Dzięki oświetleniu opartemu na diodach LED, lodówka do kuchni zużywa znacznie mniej energii elektrycznej. W niektórych konstrukcjach natężenie oświetlenia można regulować.
  • Dystrybutor wody i kostkarka do lodu – są to akcesoria, które co prawda nie należą do obowiązkowego wyposażenia lodówki, ale warto je mieć jeśli często urządzamy imprezy. Akcesoria te mają niestety jedną, istotną wadę: zajmują bardzo dużo miejsca i – z reguły – montuje się je w dużych o obszernych lodówkach (zwłaszcza lodówki side by side). Przed zakupem takiej lodówki warto więc dokładnie sprawdzić jej całkowitą pojemność.

Dodatkowe akcesoria

  • Filtr powietrza – jego zadaniem jest filtrowanie i oczyszczanie powietrza zawartego wewnątrz lodówki. Dzięki temu skutecznie może on pochłaniać zapachy, które emitowane są przez różne, często nie do końca zapakowane produkty. Ponadto filtr zapobiega namnażaniu się bakterii wewnątrz lodówki, skutecznie wpływając na zmniejszenie ich populacji. Standardowe filtry mają postać uniwersalną. Oznacza to, że pasują one do każdego typu chłodziarki. Istnieją jednak droższe rozwiązania, które są dedykowane konkretnym typom i modelom sprzętu. Wybierając je warto sprawdzić, czy są kompatybilne z naszym urządzeniem AGD. Ile zapłacimy za taki gadżet? Wszystko zależy od tego, jaką będzie miał on postać. Jeśli chcemy zakupić zwykły filtr węglowy, jego cena nie powinna być wyższa niż 15 złotych. Bardziej zaawansowane rozwiązania (w tym dedykowane) uszczuplą nasz budżet o kilkadziesiąt złotych.
  • Pochłaniacz zapachów – jego działanie przypomina funkcjonowanie filtra. Co ciekawe, zwykle jest on wykonany z dokładnie tych samych materiałów (najczęściej jest to aktywny węgiel). Różnica pomiędzy nim a filtrem opiera się głównie na jego wydajności. Pochłaniacze są z reguły małe i mają postać zwykłej, chemicznie aktywnej kostki, bądź zawieszki. W zależności od formy i rozmiaru a także od długości czasu efektywnego użycia, produkty te będą kosztować od kilku, do kilkunastu złotych.
  • Zestaw do odmrażania – jeśli lodówka do kuchni nie posiada systemu No Frost, można ją odmrozić (i oczyścić) za pomocą prostego zestawu składającego się ze sprayu, maty chłonnej i skrobaka do lodu. Zasada działania takiego zestawu jest bardzo prosta. Lód spryskuje się w/w sprayem, pod który podkłada się matę (wbrew pozorom jest ona bardzo chłonna). Pozostałości szronu można usuwać za pomocą zwykłego skrobaka. Zwykle jest on wyprodukowany z plastiku, dzięki czemu nie porysuje on wnętrza lodówki.
  • Produkt do czyszczenia półek – każdy Użytkownik lodówki wie, że okresowe oczyszczenie jej półek jest podstawowym krokiem do utrzymania jest czystości. Można w tym celu wykorzystać specjalny preparat, który nie tylko skutecznie usuwa brud, bakterie i inne pozostałości żywności, ale jest też całkowicie bezpieczny dla człowieka. Gadżet ten kosztuje zaledwie 20 – 30 złotych.
  • Termometr – to niby prosty gadżet, ale pozwoli on szybko zdiagnozować ewentualne problemy z lodówką. Osobno sprzedaje się termometry do chłodziarek i osobno do zamrażalek. Zwykle posiadają one zakres temperatury od – 40 do nawet 30 stopni Celsjusza. Termometry do lodówek mogą być dedykowane, wtedy mają one najczęściej postać cyfrową. Uniwersalne termometry zwykle posiadają konstrukcję analogową i montuje się je na magnesie, lub specjalnej przyssawce. Za jeden taki gadżet płaci się zwykle od 10 do kilkudziesięciu złotych.
  • Tacka na lód – na chwilę obecną jest to jeden z najmniej trwałych akcesoriów do lodówek. Najczęściej wykonuje się je z plastiku, jako 12 – komorowe naczynia na wodę. Ich kształt jest bardzo zróżnicowany i najczęściej zależy od fantazji twórców. Zwykle jednak jest to prosty gadżet, który umożliwia stworzenie kilkunastu prostokątnych kostek lodu. Cena jednej tacki nie przekracza kilku złotych. Nawiasem mówiąc, lepiej zaopatrzyć się w kilka takich tacek, gdyż mają one tendencję do szybkiego pękania.

Lodówka do zabudowy

Jeśli chodzi o aranżację i wyposażenie kuchni, to lodówka do zabudowy (i lodówka podblatowa) stanowią zupełnie inną kategorię.

Tutaj najważniejszym zadaniem jest odpowiedni dobór podstawowych parametrów sprzętu a konkretnie wymiarów, wyglądu, aranżacji i pojemności.

Wysokość lodówek do zabudowy

Wysokość lodówki to jedna z najistotniejszych kwestii jeśli chodzi o ich pojemność. Ma ona wpływ również na usytuowanie zamrażalnika i sposobu korzystania z niego.

Zwykle lodówka do zabudowy ma mniejszą pojemność, niż lodówka wolnostojąca.

Większość małych lodówek przeznaczonych do zabudowy ma wysokość około 80 cm.

Jest to jednak dosyć mała lodówka do kuchni, która na dodatek nie pomieści najprawdopodobniej zamrażalnika.

O wiele lepszym rozwiązaniem (w przypadku posiadania rodziny) jest zakup nieco większej lodówki, której wysokość to około 140 – 150 cm.

Zawsze jednak należy pamiętać, że i w takich konstrukcjach zamrażalnik może nie mieć własnych, osobnych drzwi, co negatywnie wpłynie na zdolność zamrażania produktów spożywczych.

Jeśli mamy więcej miejsca na zabudowę lodówki, możemy wybrać chłodziarkę z wydzieloną (i odseparowaną) przestrzenią dla zamrażalnika.

Jeśli zależy nam na naprawdę pojemnym sprzęcie, możemy wybrać model o wysokości nawet 250 cm i szerokości do 60 cm.

Tak duża lodówka do kuchni doskonale będzie komponować się z aranżacją wnętrza, tworząc z nią ciekawą całość.

Jak te wymiary wpłyną na pojemność lodówki? Małe lodówki, których wysokość sięga do 140 cm, mogą pomieścić do 200 litrów. O 100 litrów więcej pomieszczą lodówki o wysokości do 180 cm. Lodówki o wysokości od 220 do 250 cm zmieszczą nawet 400 – 450 litrów.

Głębokość i szerokość lodówki

Standardowa szerokość i głębokość lodówki przeznaczonej do zabudowy sięga odpowiednio 55 i 56 cm. Może się jednak okazać, że dostępna, wolna przestrzeń będzie miała zupełnie inne wymiary. W takiej sytuacji trzeba będzie dobrać lodówkę zgodną z bieżącymi potrzebami, co najprawdopodobniej wpłynie na wzrost jej ceny.

Jak obydwa parametry prezentują się w przypadku lodówek o konstrukcji wolnostojącej? Zwykle głębokość lodówek – dla porównania – jest nieco wyższa i sięga około 60 cm.

W niektórych, nieco droższych modelach lodówek, spotykana głębokość może wynosić nawet 1 metr. W praktyce nie zawsze jest to rozwiązanie wygodne, zwłaszcza w przypadku wysokich lodówek.

Pojemność lodówki

Co ciekawe, istnieją specjalne normy określające minimalną ilość wolnej przestrzeni lodówki, przypadającą na jednego mieszkańca gospodarstwa domowego.

Szacuje się, że wartość ta winna oscylować w granicach 120 – 130 litrów chłodziarki (nie licząc objętości zamrażarki).

Każdy kolejny domownik powinien mieć do dyspozycji kolejne 30 litrów, choć – jeśli nie mieszkają oni razem – pojemność ta powinna być co najmniej dwukrotnie większa.

Optymalna pojemność lodówki np. dla pary wyniesie więc 150 litrów.

Ustalenie pojemności zamrażarki zwykle jest o wiele prostsze. Producenci tak dobierają pojemność każdej z komór, by mogły się one optymalnie uzupełniać.

Parametry lodówek i ich zastosowanie

Szerokość lodówki

Lodówka o szerokości 50 cmRozwiązania przeznaczone przede wszystkim do zabudowy, w tej kategorii mieszczą się konstrukcje zarówno o dużej pojemności, jak również przeznaczone dla singli.
Lodówka o szerokości 60 cmTo typowa lodówka wolnostojąca, posiadająca oddzielny zamrażalnik; przeznaczona jest zwłaszcza do kuchni o stosunkowo małej powierzchni, zoptymalizowanej pod kątem oszczędności miejsca.
Lodówka o szerokości 70 cmTo lodówka przeznaczona przede wszystkim dla dużych rodzin z dziećmi, zwykle ma bardzo dużą pojemność.
Szerokość lodówki

Wysokość lodówki

Lodówka o wysokości 140 cmTo lodówka o niewielkim rozmiarze, przeznaczona dla singli, bądź ewentualnie par; taka lodówka często jest pozbawiona zamrażarki i posiada z reguły 3, bądź 2 półki wewnętrzne; jest doskonałą opcją dla niewielkich kawalerek.
Lodówka o wysokości 150 cm i 160 cmTo najczęściej spotykany rodzaj małych lodówek, które wyposażone są w górny, lub dolny zamrażalnik, rozwiązanie to jest optymalne zwłaszcza dla małych rodzin, głównie dwu i trzyosobowych a także dla osób starszych, lodówki tego typu posiadają kompaktowe rozmiary, ale są dość pojemne.
Lodówka o wysokości 180 cmDo tej grupy należą przede wszystkim lodówki side by side które dokładniej opiszemy poniżej, konstrukcje tego typu przeznaczone są zwłaszcza dla dużych rodzin, opcjonalnie mogą one zawierać szereg dodatkowych funkcji i akcesoriów, takich jak np. dozownik wody w lodówce.
Lodówka o wysokości 200 cmLodówki o tej wysokości posiadają zwykle zamrażalnik usadowiony bezpośrednio pod chłodziarką, przy wyborze takich konstrukcji warto zwrócić uwagę na komfort użytkowania ze względu na ich dużą wysokość i pojemność.
Wysokość lodówki

Pojemność lodówki

Lodówka o pojemności 160 lTo niewielkie lodówki, przeznaczone głównie dla małych, dwuosobowych rodzin i singli, będą one optymalnym rozwiązaniem również dla tych osób, które przeważnie spożywają posiłki poza swoim domem.
Lodówka o pojemności 180 lTo chłodziarka optymalna dla trzyosobowych rodzin, można ją zainstalować wewnątrz małych kuchni a także wykorzystać bezpośrednio pod zabudowę.
Lodówka o pojemności 200 lTo chłodziarka (często z zamrażarką), która zapewnia wystarczającą ilość miejsca w lodówce i z powodzeniem może być użytkowana nawet przez czteroosobową rodzinę.
Lodówka o pojemności 300 lTaka duża pojemność to zwykle lodówki side by side z zamrażarką, można je wykorzystywać do różnych zastosowań, bardzo często posiadają one dwa osobne agregaty.
Pojemność lodówki

Dwudrzwiowe lodówki side by side

Lodówka side by side
Lodówka side by side

Specyficzną formą dużych, rodzinnych chłodziarko – zamrażalek, są lodówki side by side. Są to urządzenia (często z zamrażarką), które przeznaczone są dla dużych, wieloosobowych rodzin.

Ich rozmiar jest na tyle duży, że zastosowanie w lodówce klasycznej, jednodrzwiowej konstrukcji byłoby bezzasadne.

Dwoje otwieranych drzwi nie tylko upraszcza całą konstrukcję lodówki, ale też gwarantuje łatwiejszy dostęp do jej najgłębszych zakamarków. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Nowoczesne lodówki side by side to coś więcej, niż “chłodzące kolosy”. Przykładowo jeden z wiodących producentów tych urządzeń już od kilku lat konsekwentnie wprowadza na rynek serię inteligentnych lodówek tego typu – taka chłodziarka wyróżnia się zaawansowaną elektroniką i możliwością komunikacji z innymi urządzeniami.

To jednak nie wszystko. Najnowocześniejsze “dwudrzwiówki” posiadają bardzo rozbudowany interfejs graficzny, który informuje Właściciela o aktualnych parametrach pracy urządzenia a także… o znajdujących się w nim artykułach żywnościowych.

Niektóre lodówki side by side współpracują z zewnętrznymi aplikacjami mobilnymi, umożliwiając wyświetlanie danych bezpośrednio na ekranie smartfona, lub tabletu. Wspomniany wcześniej ekran sterujący posiada funkcję dotykową, dzięki czemu można – jego poziomu – sterować pracą urządzenia bez konieczności jego otwierania.

Co jeszcze odróżnia te modele od “zwykłych” lodówek?

Przede wszystkim olbrzymia przestrzeń i mnóstwo półek i schowków, przeznaczonych pod konkretne produkty żywnościowe. Ich konstrukcja sprawia, że trudno dokładnie określić ich wewnętrzną pojemność po samych gabarytach.

Dlatego kupując takie urządzenie, zawsze warto sięgnąć do specyfikacji technicznej. Różnica w pojemności lodówek o tych samych wymiarach może wynosić nawet kilkadziesiąt litrów!

Lodówki side by side to też… mnogość akcesoriów. Najczęściej mamy tu do czynienia z kostkarkami, dystrybutorami wody, czy też zaskakującymi schowkami.

Co warto wiedzieć o lodówkach dwudrzwiowych?

  1. Lodówki side by side są zwykle głębsze od standardowych rozwiązań o około 15 cm. Jeśli chcemy je zamontować np. pod zabudowę, koniecznie będziemy potrzebować dużej kuchni i w miarę pojemnych mebli. W przeciwnym razie konstrukcja lodówki będzie od nich odstawać.
  2. Większość lodówek side by side jest tak skonstruowana, że… sprawiają one po otwarciu wrażenie dość ciasnych. Złudzenie to jest wywołane dużą liczbą schowków, które optycznie pomniejszają wnętrze lodówki.
  3. Wybierając dużą lodówkę dwudrzwiową, warto pomyśleć o modelu z dwoma agregatami. Co prawda na rynku jest ich stosunkowo mało, ale warto ich poszukać, chociażby ze względu na lepszą stabilność pracy.

Klasa energetyczna lodówki

Każda lodówka do kuchni posiada swoją własną klasę energetyczną.

Parametr ten jest zresztą bardzo chętnie wykorzystywany przez sprzedawców, którzy poprzez niego zachęcają do zakupu określonego modelu.

Faktycznie, gra jest warta świeczki. Chociażby dlatego, że lodówka do kuchni jest urządzeniem pracującym w trybie ciągłym i to przez… wiele, wiele lat. Oznacza to, że nawet niewielka różnica w zużyciu energii, może poważnie przełożyć się na nasze wydatki.

Klasa energetyczna której wymogi spełnia określona lodówka do kuchni, jest ściśle zdefiniowana za pomocą charakterystycznych, kolorowych pasków, które można znaleźć na obudowie urządzenia.

Etykiety te najczęściej podają siedem klas energetycznych, z których najniższą jest klasa D (urządzenia najmniej energooszczędne) a najwyższą A+++.

Choć pełna klasyfikacja obejmuje aż 10 klas, trudno znaleźć rozwiązania, które spełniałyby założenia trzech najniższych.

Jak oznacza się klasę energetyczną?

Klasę A oznacza się jako zielony pasek, z kolei najniższą (to jest G, lub D) jako pasek czerwony.

Wielu nabywców sprzętu AGD mylnie stwierdza, że klasy energetyczne określają stopień bezwzględnego zużycia energii.

Zresztą informacja o zużywanych rocznie kilowatogodzinach jest umieszczona nieco niżej.

O czym więc informuje nas klasa energetyczna?

Przede wszystkim o tym, jak efektywnie dane urządzenie wykorzystuje dostarczoną mu energię elektryczną.

To, czy zużywa ona 300, czy 400 kilowatogodzin jest sprawą drugorzędną.

Ta pierwsza wartość może przecież opisywać lodówkę o mniejszej mocy.

Dzięki temu wiemy, ile dane urządzenie zużywa energii w kontekście swojej kubatury, masy, rozmiaru a także ilości przechowywanego jedzenia.

Przy ocenie efektywności energetycznej konkretnej lodówki do domu, warto również zwrócić uwagę na obowiązujące w konkretnych latach przedziały klasowe. Oznacza to, że wszystkie urządzenia kupowane od 2014 roku, mają wyższą klasę, niż ich poprzednicy z lat wcześniejszych.

Nikt nie ma wątpliwości, że urządzenia o parametrach mieszczących się w klasie energetycznej A, charakteryzują się najmniejszym zużyciem energii (im więcej “plusów” tym lepiej), jednak według niektórych producentów, różnice pomiędzy np. A i A+ mogą być znaczne i sięgać nawet 20%.

Oczywiście tak duże różnice w energooszczędności będą wiązać się z dużą różnicą cenową.

W praktyce może się bowiem okazać, że za najbardziej efektywny energetycznie sprzęt, przyjdzie nam zapłacić zbyt wysoką cenę.

Ceny lodówek

Ceny lodówek
Ceny lodówek

Cena lodówki do domu może wahać się w okolicach od 500 zł do nawet… kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Tak duża rozbieżność cen wymaga konkretnej analizy dotyczącej specyfiki każdego z dostępnych na rynku produktów.

Przyjrzyjmy się zatem ile zapłacimy za typową lodówkę w różnych wariantach technicznych i funkcyjnych.

Lodówka do zabudowy

W tym przypadku rozmiar ma ogromne znaczenie.

W przypadku lodówek wyższych, cena może wynieść nawet 1500 zł.

Mniejsze lodówki podblatowe do zabudowy kosztują zdecydowanie mniej, bo jedynie około 900 zł.

Oczywiście pod zabudowę możemy również kupić lodówki side by side. W takiej sytuacji koszt jej zakupu może wzrosnąć nawet do 2500 – 3000 zł.

Lodówka designerska

Niektórzy właściciele domów i mieszkań wybierają do swej aranżacji lodówki designerskie.

Ich atutem jest przede wszystkim ciekawy wygląd, ponieważ jeśli chodzi o parametry użytkowe, w niczym nie różnią się one od typowych lodówek wolnostojących.

Niestety, zakup urządzenia zaaranżowanego np. na lata 60-te, uszczupli nasz budżet o nawet 6000 zł.

Wszystko zależy od tego, jakie wymiary ma mieć dana lodówka do kuchni.

Lodówki i ich klasy energetyczne

Cena lodówki do domu jest ściśle uzależniona również od jej klasy energetycznej.

Przy doborze odpowiedniego sprzętu warto jednak dokładnie przyjrzeć się dwóm wartościom. Pierwszą z nich jest zysk związany z wyższą klasą urządzenia. Z reguły – w przeciągu roku – różnica ta wynosi zaledwie kilkadziesiąt złotych.

Jak dużo zapłacimy za urządzenia spełniające założenia określonych klas? W przypadku lodówek A+++ będzie to co najmniej 2000 zł. Lodówki A++ kupimy już za około 1500 zł.

Najmniej zapłacimy za lodówki A+ – ich cena to zaledwie 700 – 900 zł.

Lodówki z No Frost

No Frost jest bardzo przydatną funkcją, która pozwala nam uniknąć kłopotliwego odmrażania lodówki.

Niestety, za wygodę trzeba płacić. Typowy produkt obsługujący tą funkcję uszczupli nasz budżet o około 1500 – 2000 złotych. Nie jest więc to zbyt dużo, zważywszy na fakt, że większość lodówek przeznaczonych dla mniejszych rodzin jest dostępna właśnie w tym przedziale cenowym.

Lodówki z komorą świeżości

Choć komora fresh wydaje się dość nowym i rzadko spotykanym rozwiązaniem, za lodówki ją posiadające zapłacimy stosunkowo mało, bo zaledwie kilkaset złotych.

Oczywiście wszystko zależy od tego, jak duży i zaawansowany sprzęt kupujemy.

Lodówki z kostkarką do lodu i dystrybutorem wody

Kostkarka do lodu jest bardzo funkcjonalnym i wygodnym dodatkiem do lodówki.

Problem w tym, że urządzenie z tym gadżetem będzie kosztować o około 1000 złotych więcej, niż standardowe, tanie lodówki. W praktyce możemy zapłacić za nią nawet 2000 złotych.

Podobnie jest zresztą w przypadku modeli z dystrybutorem wody. Niemniej istnieją lodówki, na których wyposażeniu znajduje się sam dystrybutor bez kostkarki. Za takie urządzenie przyjdzie nam zapłacić co najmniej 1000 złotych.

Szybkie zamrażanie i szybkie chłodzenie

Chłodziarko – zamrażarki z trybem szybkiego chłodzenia i zamrażania to produkty o bardzo dobrych właściwościach, które znacznie wydłużają czas świeżości produktu.

Warto się na nie zdecydować chociażby ze względu na stosunkowo niską cenę takich lodówek. Kupimy je już za 1200 – 1500 złotych.

Powłoka antybakteryjna

Większość nowoczesnych lodówek (również z tych niższych półek cenowych) posiada powłokę antybakteryjną, zabezpieczającą przed namnażaniem się bakterii. Cena ich jest zależna głównie od pojemności i rozmiarów chłodziarki. Zwykle jednak rozpoczyna się od 800 – 1000 złotych.

Oczywiście powyższe ceny nie muszą dokładnie odzwierciedlać stanu faktycznego.

Lodówkę można np. zakupić za pośrednictwem outletu, dzięki czemu jej cena może być niższa nawet o 20 – 30 procent.

Podsumowanie

Określenie realnych wymagań stawianych przed lodówką do kuchni, jest bardzo trudne i często mija się z prawdą.

I choć wydaje się, że możliwości lodówki są wszystkim znane, to w rzeczywistości ogromna liczba funkcji, dodatków i akcesoriów może zawrócić w głowie.

Reasumując, zakup nawet tak prostego urządzenia jak lodówka do kuchni, zawsze należy dokładnie przemyśleć. W przeciwnym razie środki wykorzystane na jej zakup mogą zostać zmarnowane.

4 komentarz(e/y)
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Luszynek

moim zdaniem często przepłacamy, ja mam doskonałą, chodzi ponad rok i nie miał bym się do czego przyczepić

Darek

Dla mnie najlepszą lodówką jest ta od MPM, fajna cena i funkcjonalność.

Aneta

Kupiłam niedawno lodówkę lg , dla mnie jest super posiada kostkarkę wraz z możliwością kruszenia lodu, a co najważniejsze było dla mnie że posiada pojemnik na wodę, nie trzeba instalować nowych rur.

Mariola

Czy warto kupić lodówkę z podwójnymi drzwiami, co doradzicie?