Wędzarnia ogrodowa z grillem: projekt, budowa [krok po kroku]

Wędzarnia ogrodowa
Wędzarnia ogrodowa

Wędzarnia ogrodowa z grillem to doskonały sposób na przyrządzenie smacznych posiłków w zaciszu domowego ogrodu.

Umożliwia przygotowanie na pysznych wędlin, serów, mięsa czy ryby według własnego uznania.

Warto więc mieć go w swoim ogrodzie.

Jak wygląda budowa wędzarni i grilla w ogrodzie i co warto wiedzieć przed rozpoczęciem realizacji projektu?

Wędzarnia ogrodowa materiały do budowy

Wędzarnia metalowa
Wędzarnia metalowa

Wybór materiałów do budowy wędzarni ogrodowej z grillem jest naprawdę szeroki.

Na rynku można znaleźć:

  • wędzarnie metalowe,
  • wędzarnie z drewna,
  • wędzarnie z betonu.

Większość osób decyduje się jednak na samodzielną budowę domowej wędzarni i grilla.

Umożliwia to dostosowanie projektu wędzarni do swoich indywidualnych preferencji, a także jak najlepsze wkomponowanie grilla w przestrzeń w ogrodzie.

Budowa wędzarni i grilla w ogrodzie zazwyczaj opiera się na wykorzystaniu takich materiałów jak drewno, cegła czy kamień.

Grill murowany z wędzarnią projekt

Wędzarnia murowana
Wędzarnia murowana

Pierwszym etapem projektowania ogrodowego grilla z wędzarnią z pewnością powinno być wybranie odpowiedniej lokalizacji.

Należy pamiętać, że grill murowany zajmie dużo miejsca – warto mieć to na uwadze podczas wybierania optymalnej lokalizacji na działce.

Jednocześnie należy pamiętać, że grill ogrodowy z wędzarnią nie może znaleźć się za blisko posesji sąsiadów, ponieważ dym wydobywający się z paleniska prawdopodobnie okaże się dla nich uciążliwy.

Najlepiej wybrać lokalizację oddaloną nie tylko od sąsiadów, ale także od własnego ogrodowego miejsca wypoczynku, by samemu również nie siedzieć w dymie.

Ponadto grill murowany z wędzarnią powinien znajdować się na stabilnym i utwardzonym podłożu.

Najlepszym rozwiązaniem będzie z pewnością wybetonowanie fundamentu, na którym następnie zostanie umieszczone palenisko – dym będzie przechodził bezpośrednio z paleniska do komory wędzarniczej, której wielkość dostosuje się do swoich indywidualnych potrzeb.

Wymiary grillo wędzarni do ogrodu

Wymiary grillo wędzarni do ogrodu
Jakie wymiary mają grillo wędzarnie ogrodowe?

Po podjęciu decyzji o wyborze projektu i lokalizacji wędzarni z grillem ogrodowym można przystąpić do wyboru jego rozmiarów.

Warto dostosować projekt i proces wędzenia do swoich realnych potrzeb.

Co prawda duża wędzarnia z grillem umożliwi przygotowywanie posiłków dla wielu gości czy owędzenie jednorazowo sporej ilości żywności, jednak w przypadku niewielkiej rodziny lepiej zdecydować się na małą wędzarnię do wędzonej żywności.

Tym bardziej, że duża strefa rusztu grillowego i przestronna komora wędzarnicza wymagają dużej ilości opału, więc ich utrzymanie niesie za sobą wysokie koszty.

Często lepiej zdecydować się na mniejszy projekty wędzarni i w razie potrzeby przygotowywać jedzenie turami.

Jaki wybrać grill z wędzarnią: mobilny czy stacjonarny?

Grillo wędzarnia
Grillo wędzarnia mobilna

Choć wędzarnia z grillem często przywodzi na myśl masywne konstrukcje, w ofercie wielu sklepów można znaleźć nie tylko stacjonarne wędzarnie ogrodowe, ale także wędzarnie ogrodowe przenośne.

Dużą popularnością cieszy się chociażby przenośna wędzarnia metalowa.

Zazwyczaj wędzarnie przenośne posiadają kółka ułatwiające transport, a dzięki mobilności urządzenia można w łatwy sposób zaoszczędzić miejsce w ładnie zaprojektowanym ogrodzie.

Takie rozwiązanie posiada jednak pewne mankamenty, takie jak:

  • mniejszy rozmiar paleniska,
  • mniejszy rozmiar komory do wędzenia żywności,
  • silne nagrzewanie się elementów zewnętrznych.

Grillo wędzarnie stacjonarne są zdecydowanie bezpieczniejsze, ponieważ nie trzeba obawiać się o możliwość przewrócenia paleniska czy słabą izolację ścian.

Takie grille z wędzarnią mogą być wykonane z różnych materiałów:

  • grill murowany z cegły,
  • wędzarnia drewniana,
  • grill z wędzarnią z kamienia.

Wędzarnie drewniane zazwyczaj mają niewielkie rozmiary, dzięki czemu taką wędzarnię łatwo jest zmieścić także na niewielkiej działce.

Duże, kamienne konstrukcje to z kolei doskonałe rozwiązanie dla osób chcących jednorazowo wędzić dużą ilość żywności.

Wędzarnia ogrodowa cena

Wędzarnia ogrodowa cena
Wędzarnia ogrodowa cena

Można samodzielnie podjąć się budowy grilla ogrodowego z wędzarnią lub powierzyć to zadanie doświadczonej ekipie.

W internecie znajduje się wiele ciekawych projektów grillów murowanych z wędzarnią, które mogą okazać się pomocne przy wyborze paleniska.

Gotowe projekty wędzarni i grillów ogrodowych zazwyczaj posiadają zestaw rysunków, oraz orientacyjny kosztorys.

W przypadku potrzeby indywidualnego dostosowania projektu do danego ogrodu można udać się do biura architektonicznego.

Koszt zakupu kompletnej dokumentacji projektu może wynieść od 300 do 500 złotych.

Jeśli chodzi o samodzielną budowę grilla z wędzarnią, najprostsze realizacje mogą kosztować kilkadziesiąt złotych.

Za bardziej zaawansowaną wędzarnię (projekt wędzarni) trzeba wydać powyżej 500 złotych.

W przypadku budowy większej wędzarni z grillem ogrodowym, skomplikowanych kształtów czy dodatkowego wyposażenia, takiego jak piec chlebowy, piec do pizzy, czy przestronny ruszt, trzeba liczyć się z kosztem nawet kilkunastu tysięcy złotych.

W przypadku zakupu gotowych grillów z wędzarnią koszty wyglądają podobnie.

Niewielką wędzarnię można nabyć już w cenie 300 złotych, większe projekty to już wydatek tysiąca złotych, natomiast wędzarnie ogrodowe metalowe z grillem dobrej jakości wymagają zapłacenia ponad 2 tysięcy.

Konstrukcja wędzarni ogrodowej z grillem murowanym

Jak zbudowana jest wędzarnia ogrodowa?
Jak zbudowana jest wędzarnia ogrodowa?

Po wyborze projektu, lokalizacji oraz materiału, z którego ma być zbudowany grill ogrodowy z wędzarnią, należy wybrać odpowiednią wędzarnię, która musi spełnić kilka podstawowych zasad.

Najważniejszą kwestią jest palenisko, które powinno mieć podobne wymiary co komora wędzarnicza.

Sama komora powinna być zaś zbudowana w taki sposób, aby ułożone czy zawieszone w niej wędzone produkty mogły być wystawione na działanie odpowiedniej temperatury.

Przy wędzeniu dymem gorącym wędzone potrawy będą poddane temperaturze około 60 stopni Celsjusza.

Tego typu wędzenie przeprowadzane jest w dymie od rzadkiego do gęstego, dlatego istotną rolę w całym procesie odgrywa szyber, który pozwala na kontrolowanie przepływu dymu.

Mniej popularnym rozwiązaniem jest wędzenie na zimno w temperaturze nie przekraczającej 22 stopni Celsjusza.

Aby ułatwić kontrolowanie temperatury, warto wyposażyć wędzarnię w termometr, najlepiej przytwierdzony na ścianie komory.

Istotnym elementem grilla są także uchylne drzwiczki do wędzarni ogrodowych – należy upewnić się, że posiadają one dobre zawiasy pozwalające na wygodne zamykanie i otwieranie.

Każdy grill z wędzarnią musi także posiadać ruszt oraz system odprowadzania i kontroli dymu.

Palenisko wędzarni ogrodowej

Palenisko wędzarni ogrodowej
Jaką wędzarnię wybrać do ogrodu?

Podstawowym elementem całej konstrukcji jest palenisko. To w nim rozpoczyna się cały proces przygotowywania wędzonej żywności.

W palenisku umieszcza się, a następnie rozpala drzew liściastych – wykorzystanie drewna pozwoli na uzyskanie niezbędnego do wędzenia dymu – warto przy tym pamiętać, by w tym celu wykorzystywać jedynie drewno drzew liściastych.

Palenisko musi być zbudowane z materiałów nienagrzewających się lub szybko oddających ciepło.

W tej roli doskonale sprawdzi się więc cegła czerwona lub kamień, choć równie dobrze przy budowie można wykorzystać blachę.

Sama powierzchnia paleniska powinna być stosunkowo duża, aby żar tworzący się we wnętrzu, nie kumulował ciepła na ściankach, ale oddawał je do kanału dymnego i komory wędzarniczej.

Przy budowie paleniska grillowędzarni warto także zapewnić sobie swobodny dostęp do jego czyszczenia po zakończeniu procesu wędzenia.

Kanał dymny w wędzarni ogrodowej

Prawidłowe funkcjonowanie kanału dymnego zależy przede wszystkim od jego długości. Powinna być ona dobrana ze względu na rodzaj preferowanego wędzenia.

Długi kanał dymny z pewnością okaże się odpowiedni przy zimnym wędzeniu, a krótki sprawi, że łatwo będzie można przeprowadzić wędzenie na gorąco, które przy długim kanale byłoby bardzo utrudnione.

Nie można jednak popadać w skrajności.

Długość kanału dymnego nie powinna przekraczać odległości dzielącej palenisko od komory wędzarniczej – preferowane wymiary to więc od 1 do 1,5 metra.

Nachylenie kanału musi się z kolei mieścić w przedziale od 0 do maksymalnie 3 stopni.

Jedną z najważniejszych kwestii jest zadbanie o to, aby element łączący palenisko z komorą wędzarniczą wytwarzał ciąg pozwalający na wyciąganie dymu ku górze bez konieczności podsycania spalającego się drewna.

Komora wędzarnicza

Wędzenie ryb w komorze wędzarniczej
Wędzenie ryb w komorze wędzarniczej

Przy budowie komory największe znaczenie ma wielkość, bo to właśnie od wielkości zależy, ile produktów swobodnie zmieści się we wnętrzu.

Przykładowo 50 x 50 cm to wymiary pozwalające na jednorazowe przyrządzenie nawet 10 kilogramów mięsa.

Oczywiście wielkość należy wybierać przede wszystkim ze względu na własne potrzeby i preferencje. Najpopularniejszymi rozwiązaniami są komory wędzarnicze mieszczące się w przedziale od 60 do 110 centymetrów.

Przy projekcie komory istotne znaczenie ma także szczelne zamknięcie oraz swobodny dostęp do prętów, na których będą umieszczane haczyki przeznaczone do wędzenia wędlin, wędzenia ryb, wędzenia serów i innych produktów.

Drzwi do komory wędzarniczej powinny być nie tylko szczelne, ale także estetyczne, ponieważ będą jednym z dobrze widocznych elementów wędzarni.

Wędzarnia ogrodowa z cegły: budowa

Wędzarnia ogrodowa z cegły: budowa
Wędzarnia ogrodowa z cegły: budowa

Budowa wędzarni i grilla w ogrodzie przy użyciu cegły to bardzo estetyczne rozwiązanie.

Murowany grill ogrodowy będzie dobrze współgrał z większością aranżacji w ogrodzie.

Bez większych trudności można wkomponować go w altanę ogrodową czy dopasować do elewacji budynku.

Budowa grilla ogrodowego i wędzarni z cegły wymaga stabilnej podstawy, dlatego pierwszym etapem powinno być przygotowanie podłoża.

Na oznaczonym uprzednio terenie należy wykopać wierzchnią warstwą gleby, a następnie wyrównać i zasypać warstwą żwiru.

Wyrównane i zagęszczone podłoże wylewa się fundamentem.

Przed przystąpieniem do dalszych prac należy poczekać dwa tygodnie.

Po upływie tego czasu można już przystąpić do murowania ścian.

Cegły układa się pod odpowiednim kątem tak, by zachować wymiary całej konstrukcji. Podczas kładzenia pierwszej warstwy konieczna jest jak największa staranność, gdyż to właśnie na pierwszej warstwie wznoszona będzie później cała konstrukcja.

Póki zaprawa się nie zwiąże, możliwe jest przeprowadzenie korekt, dlatego najlepiej dokładnie sprawdzić wymiary, kąty proste i poziom położonych cegieł. Z każdą kolejną warstwą będzie bowiem trudniej naprawić błędy.

Ważne też, by każdy kolejny poziom cegły był budowany z przesunięciem, najlepiej stanowiącym połowę odległości poprzedniego poziomu.

Dzięki temu grill będzie bardziej trwały i estetyczny.

Na odpowiedniej wysokości montuje się następnie płaskowniki i zmienia kierunek układania cegieł – dwie warstwy posłużą za podstawę paleniska.

Kolejnym krokiem jest dalsze murowanie ścian.

Na optymalnej wysokości należy zamontować prowadnice na rusztu.

Ostatni element wędzarni to komin, za pomocą którego odprowadzany jest dym.

Umieszcza się go nad górną częścią komory wędzarniczej.

Im większa jest odległość pomiędzy paleniskiem, tym komin będzie mieć lepszy ciąg, a więc umożliwi uzyskanie wyższej temperatury w komorze wędzenia.

Komin powinien mieć wmontowany szyber – ten element pozwoli na zwiększanie czy zmniejszanie średnicy, a tym samym na regulację ciągu i dymu.

Warto też pamiętać, że murowany grill nie powinien być testowany tuż po zakończeniu budowy.

Zbyt szybkie uruchomienie paleniska może bowiem doprowadzić do pęknięcia łączeń.

Wędzarnia drewniana: budowa

Znacznie prostszym sposobem na zbudowanie wędzarni, jest wędzarnia drewniana.

Na początku należy wybrać schemat konstrukcji z drewna – w internecie bez trudu można znaleźć gotowe projekty wędzarni.

Taki schemat przyda się przede wszystkim na etapie budowy paleniska.

Do wyboru są paleniska bezpośrednie oraz pośrednie.

Bezpośrednie palenisko do wędzarni z beczki będzie znajdować się pod spodem komory wędzarniczej.

Takie rozwiązanie pozwoli na uzyskania wyższych temperatur podczas obróbki.

Będzie także bardzo proste do wykonania.

Palenisko pośrednie, zwane także paleniskiem kanałowym, buduje się z kolei w odpowiedniej odległości od komory wędzarniczej.

W wędzarni z paleniskiem pośrednim dym dochodzi do komory wędzarniczej poprzez specjalną rurę o większej średnicy, której wlot umiejscowiony jest od spodu lub na dole ścianki komory.

Należy zadbać o to, by palenisko znajdowało się minimum 1,5 metra od komory spalania.

Jak wygląda wędzarnia drewniana z takim paleniskiem można zobaczyć na poniższym filmie

Drewniana wędzarnia powinna także posiadać dodatkowy termometr umieszczony wewnątrz komory, który umożliwi dokładne kontrolowanie temperatury.

Konstrukcję paleniska można wybetonować, ułożyć z cegieł lub nawet wkopać w ziemię.

Najważniejsze, by rura transportująca dym do komory wędzarniczej była odpowiednio wyprofilowana, nie trudno więc zauważyć, że budowa paleniska pośredniego w przypadku drewnianego projektu z beczki niesie ze sobą znacznie więcej pracy.

Najważniejszym elementem podczas budowy drewnianej wędzarni jest komora wędzarnicza umiejscowiona we wnętrzu beczki.

Można dodatkowo uzupełnić ją o metalowe lub drewniane pręty z hakami, które umożliwią podwieszanie wędzonej szynki, ryb, kiełbas, serków, czy innego pożywienia.

Niezwykle istotna jest także górna pokrywa, której zadaniem jest zatrzymywanie dymu.

W najprostszej i najtańszej wersji drewniane wędzarnie mają pokrywę w postaci grubej, wilgotnej płachty, choć z pewnością nie jest to estetyczne wykończenie.

Warto więc zdecydować się na nieco bardziej skomplikowany projekt, który przewiduje stworzenie wędzarni wraz z zadaszeniem i kominem dymowym.

Tak samo jak w przypadku wędzarni z cegły, wędzarnia drewniana musi mieć szyber, który umożliwi regulowanie intensywności dymu czy kontrolowanie temperatury panującej w komorze wędzarniczej.

Akcesoria do przydomowej wędzarni i grilla

Grill ogrodowy akcesoria
Grill ogrodowy akcesoria

Budowa wędzarni i grilla w ogrodzie to jednak nie wszystko.

Aby w pełni cieszyć się zrealizowanym projektem, warto także zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria, które sprawią, że przyrządzanie jedzenia będzie jeszcze prostsze.

Absolutnym minimum jest termometr umieszczany w komorze, który pozwoli na kontrolowanie temperatury podczas wędzenia.

Ważne, by był czytelny z daleka, dzięki czemu uniknie się ciągłego podchodzenia do wędzarni.

Co oczywiste, niezbędnym elementem wyposażenia komory wędzarni są pręty, na których będzie wieszana żywność.

Innym podstawowym elementem z pewnością okażą się haki umożliwiające wygodne wędzenie.

Muszą być wykonane z dobrej, nierdzewnej stali, dzięki czemu wędzonki na pewno nie przesiąkną zapachem metalu, a haki nie zardzewieją.

Warto także zainwestować w dodatkowe zabezpieczenie z rusztem, dzięki któremu jedzenie nie znajdzie się od razu na samym dnie komory, jeśli przypadkiem spadnie z prętów.

Ponieważ wędzarnia często jest używana do przygotowywania pysznych wędlin, warto mieć także specjalistyczny sprzęt przeznaczony właśnie do ich przygotowywania czy serwowania.

Do peklowania potrzebne będą misy, wiadra czy pojemniki kamionkowe, koniecznie dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Praktyczny na pewno okaże się także odpowiedni sprzęt do nastrzykiwania czy dobrej jakości noże, które umożliwią wygodne krojenie wędlin.

Warto zatroszczyć się także o to, by w zestawie akcesoriów do wędzarni znalazły się sznurki wędliniarskie i siatki, które uniemożliwią rozpad wędzonek.

Podczas grillowania niezwykle pomocne okażą się z kolei wszystkie tacki, na których będzie można wygodnie przygotowywać jedzenie.

Warto mieć także pod ręką metalowe szpikulce do szaszłyków czy specjalne widelce, a także wszelkie sztućce pozwalające na wygodne przygotowywanie potraw – szczypce czy łopatka z pewnością okażą się niezbędne.

Wśród najważniejszych akcesoriów do grilla nie może zabraknąć także dodatkowych rusztów.

Ponadto, aby grillo wędzarnia jak najlepiej pełnił swoją funkcję, należy zadbać o jego pielęgnację. Koniecznie trzeba więc zaopatrzyć się w specjalne szczotki umożliwiające wygodne i dokładne czyszczenie.

Jeśli ktoś nie czuje się nam siłach, aby samodzielnie zbudować wędzarnię do wędzenia zawsze pozostaje wędzarnia elektryczna. Wędzarnia elektryczna sprawdzi się też w mniejszym ogrodzie.

Z jakich materiałów można wykonać wędzarnię?

Wędzarnia ogrodowa wykonywana jest z różnych materiałów. Dostępna jest np.: metalowa, drewniana czy z betonu.

Od czego zależy wielkość wędzarni?

Wielkość dobierana jest zawsze do potrzeb właścicieli. Jeżeli wędzarnia ogrodowa ma być użytkowana hobbistycznie to warto przemyśleć budowę niewielkiego pomieszczenia.

Ile kosztuje wędzarnia ogrodowa?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ostateczna cena uzależniona jest od tego jaka jest całkowita wysokość, rodzaj i materiał wędzarni. Jaka wędzarnia będzie najtańsza? Najtańszą wędzarnię z drewna można kupić już za kilkuset złotych.

11 komentarz(e/y)
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ryszard

Jestem zainteresowany projektem murowanej wędzarni ogrodowej wraz z piecem chlebowym.Proszę o kontakt.Ryszard.

Marzena

Witam, bestem zainteresowana projektem murowanej grillo wędzarni z piecem chlebowym. Proszę o kontakt

Janusz

Witam
Jestem zainteresowany projektem murowanej wędzarni ogrodowej wraz z grilem i piecem chlebowym.
Proszę o kontakt

Piotr

Witam
jestem zainteresowany projektem wędzarni ogrodowej z grillem i piecem chlebowym ( murowana z kamienia ) .
Proszę o kontakt .

Anna

Witam
jestem zainteresowana projektem wędzarni ogrodowej z grillem. proszę o kontakt

Jakub

Witam
jestem zainteresowany projektem wędzarni ogrodowej z grillem. proszę o kontakt

Aneta

Witam serdecznie jestem zainteresowana projektem wędzarni ogrodowej z grillem

Rafał

Witam serdecznie jestem zainteresowana projektem wędzarni ogrodowej z grillem (murowany z cegły).
Proszę o kontakt.

Joanna

Jestem pod wrażeniem, jak dobrze zsyntetyzowaliście kluczowe informacje – bardzo profesjonalne podejście.

Przemysław

Witam serdecznie jestem zainteresowany projektem wędzarni ogrodowej z grillem oraz piecem chlebowym (murowany z cegły).
Proszę o kontakt.

PIOTR

Jestem zainteresowany projektem murowanej grilo-wędzarni ogrodowej wraz z piecem chlebowym. Proszę o kontakt. Piotr