Pełne zdrowia dania z grilla są jednymi z najlepszych.
Uważane za prawdziwy majstersztyk świata kulinarnego, śmiało wkraczają do naszego ogrodu.
Trudno wyobrazić sobie gród bez grilla: byłby niewspółczesny i mało przyjazny.
Powstaje jednak pytanie, czy na każdym grillu gazowym, elektrycznym i węglowym będziemy w stanie stworzyć smaczne arcydzieło i jaki model wybrać – grill tradycyjny czy może grill gazowy?
Świat grillem stoi
Uważany za uosobienie radości dla podniebienia jest pożądany zarówno przez osoby posiadające spory ogród, jak i tych mieszkających w blokach.
Dobrodziejstwo płynące z jego posiadania zamyka się po prostu w słowach: „smacznie i zdrowo”.
Grill nie jest odkryciem współczesnych, chociaż rzeczywiście potrafimy z niego korzystać na wiele sposobów.
W rysie historycznym grill pojawia się już w Starożytnym Rzymie. Ówczesny pisarz i mistrz kulinarny, Marek Gawiusz stworzył kilkadziesiąt wybitnych przepisów potraw przyrządzanych na ruszcie z zamknięciem.
Co ciekawe, ten prosty wynalazek był popularny na całym świecie – na Karaibach używano w tym celu rusztu zbudowanego z gałęzi oraz kości i nazywano go „barbacoa„.
To grillowanie, o którym my myślimy, upowszechniło się dopiero po zakończeniu II wojny światowej.
Oczywiście prekursorami byli Amerykanie, którzy masowo kupowali płaskie grille bez przykrycia.
Odkrywając jego niedoskonałości, amerykański spawacz George Stephen, skonstruował pierwszy grill z półkulistą przykrywą i trzema nogami. Ten unikatowy model okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę i do dnia dzisiejszego z powodzeniem zdobywa kolejne rzesze zwolenników.
Idziemy po grilla
Wybór grilla wydaje się prosty, tymczasem po przekroczeniu specjalistycznego i profesjonalnego salonu można dostać prawdziwego oczopląsu 🙂
Na rynku istnieją trzy rodzaje grilla:
- grill gazowy,
- grill elektryczny,
- doskonale wszystkim znany, grill węglowy.
Oczywiście można jeszcze wymienić grill murowany, który bardzo często jest elementem zewnętrznej części domu, lub częścią altany ogrodowej.
Ile kosztuje grill węglowy?
Ceny urządzeń są bardzo różne – począwszy od kilkudziesięciu złotych po kilka tysięcy.
Najpopularniejszy wśród Polaków grill węglowy kosztuje od 10 złotych do około 150 złotych, ale można także spotkać modele z tzw. wyższej półki, za które trzeba zapłacić od 250 złotych do ponad 1 tysiąca.
W tym przypadku lepiej zainwestować w droższy model, który rzeczywiście jest wykonany z wysokiej jakości materiałów i zawiera w sobie nowoczesne rozwiązania, które przekładają się na komfort samego grillowania, jak i smak potraw.
Ile kosztuje grill elektryczny?
Kolejnym jest grill elektryczny, chętnie kupowany przez miłośników zdrowej kuchni, jak i miłośników grillowych kąsków o każdej porze roku.
To doskonałe rozwiązanie także dla osób niedysponujących własnym ogrodem.
Koszt zakupu grilla elektrycznego waha się w granicach od 100 złotych do 500 złotych.
Podobnie, jak w przypadku grillów węglowych możemy także spotkać droższe modele.
Ile kosztuje grill gazowy?
Ostatnim w grupie jest grill gazowy, który od kilku lat sukcesywnie zdobywa nasz rynek.
Polacy podchodzą do niego z pewną dozą niedowierzania, jakoby grill gazowy mógł spełniać swoje rzeczywiste zadanie w sposób perfekcyjny.
Tymczasem w szerokim świecie grill gazowy uważany jest za najlepszy.
Dlaczego? Wyjaśnimy to w dalszej części artykułu.
Wspomnieć natomiast należy o koszcie jego zakupu: jest to wydatek rzędu od 350 złotych do kilkunastu tysięcy złotych.
Zanim kupisz grill
Wybór grilla nie powinien być dziełem chwili.
Powinien zależeć od naszych indywidualnych preferencji i oczywiście możliwości finansowych.
Zanim udamy się do sklepu zastanówmy się, czy będziemy grillowali w domu, na balkonie, pod namiotami, czy idealnym miejscem będzie przydomowy ogród.
Wbrew pozorom, dla każdego z tych miejsc możemy wybrać zupełnie inny model, dlatego kolejno weźmy pod uwagę czy grillujemy w kameralnym gronie, czy też uwielbiamy duże grillowe party.
Następnie spójrzmy na to urządzenie z nieco innej strony, a więc rozważmy czy będziemy chcieli go używać do wędzenia, pieczenia pizzy, ciastek czy robienia barbeque.
Wbrew powszechnej opinii, grill jest urządzeniem bardzo wszechstronnym, pozwalającym na prawdziwe szaleństwa kulinarne.
Warto także zadać sobie pytanie, jak często chcemy korzystać z grilla i czy mamy odpowiednie miejsce do jego przechowywania.
Grill grillowi nierówny
Każdy z rodzajów grilli ma swoje atuty, ale trzeba przyznać, że o tych, które są najważniejsze, trzeba zdecydować samemu, oceniając własne preferencje, możliwości, a także upodobania.
Grill węglowy
Grille węglowe to najprostsze i zarazem najtańsze produkty. Znakomita część naszego społeczeństwa przynajmniej raz w życiu kupiła takowe urządzenie.
Jednak czy rzeczywiście jest on tak dobry?
Czy może zwykliśmy ulec przyzwyczajeniu i dajemy się kusić niską ceną, która w ogólnym rozrachunku nie jest już taka przyjazna dla naszego portfela?
Grill węglowy opalany jest albo węglem drzewnym, albo brykietem, stąd też podczas użytkowania nietrudno poczuć charakterystyczny zapach.
To niezmienny lider sprzedaży, chociaż nie jest urządzeniem doskonałym.
Jego koronną wadą jest niestety trudność rozpalenia i utrzymania stałej, bardzo wysokiej temperatury, a także panowanie nad żarem i ogniem.
Jeśli zamierzamy kupić tradycyjny, wybierzmy ten z kopułową obudową, popielnikiem i solidną przykrywą.
Dodatkowo, zdecydujmy się na model wyposażony w tzw. starter, będący specjalną rurą zakończoną z jednej strony uchwytem, a z drugiej kratką.
Starter jest urządzeniem, w którym z łatwością można rozpalić węgiel i wrzucić do paleniska grilla.
Dzięki niemu rozpalanie jest o wiele łatwiejsze i nie ma potrzeby używania chemicznych podpałek.
Nie dość, że zdecydowanie zmieniają one smak potraw, to co gorsza, przenikają do grillowanego jedzenia.
Grill węglowy wymaga sporej wiedzy i umiejętności, czyli nie jest tak prostym w obsłudze, jak mogłoby się wydawać. Odpowiednie rozpalenie i doprowadzenie komory do odpowiedniej temperatury to prawdziwa sztuka.
Zaznaczmy także, że podczas przygotowywania potraw musimy bardzo uważać, by tłuszcz z potraw nie spływał do paleniska, w innym przypadku pył z jego wypalenia osadzi się na grillowanych potrawach, psując ich smak, a co gorsza uwalniając silne związki kancerogenne.
Jeśli chcemy kupić tradycyjne urządzenie, nie oszczędzajmy – wybierzmy stabilny i dobrze wykonany grill tradycyjny, który posłuży nam więcej niż tylko jeden sezon.
Grill elektryczny
Zdecydowanie polecany do użytku domowego, łatwy w obsłudze, o kompaktowych rozmiarach i doskonałych walorach – grill elektryczny.
Możemy je podzielić na dwa rodzaje: grilla dwu – i jednostrefowe.
Obrazowo – grille dwustrefowe mogą swoją konstrukcją i działaniem przypominać odwrócony toster.
Grillują jednocześnie z dwóch stron, co z punktu widzenia przygotowania potraw w warunkach domowych jest bardzo praktycznym rozwiązaniem.
Natomiast grille jednostrefowe działają podobnie do tradycyjnych, konieczne jest obracanie jedzenia podczas przyrządzania.
Jeśli chodzi o wielkość panuje tutaj prawdziwa rozpiętość – dla każdego znajdzie się odpowiedni rozmiar.
Możemy zdecydować się na niewielkich rozmiarów, prostokątny model, lub też zainwestować w profesjonalny, sporych rozmiarów kombajn z kilkoma rusztami.
Zaletą tego rozwiązania jest fakt, że możemy używać go w pomieszczeniach, ale też przydomowych ogrodach, na działce lub na balkonie.
Odpowiednio przygotowany ruszt nie powoduje wydzielania się dymu, a w przypadku grilli elektrycznych kontaktowych cały tłuszcz wydzielający się podczas przyrządzania mięsa spływa przez specjalne kanaliki na zewnątrz.
Grill gazowy
Gazowe grille to absolutnie przysłowiowy mercedes w świecie grillowania.
Nawet mały grill gazowy posiada zalety, które są w stanie trafić do najbardziej zatwardziałych sceptyków.
Po pierwsze, doskonała konstrukcja grillów gazowych sprawia, że mogą być używane zarówno w domowej kuchni, jak i na otwartych przestrzeniach takich jak ogród czy taras.
Po wtóre, finalny smak potraw przygotowanych na grillu gazowym wprowadza do świata kulinarnych szaleństw.
Grill gazowy ze stali szlachetnej jest zdecydowanie najdroższy, co nie oznacza, że grillowanie na grillu gazowym zarezerwowane wyłącznie dla klientów z zasobniejszym portfelem.
Wbrew pozorom jego zakup do doskonała inwestycja w porównaniu z grillem tradycyjnym, który wymaga o wiele częstych wymian.
Można spotkać się z głosami twierdzącymi, że potrawy na nim przygotowywane nie smakują tak samo, jak te z grilla węglowego.
To prawda, tyle tylko, że należy dodać, że potrawy przygotowane na grillu gazowym smakują po prostu lepiej, są zdrowsze i pozbawione odymienia, które istotnie zmienia charakter potraw.
Pamiętajmy, że wybierając grill gazowy, możemy mieć pewność, że nasze mięso, warzywa czy inne smakołyki nie będą nasączone związkami powstałymi podczas spalania.
Podkreślmy także, że grille gazowe doskonale współpracują z bezwonnym i bezpiecznym gazem – propanem, który w żaden sposób nie przenika do jedzenia.
Możemy wybrać model zasilany z butli (przenośny) lub też zasilany gazem ziemnym (grille gazowe zasilane gazem ziemnym stosowanym najczęściej w kuchniach).
Dla potrzeb wielu miłośników pierwsze rozwiązanie jest jak najbardziej wystarczające i w pełni satysfakcjonujące.
Warto podkreślić, że grill gazowy jest łatwy w obsłudze, bezproblemowo się rozpala, gwarantuje szybkie rozgrzanie rusztu i niezwykle proste kontrolowanie temperatury.
Istotnym plusem jest fakt, że przygotowując potrawy na grillu gazowym możemy zapomnieć o dymie podczas pracy urządzenia.
Jak korzystać z grilla gazowego?
Znamy się na grillach węglowych jak mało kto – od lat wybieraliśmy je najczęściej.
Także grille elektryczne przestały mieć przed nami tajemnice.
Pora na doskonały i najzdrowszy grill gazowy.
Bardzo często Klienci zamierzający kupić grill gazowy pytają o kwestie bezpieczeństwa, a także o szczegóły jego eksploatacji i konserwacji.
Po pierwsze grill gazowy to urządzenie atestowane. Budowa grilla gazowego jest dopracowana w najmniejszym szczególe.
Szczelne podłączenie instalacji lub butli z gazem i odpowiednie użytkowanie sprawiają, że nie ma mowy o żadnym niebezpieczeństwie.
Używając grilla gazowego, pamiętajmy o kilku koronnych zasadach, które zdecydowanie wpływają na żywotność grilla gazowego, a także bezpieczeństwo.
- Bezspornie grill gazowy musi być czysty.
- Przed pierwszym użyciem należy „wypalić” grill gazowy, rozgrzewając ruszt do około 250 stopni Celsjusza przez kwadrans.
- Po każdym grillowaniu koniecznie trzeba oczyścić grill gazowy i usunąć resztki jedzenia – te mogą się przyczynić do niekontrolowanych zapłonów.
- Poza tym, przy regularnym użytkowaniu pamiętajmy, by przynajmniej dwa razy do roku oczyścić piekarnik, wyjąć palniki oraz ruszty i odkurzyć grill gazowy.
- Do czyszczenia używamy wyłącznie środków ku temu przeznaczonych, a więc do stali nierdzewnej, lub detergentów specjalnie dedykowanych grillom.
- Pamiętajmy, że jeśli grillujemy potrawy, które uprzednio były marynowane przy użyciu cukru, temperatura grillowania nie powinna przekroczyć 130 st. C. W przypadku, w którym potrawa wymaga wyższej temperatury, musimy usunąć marynatę. Powyżej wymienionej temperatury cukier ulega spaleniu, co może powodować nie tylko zmianę smaku, ale też zapłony.
- Zwracajmy szczególną uwagę aby grill gazowy został prawidłowo podłączony do butli z gazem, a także wybierajmy zawsze produkty pochodzące z legalnego i sprawdzonego źródła.
Grill gazowy czy tradycyjny grill węglowy?
Kochamy grille węglowe – patrząc na wyniki ich sprzedaży, nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości, aczkolwiek czy dobrze lokujemy swoje upodobania?
Przypomnijmy, że tradycyjny grill to urządzenie, w którym używa się węgla lub brykietu.
Z pewnością każdy z Czytelników zna ten charakterystyczny dźwięk, jaki towarzyszy spalaniu kropli wytapianego tłuszczu.
Skądinąd miły dla ucha jest tragiczny w skutkach zdrowotnych. Poza tym rozpalanie tychże grilli może przypominać przysłowiową drogę przez mękę, podobnie jak próba utrzymania prawidłowej temperatury wewnątrz.
Po przeciwnej stronie mamy droższy grill gazowy.
W kilkuletnim rozrachunku grill gazowy okazuje się o wiele lepszym i bardziej ekonomicznym rozwiązaniem.
Dzięki zastosowaniu w grillu gazowym trwałych i wysokiej jakości materiałów, żywotność grilla gazowego jest niewspółmiernie wyższa od tradycyjnych urządzeń opalanych węglem.
Poza tym grill gazowy to absolutnie prozdrowotne rozwiązanie, które ani nie zatruwa środowiska, ani tym bardziej przygotowywanych potraw.
Potężnym plusem grilla gazowego jest funkcjonalność i możliwość zastosowania zarówno w na świeżym powietrzu, jak i w domu.
Nie zapominajmy o tym, że grill gazowy możemy wyposażyć w wiele różnych, dodatkowych akcesoriów, które nie tylko ułatwią pracę, ale przede wszystkim pozwolą na więcej ciekawych kompozycji.
Na szczególną uwagę zasługuje ich dodatkowe wyposażenie do skompletowania z grillem gazowym, takie jak:
- liczba palników dodatkowych,
- wieszaki na akcesoria,
- szafka,
- blat,
Solidna konstrukcja grilla gazowego znacznie ułatwia grillowanie, czyniąc je prawdziwą przyjemnością.
Grill gazowy czy grill elektryczny
W tym zestawieniu należy przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie, czy chcemy, by grill był poręczny i możliwy do schowania w szafce kuchennej, czy też jego wielkość nie ma znaczenia.
Oczywiście, elektryczne modele są podobnie prozdrowotne, kosztują mniej, ale też dają mniejsze możliwości użytkowe – trudniej będzie jednocześnie przyrządzić kilkanaście steków.
Jaki grill gazowy wybrać, czyli na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie grilla gazowego?
Decydując się na zakup najnowocześniejszego grilla gazowego, warto zastanowić się nad własnymi potrzebami i wybierać wśród takich grilli gazowych, która spełniają oczekiwania wszystkich domowników.
Nie mniej istotne są także szczegóły samego grilla, na które powinniśmy zwrócić uwagę.
Piekarnik to jedna z najważniejszych rzeczy w grillu gazowym.
Po pierwsze istotne jest by, grill gazowy był wyposażony w solidną pokrywę, która umożliwia osiągnięcie wysokiej i równomiernej temperatury.
Jeśli zamierzamy grillować np. całego kurczaka zdecydujmy się na taki grill gazowy, który ma spory piekarnik. Poza tym wysoki i głęboki piekarnik jest gwarantem lepszych efektów.
Dobrze, jeśli ta część jest wykonana z żeliwa, które perfekcyjnie utrzymuje temperaturę, przez co zmniejsza zużycie gazu. Z kolei duża powierzchnia rusztu umożliwi przygotowanie większej ilości porcji za jednym razem.
Ruszt ma kluczowe znaczenie, dlatego nie może być lekki i wykonany ze słabej jakości materiału. Idealnie, jeśli jest masywny – utrzyma więcej ciepła. Najlepsze grille gazowe mają żeliwny ruszt.
Co więcej, ruszt powinien być dość ścisły, można to sprawdzić w bardzo prosty sposób, jeśli pomiędzy dwa żebra nie jesteśmy w stanie wsunąć całego palca możemy być pewni, że spełni on nasze oczekiwania, a mniejsze kawałki mięsa czy innych potraw nie będą spadały.
Istotna jest także mała liczba poprzecznych połączeń, które w nadmiernej ilości utrudniają czyszczenie.
Ruszt może być albo żeliwny, albo też stalowy. Ten pierwszy jest dwustronny, natomiast drugi wytrzymalszy i nie wymaga oliwienia podczas grillowania.
Aromatyzery to dla wielu całkiem obce słowo. Mówiąc najprościej, to one są odpowiedzialne za uzyskanie pełni smaku.
Znajdziemy je pomiędzy rusztem a palnikami. Są to pofalowane blaszki, które w dobrych grillach gazowych pokrywają znaczną część przestrzeni pod rusztem.
Ich zadanie jest wielowymiarowe:
- Po pierwsze odparowują skraplające się soki do potrawy.
- Po wtóre gwarantują równomierne rozprowadzenie ciepła.
- Po trzecie zabezpieczają palniki przed tłuszczem z grillowanych potraw.
Palniki są niemalże sercem całego urządzenia. Muszą być solidne oraz ciężkie. Konieczne jest by miały otwory z płomieniami po obu stronach tuby, a także wyróżniały się dużą średnicą.
Przed zakupem grilla gazowego sprawdźmy możliwość regulacji temperatury, pamiętając jednocześnie, że grille gazowe umożliwiające zakres regulacji wynoszący 180 stopni pozwalają na precyzyjną jej kontrolę.
Koniecznie zapytajmy, czy dysze w naszym modelu są dopasowane do ciśnienia gazu w Polsce, które jest inne niż w innych krajach europejskich.
Dobre grille gazowe będą wyposażone także w poręczną szafkę. To w szafce grilla gazowego powinna zmieścić się duża butla z gazem.
Wyobraźmy sobie jej brak – super grill, a obok niego mało estetyczna, wielka 11-kilogramowa butla ze stacji benzynowej…
Lepiej zainwestować w grille gazowe wyposażone w ten estetyczny i jakże praktyczny detal.
Czy grill gazowy jest najlepszy?
Prawdą jest, że grill musi być skrojonym na miarę naszych potrzeb.
Musi spełniać wymagania domowników, a także sprostać sezonowemu szaleństwu.
Jego miłośnicy zazwyczaj decydują się na zakup co najmniej dwóch modeli – dużego oraz niewielkiego, który można zabrać ze sobą pod namiot czy na jednodniowy wypad za miasto.
Przed wyborem musimy pamiętać, by ocenić czy sezon grillowy zamykamy wraz z pojawieniem się jesieni, czy może chcemy, by on trwał także zimową porą.
Dla absolutnie zakochanych w daniach z grilla zdecydowanie dobrym wyborem będą omawiane wcześniej grille elektryczne, które z powodzeniem zastąpią kuchenki gazowe, piekarniki czy patelnie kochające smażenie na tłuszczu.
Grill to wybór nie tylko smakowity, ale przede wszystkim sygnowany zdrowiem.
Do czego służą aromatyzery w grillu gazowym?
Aromatyzery w grillu gazowym odparowują skraplające się soki, gwarantują równomierne rozprowadzenie ciepła, zabezpieczają palniki przed tłuszczem.
Z jakiego grilla potrawy są najzdrowsze?
Najzdrowsze są potrawy z grilla gazowego.
Fakt, grill gazowy to spora inwestycja… Dużą zaletą tego typu grilla jest to, że można na nim grillować absolutnie wszystko, a każde danie ma niesamowity smak. Wiadome, że skoro nie są tak tanie jak standardowe grille węglowe, to będą lepiej wykonane ze stali szlacheckiej.
Można znaleźć grilla gazowego w przyzwoitych pieniądzach i dobrej jakości. Ja długo szukałam modelu który spełniałby wszystkie moje wymagania, żeliwny ruszt, palnik boczny i łatwość czyszczenia. Zdecydowałam się i to był jeden z lepszych wyborów. Przez wysuwane tacki ławo można go wyczyścić, a stek zawsze wychodzi idealny, o czym nie było mowy w przypadku grilla węglowego, do którego więcej nie wrócę. Grille gazowe to super rozwiązanie.
Przyznam, że treść artykułu jest przemyślana, ale brak jest wyraźnego wezwania do działania czy praktycznych wskazówek na zakończenie.