Wnętrza domu Mikrofalówka

Mikrofalówka: rodzaje, cena i funkcje kuchenek mikrofalowych

MG Projekt Pracownia Architektoniczna / Aktualizacja 7 kwietnia 2021

Mikrofalówka
Mikrofalówka

Obecnie praktycznie w każdym domu można spotkać kuchenkę mikrofalową, dzięki której życie staje się prostsze i łatwiejsze. Pozwala na szybkie podgrzanie potrawy, bez konieczności uruchamiania energochłonnego piekarnika, marnowania czasu na stanie przy kuchence. Gotowe dania do przygotowania w kuchence mikrofalowej cieszą się ogromną popularnością, można liczyć na szeroki wachlarz wyboru, bogatą i zróżnicowaną ofertę.

Nie ma drugiego takiego urządzenia, które skróciłoby czas potrzebny do przygotowania ciepłego posiłku tak jak kuchenka mikrofalowa do paru minut. Można śmiało powiedzieć, że kuchenka mikrofalowa stała się obecnie jednym z głównych sprzętów AGD, a mnogość modeli sprawia, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Przy wyborze warto mieć na uwadze kilka istotnych kwestii, aby zakup był trafiony.

Jak działa kuchenka mikrofalowa?

Co to jest i jak działa mikrofalówka?
Co to jest i jak działa kuchenka mikrofalowa?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że kuchenka mikrofalowa została wynaleziona przypadkowo. Miało to miejsce podczas poszukiwania nowych rozwiązań przy tworzeniu radarów wojskowych. Za datę powstania pierwszej mikrofalówki uznaje się rok 1947, ale nijak nie przypominała ona obecnie używanych urządzeń. Pierwszy model był wysoki i ciężki – miał aż 150 cm wysokości i ważył 300 kg! Na sklepowych półkach można teraz znaleźć oczywiście bardziej rozbudowane kuchenki mikrofalowe z wieloma funkcjami, wolnostojące lub do zabudowy, ale w ich przypadku nadal nie trzeba martwić się o duże gabaryty.

Standardowa kuchenka mikrofalowa jest stosunkowo lekka i mała. Kompaktowe rozmiary tego typu urządzeń zawdzięcza się oczywiście postępowi technologii i innowacyjnym projektom. Mechanizm działania kuchenki mikrofalowej nie zmienił się, w przeciwieństwie do jej wyglądu, nadal polega na tym samym – mikrofale wprawiają w ruch cząsteczki wody, które znajdują się w pożywieniu, następnie podgrzewają je, dzięki czemu jedzenie staje się ciepłe lub gorące – w zależności od mocy i czasu pracy.

W kuchence mikrofalowej znajduje się między innymi magnetron, czyli kluczowy element odpowiadający za działanie urządzenia. Składa się on z miedzianej rury, w której znajduje się miedziany pręt. Jeśli ktoś chce się bardziej wgłębić w mechanizm działania mikrofalówki, to powinien wiedzieć, że w magnetronie przepuszczany jest prąd o ładunku dodatnim, natomiast przez miedziany pręt przepływa prąd ujemny. W samym magnetronie panuje próżnia, dlatego na skutek działania w jego wnętrzu wysokiego napięcia dochodzi do wzrostu temperatury pręta i emitowania elektronów. Na magnetron składają się też magnesy, które powstałe elektrony wprowadzają w ruch spiralny, po czym kierują je do wnęki urządzenia.

Tak skomplikowany proces pozwala na wytworzenie mikrofal, dzięki którym możliwe staje się podgrzewanie żywności w kuchence mikrofalowej. Warto od razu podkreślić, że wszystko zostało zaprojektowane w taki sposób, aby mikrofale działały wyłącznie w komorze, nie wydostawały się na zewnątrz. Nie trzeba wobec tego martwić się o to, że stojąc przy kuchence mikrofalowej, będzie się wystawionym na bezpośrednie działanie szkodliwego promieniowania.

Nawet w przypadku nagłego otwarcia drzwiczek podczas pracy żadne mikrofale nie przedostaną się na zewnątrz, bo zostało ono zaprojektowane w taki sposób, aby w tego typu momentach następowało automatyczne wyłączenie.

Tylko do 11.05 wszystkie projekty domów -20%

Parametry i funkcje mikrofalówek

Rodzaje, parametry i funkcje mikrofalówek
Rodzaje, parametry i funkcje mikrofalówek

Obecnie można liczyć na szeroki wachlarz wyboru, bo na rynku dostępnych jest multum modeli kuchenek mikrofalowych. Każdy producent zachęca do zakupu swojego produktu, oferując wielorakie funkcjonalności. Kluczowe będzie oczywiście określenie swoich rzeczywistych potrzeb, oczekiwań, preferencji i możliwości finansowych, zanim wybór padnie na konkretny model.

Wyróżnić można dwa podstawowe rodzaje kuchenek mikrofalowych:

  • kuchenka mikrofalowa wolnostojąca,
  • kuchenka mikrofalowa do zabudowy.

W przypadku kuchenek wolnostojących można mówić o mobilności, możliwości postawienia na dowolnym meblu. Trzeba jednak liczyć się z tym, że kuchenka mikrofalowa nie jest małym urządzeniem, tak jak przykładowo toster, dlatego zajmie przestrzeń roboczą na blacie. Przy niewielkim metrażu może być to problematyczne. Oczywiście można wkładać mikrofalówkę na czas jej nieużywania do szafki, ale jest to mało praktyczne rozwiązanie, wręcz uciążliwe – tym bardziej, jeśli ktoś często z niej korzysta.

Kuchenki mikrofalowe do zabudowy pozwalają zaoszczędzić miejsce, zapewniając większy komfort użytkowania. To urządzenie agd może zostać umieszczone na dowolnej wysokości i wbudowane w słupek. Niestety nie będzie można przenosić go zgodnie z bieżącymi potrzebami i preferencjami, trzeba wyznaczyć jedno stałe miejsce.

Kuchenki mikrofalowe mogą mieć różną pojemność, kształt i kolor, dzięki czemu można z łatwością dopasować produkt do swoich potrzeb, preferencji i aranżacji wnętrza. Kuchenki w kolorze białym są już coraz rzadziej wybierane, zastępują je modele srebrne czy nawet czarne. Można też kupić kolorowe, wzorzyste czy nawet stylizowane. Standardowa kuchenka mikrofalowa ma około 28 cm wysokości i średnio do 50 cm szerokości oraz mniej więcej 40 cm głębokości. Klasyczne wydanie kuchenki ma pojemność 20 litrów, co pozwala na włożenie do komory dużego talerza obiadowego. Dostępne są też mniejsze modele, mające 15 litrów pojemności, co świetnie sprawdza się w przypadku studentów i singli. Z kolei dla dużej rodziny polecić można mikrofalówkę o pojemności aż 40 litrów. Oczywiście wraz ze wzrostem pojemności zwiększa się też jego rozmiar i waga. Kolejną kwestią jest moc kuchenki – najsłabsze modele mają moc zaledwie 700 W, natomiast te mocniejsze mogą mieć moc nawet do 2100 W. Im większa moc mikrofal, tym większy pobór energii elektrycznej, czyli wyższe rachunki za prąd. Mocniejsze urządzenia są jednak w stanie szybciej podgrzać jedzenie, a praca mikrofalówki liczona jest przecież w minutach, dlatego nie trzeba martwić się wysokimi kosztami.

Mikrofalówki mogą mieć sterowanie ręcznie lub elektroniczne. Sterowanie mechaniczne umożliwia ustawienie mocy mikrofal i temperatury podgrzewania żywności. Z kolei sterowanie elektroniczne umożliwia wybór wagi i rodzaju dania, a urządzenie samoczynnie dobierze optymalne parametry pracy.

Obecnie coraz większą popularnością cieszą się urządzenia smart, czyli inteligentne kuchenki mikrofalowe, które wręcz wyręczają we wszystkim użytkownika – wystarczy, że wybierze on rodzaj obróbki, a resztą zajmie się urządzenie. Kuchenki mikrofalowe wyposażone są w różne zabezpieczenia, w tym blokadę rodzicielską, co ma przykładowo chronić drzwiczki przed otwarciem przez małe dziecko. Niektóre modele są nawet zabezpieczone kodem, który trzeba wpisać, aby odblokować urządzenie. Z kolei automatyczna blokada dotyczy wyłączenia się kuchenki w momencie otwarcia jej drzwiczek, gdy kuchenka jest uruchomiona. Wystarczy je zamknąć, aby program ponownie się uruchomił. W zależności od wybranego modelu mikrofalówki, może być ona obudowana stalą nierdzewną lub specjalnym rodzajem emalii ceramicznej. Przekłada się to na większą estetykę i łatwość do utrzymania w czystości.

Drzwiczki mikrofalówki zawsze otwierają się na zewnątrz, ale można wybrać stronę – w prawo, na lewo czy nawet do dołu. Są one szklane, wzbogacone o specjalną siatkę, która bierze udział we wprawianiu cząsteczek wody w ruch wewnątrz urządzenia.

Kuchenki mikrofalowe mogą mieć wielorakie funkcje, podstawą jest funkcja podgrzewanie, ale na tym zwykle się nie kończy. Można też liczyć na opcję rozmrażania, gotowania – nawet na parze, grillowania. Na podstawowe wyposażenie kuchenki mikrofalowej składa się talerz i mechanizm obrotowy – elementy te można wyjmować. Jest to duża wygoda, bo łatwiej utrzymać je w czystości. W przypadku mikrofalówek z funkcją grilla w zestawie znajduje się jeszcze specjalna nakładka, obrotowy rożen. Jeśli komuś marzy się przygotowanie czegoś chrupkiego od spodu w kuchence mikrofalowej, to można sięgnąć po specjalny talerz, który utrzymuje wysoką temperaturę pod naczyniem.

Niektóre modele mikrofalówek ofertuje funkcję gotowania na parze, dzięki czemu nie trzeba kupować osobnego urządzenia w postaci parowaru, co wiązałoby się z dodatkowymi kosztami i jeszcze mniejszą ilością miejsca w kuchni. Możliwość gotowania na parze daje specjalny pojemnik, do którego wlewa się wodę. Takie rozwiązanie będzie świetnym wyborem w przypadku każdej osoby prowadzącej zdrowy tryb życia. Co więcej, w sprzedaży dostępne są nawet kuchenki mikrofalowe z funkcją piekarnika, co ponownie przekłada się na spore oszczędności. Za pomocą takiego urządzenia można upiec mięso czy ciasto.

Kuchenka mikrofalowa z piekarnikiem wzbogacone jest o grzałki w komorze na górze i na dole. Jest nawet funkcja termoobiegu. Jak widać, kuchenka mikrofalowa może być wielofunkcyjnym urządzeniem. Wymienić można też szereg innych pomocnych funkcji stosowanych w mikrofalówkach – np. przycisk +30, Crusty Cook, Auto Defrost, oszczędzanie energii, Steam Cleaning, gotowanie na parze, kombinowane i wiele więcej.

Jak wybrać kuchenkę mikrofalową?

Jak wybrać kuchenkę mikrofalową?
Jak wybrać kuchenkę mikrofalową?

Wybierając kuchenkę mikrofalową, należy zwrócić uwagę na jej rodzaj – może być wolnostojąca lub do zabudowy. Kolejną kwestią jest pojemność – optymalnym rozwiązaniem dla większości osób będzie co najmniej 23 L. Kolejną kwestią jest moc kuchenki mikrofalowej, najczęściej wystarczy moc mikrofal 800 W do szybkiego, skutecznego i ekonomicznego podgrzania jedzenia. Istotne będzie to, aby urządzenie równomiernie rozprowadzało ciepło, najlepiej sprawdzi się model z termoobiegiem, z funkcją piekarnika.

Energooszczędność kuchenki także ma znaczenie, dlatego należy zawsze zwracać uwagę na klasę energetyczną. Kolejną kwestią będzie sterowanie – może być mechaniczne lub elektryczne (także dotykowe). W tym przypadku wybór jest już kwestią wygody, indywidualnych preferencji i możliwości finansowych. Nie każdy jest miłośnikiem nowoczesnych rozwiązań i nowinek technologicznych – tym bardziej, że wiąże się to z wyższymi kosztami zakupu. Praktyczne będą duże i wygodne pokrętła, bo rozbudowane ustawienia mogą być dla niektórych osób wręcz problematyczne. Standardowe modele mikrofalówek są proste i intuicyjne w obsłudze.

Wybierając kuchenkę mikrofalową, zawsze powinno się mieć na uwadze dostępne tryby pracy i funkcje. Wszystko to wpływa na sprawność urządzenia, jego praktyczność i uniwersalność. W zależności od swoich potrzeb, można wybrać urządzenie mające więcej opcji do wyboru niż tylko podgrzewanie i rozmrażanie – grill, termoobieg, gotowanie (w tym gotowanie na parze), podtrzymywanie ciepła, podpiekanie od spodu, pieczenie 3D. Przydatnymi funkcjami są: samoczynne czyszczenie, start z opóźnieniem, zabezpieczenie przed dziećmi. Z godnych uwagi rozwiązań technologicznych stosowanych w kuchenkach mikrofalowych wymienić można automatyczne programy do gotowania, szybkie podgrzewanie, Crisp, wbudowaną pamięć, kombi, JestStream, 6th SenseStean, powłokę Magic Clean, przestrzenną emisję mikrofal 3D, system TDS czy Light Wave, pieczenie chleba, autotematyczne ważenie. Udogodnieniem będzie też pochłaniacz zapachów, antybakteryjna powłoka, oświetlenie LED, blokada obracania się talerza.

Kuchenka mikrofalowa zalety i wady

Mikrofalówka zalety i wady
Kuchenka mikrofalowa zalety i wady

Niezaprzeczalną zaletą kuchenek mikrofalowych jest skrócony czas przygotowywania posiłków. Można szybko pogrzać wielorakie potrawy, przekąski czy nawet użyć w innym celu. Trudno wyobrazić sobie obecnie kuchnię bez mikrofalówki, bo ma ją niemalże każdy. Tym bardziej, że jej zakup nie wiąże się z wysokimi kosztami, najtańsze modele można już kupić za paręset złotych. Kuchenka mikrofalowa pomoże odgrzać m.in. mięso, parówki, makaron, zapiekankę czy pizzę, zupę, rybę, warzywa, mleko, wodę. Można też rozpuścić miód czy masło. Co więcej, możliwe jest nawet zrobienie szybkich i łatwych potraw właśnie w mikrofalówce. Ogromne możliwości dają modele z funkcją grilla, czy gotowania na parze.

Niektórzy nadal powielają mit dotyczący tego, że podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe, że taka żywność jest napromieniowana. Okazuje się, że przygotowywanie potraw w mikrofali jest jedną ze zdrowszych metod obróbki, bo zajmuje dosłownie kilka minut, a kuchenka mikrofalowa wyłącznie podgrzewa cząsteczki wody zawarte w jedzeniu. Uzyskiwana temperatura nie jest wysoka, w porównaniu z pieczeniem w piekarniku czy smażeniem.

Zasada jest taka, że im krótsza będzie obróbka termiczna jedzenia i niższa temperatura, tym lepiej, bo można zachować więcej cennych składników odżywczych. W smażonych potrawach nie ma już niczego wartościowego i co więcej, wytwarza się szereg trujących, w tym rakotwórczych, substancji. Bardzo łatwo o przypalenie smażonej potrawy, co nie ma niczego wspólnego ze zdrowiem. Ponadto mikrofale, które generuje kuchenka mikrofalowa są za słabe, aby mogły jakkolwiek komuś zaszkodzić.

Zaletą kuchenek mikrofalowych jest to, że nie zajmują wiele miejsca w kuchni, zwykle mają kompaktowe wymiary, chyba że ktoś wybierze model rodzinny, czyli przykładowo o pojemności 40 litrów. Standardowe kuchenki są jednak niewielkie i pasują do praktycznie każdej kuchenki, wkomponowując się w aranżację. Co więcej, nie brakuje w sprzedaży modeli szklanych, które sprawiają wrażenie lustra, przez co stają się mało zauważalne. Ponadto można wybrać modele do zabudowy, oszczędzając miejsce w kuchni na blacie. Kolejną zaletą mikrofalówek jest ich niewielkie zużycie energii elektrycznej, nawet jeśli wybierze się model o dużej mocy. Urządzenia tego typu pracują intensywnie, ale przez krótki czas, często wystarczy parę minut, aby podgrzać jedzenie. Dłużej zajmuje rozmrażanie, ale nadal nie trzeba martwić się o wysokie rachunki za prąd.

Obecnie można liczyć na zakup kuchenki mikrofalowej wyposażonej w wielorakie programy, w tym dedykowane do danego rodzaju jedzenia. Obsługa jest niezwykle prosta, intuicyjna, nawet w przypadku modeli sterowanych ręcznie. Na jeszcze większą wygodę można liczyć przy mikrofalówce wyposażonej w elektroniczny panel. Wielofunkcyjna kuchenka mikrofalowa to sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i miejsca w kuchni, bo znika konieczność zakupu wielu osobnych urządzeń typu parowar, piekarnik czy grill. Mikrofalówki mają szerokie zastosowanie, nie są przeznaczone wyłącznie do domowego użytku, ale wykorzystuje się je też w gastronomii – w restauracjach, barach, budkach z daniami typu fast food itd. Warto też wiedzieć, że kuchenka mikrofalowa może mieć wiele nietypowych zastosowań, nawet niezwiązanych z jedzeniem, o czym będzie można przeczytać w dalszej części artykułu.

Pomimo wielu zalet kuchenki mikrofalowe nie są wolne od wad. Zakup kuchenki mikrofalowej wiąże się z dodatkowym wydatkiem i kolejnym sprzętem zużywającym energię elektryczną. Energia elektryczna nie jest tania, jej cena cały czas rośną, jeśli nie korzysta się z odnawialnych źródeł energii, to trzeba liczyć się z wyższymi rachunkami. Należy jednak pamiętać, że kuchenka mikrofalowa nie zużywa dużo prądu, a przy sporadycznym używaniu dodatkowe koszty będą minimalne. W przypadku małej kuchni, postawienie kolejnego urządzenia na blacie może być problematyczne, bo zajmie wolną przestrzeń roboczą. Kuchenka mikrofalowa wymaga też oczywiście czyszczenia, co może być utrudnione, jeśli coś się w niej wyleje, eksploduje we wnętrzu czy nadmiernie wystrzeli.

Warto mieć też na uwadze to, że kuchenka mikrofalowa może zakłócać w pewnym stopniu działanie Wi-Fi. Wynika to z tego, że pracuje ona na podobnym paśmie co Wi-Fi i może to skutkować nakładaniem się na siebie fal. Do minusów zalicza się również to, że kuchenka mikrofalowa nierównomiernie podgrzewa żywność. Może wystąpić problem ze zbyt gorącym jedzeniem na zewnątrz i zimnym w środku lub ogrzanym tylko z jednej strony.

Czy potrawy z kuchenki mikrofalowej są zdrowe?

Czy potrawy przygotowane w mikrofalówce są zdrowe?
Czy potrawy przygotowane w mikrofalówce są zdrowe?

O szkodliwości kuchenek mikrofalowych słyszał chyba każdy, ale pojawia się pytanie, jak wygląda to w rzeczywistości – czy jest się czego obawiać? Okazuje się, że większość zarzutów w stronę tych urządzeń należy uznać za bezpodstawne. Często wystarczy rzucić jakąś niepotwierdzoną teorię, aby stała się ona niepotrzebnie powielanym mitem.

Temat szkodliwości mikrofalówek jest mocno kontrowersyjny – nie brakuje argumentów za i przeciw. Potencjalne niebezpieczeństwo wynika w głównej mierze z promieniowania mikrofalowego, które wiele osób od razu kojarzy się z najgorszym, łącznie z chorobami nowotworowymi i degeneracją mózgu. Prawdą jest to, że kuchenka mikrofalowa tworzy mikrofale, dzięki czemu może wprowadzić w drgania cząsteczki wody znajdujące się w jedzeniu i je podgrzać. Warto już na wstępie zaznaczyć, że cały proces tej obróbki termicznej trwa dosłownie kilka minut. Konstrukcja została zaprojektowana w taki sposób, aby nie przepuścić na zewnątrz żadnego promieniowania. Nie trzeba wobec tego obawiać się, że stojąc w pobliżu kuchenki mikrofalowej, organizm zostanie objęty niebezpiecznym promieniowaniem. Co więcej, nie szkodzi ono nawet podgrzewanemu jedzeniu, zresztą jest za słabe, aby można było mówić o jakimkolwiek zagrożeniu. Nie ma mowy, aby doszło do uszkodzenia DNA, dlatego porównywanie mikrofal do promieniowania gamma czy rentgenowskiego jest po prostu bezsensowne. Co więcej, emitowane mikrofale są niejonizujące, zupełnie nieszkodliwe dla organizmu. Ich częstotliwość jest zbyt niska do tego, aby w ogóle przejść przez skórę i przedostać się do organów wewnętrznych. Fale elektromagnetyczne przestają być emitowane w momencie zakończenia pracy urządzenia czy otwarcia jego drzwiczek. Nie zachodzi zjawisko uciekania fal znajdujących się wewnątrz komory ani ich wnikania w ciało. Podsumowując, mikrofale generowane przez magnetron są całkowicie nieszkodliwe.

Kolejną kwestią jest to, czy mikrofale zmieniają strukturę podgrzewanego pożywienia. Warto od razu zaznaczyć, że robi to każda obróbka termiczna w mniejszym lub większym stopniu, bez wyjątków. Kluczową kwestią jest temperatura i czas obróbki. Destruktywne będzie długotrwałe podgrzewanie jedzenia w wysokich temperaturach. Za najbardziej niezdrowe uznaje się potrawy smażone, szczególnie na głębokim oleju rafinowanym. W piekarniku temperatura również może osiągać wysokie wartości. W przypadku żywności wysoko przetworzonej mówi się już o jedzeniu praktycznie bezwartościowym, dochodzi do ogromnych zmian w jego strukturze. W kuchence mikrofalowej woda w jedzeniu jest oczywiście podgrzewana, ale nie są to wysokie temperatury, a sam proces obróbki zajmuje dosłownie kilka minut. Trzeba też wiedzieć, że mikrofale nie oddziałują na żywność w sposób bezpośredni. Prawdą jest to, że penetrują one potrawę, ale działają przede wszystkim na cząsteczki wody – wprowadzone w ruch nagrzewają się, po czym przenoszą po prostu ciepło na resztę jedzenia. Nie dochodzi do zjawiska wypłukiwania cennych składników odżywczych, jak ma to miejsce przykładowo podczas gotowania w wodzie. Jako że nie używa się tłuszczu, znika ryzyko przypalenia jedzenia, czyli wytworzenia się substancji o działaniu kancerogennym.

Kuchence mikrofalowej często zarzuca się to, że napromieniowuje ona żywność, co jest jednak niezgodne z prawdą. Nic takiego nie ma miejsca, a wytwarzane fale elektromagnetyczne służą wyłącznie do podgrzewania cząsteczek wody znajdujących się w potrawie. Nie są one tam jednak magazynowane, ale znikają samoistnie, nie trzeba obawiać się powstania jakichkolwiek szkodliwych substancji. Faktem jest natomiast to, że niektóre związki zawarte w pokarmie mogą zostać zredukowane w mniejszym lub większym stopniu, ale ma to miejsce w przypadku każdej obróbki termicznej. Przykładem będzie utrata właściwości antybiotycznych, związków antynowotworowych czy antyoksydacyjnych. Wniosek z tego jest prosty – prozdrowotne pokarmy należy jeść na surowo, aby zachować ich cenne właściwości. Dotyczy to przede wszystkim warzyw, owoców, miodu, ziół, mleka matki. Istotne będzie to, aby używać odpowiednich pojemników do kuchenki mikrofalowej. W przeciwnym razie trzeba liczyć się z tym, że się stopią lub ulegną procesowi ługowania. Może nawet dojść do przenikania szkodliwych substancji chemicznych do pożywienia, jeśli podda się obróbce termicznej jedzenie znajdujące się w plastikowym pojemniku. Pokarm z kuchenki może być nawet podawany dzieciom, bo nie dochodzi do zmiany jego wartości odżywczej. Jeśli chodzi o straty witamin i soli mineralnych, to są one niewielkie, szczególnie przy krótkotrwałym podgrzewaniu. Istotne będzie to, aby używać szklanych czy ceramicznych naczyń, a nie plastikowych i można zapomnieć o jakiejkolwiek szkodliwości. Biorąc pod uwagę wartość odżywczą, żywność obrabiana termicznie w kuchence mikrofalowej jest nawet zdrowsza niż gotowana w wodzie czy smażona.

Ile kosztuje kuchenka mikrofalowa?

Ile kosztuje mikrofalówka?

Ile kosztuje kuchenka mikrofalowa? Ceny kuchenek mikrofalowych są bardzo zróżnicowane, co zależy od wielu czynników – przede wszystkim od oferowanych funkcji, jakości użytych materiałów, producenta, pojemności, wyposażenia. Najtańsze modele można już kupić za mniej niż trzysta złotych, ale dotyczy to tych standardowych, najprostszych. W przypadku niewielkiego budżetu będzie to jednak wystarczające rozwiązanie, pozwoli na podgrzewanie żywności, często też rozmrażanie. Jeśli ktoś nie potrzebuje wielofunkcyjnego sprzętu, to nie ma sensu niepotrzebnie przepłacać, bo każde jest wyposażone w podstawową funkcjonalność. Kuchenki mikrofalowe do pięciuset złotych zapewniają większe możliwości, mogą mieć nawet funkcję grilla, wyróżniają się ładniejszym designem. Z kolei kuchenki do tysiąca złotych posiadają już wiele dodatkowych funkcji (np. Crisp, gotowanie na parze, termoobieg, podtrzymywanie temperatury, oczyszczanie powietrza w komorze, combi) i unikalne wykończenie. Najpopularniejszymi producentami mikrofalówek są na rynku polskim Samsung, Amica, Swan, Whirpool, Sencor.

Do czego może się przydać?

Kuchenka mikrofalowa może zostać wykorzystana nie tylko do obróbki termicznej jedzenia, ale też na wiele innych sposobów. Przykładem będzie odświeżenie deski do krojenia, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i bakterii. Można też zrobić sobie okłady na ciepło z olejkami eterycznymi, aby ukoić zbolałe mięśnie. Kuchenka mikrofalowa świetnie nadaje się do rozpuszczenia wosku czy mydła. Ułatwi odklejenie znaczka pocztowego, wysuszy dokumenty czy banknoty. Można też kupić mikrofalówkę ze szklanym i lustrzanym frontem, dzięki czemu będzie pełnić rolę lustra w kuchni. Jako że wiele osób nie korzysta z kuchenki mikrofalowej każdego dnia, jej wnętrze może posłużyć do tymczasowego przechowywania żywności np. chleba. Twardy miód czy masło będzie łatwiej rozsmarować na pieczywie, jeśli włoży się je dosłownie na parę sekund do mikrofalówki. Kolejny trik dotyczy łatwiejszego pozbycia się skórki z np. pomidora, jeśli włoży się go na minutę do kuchenki. Ciekawą opcją jest odświeżenie pieczywa w mikrofalówce, skrapiając je dobrze wodą i owijając papierowym ręcznikiem. Jako że na gąbce do mycia naczyń znajduje się mnóstwo drobnoustrojów, warto regularnie dezynfekować ją w kuchence mikrofalowej – wystarczy kilkunastosekundowe podgrzewanie, aby wyeliminować patogeny.

Naczynia do kuchenki mikrofalowej

Obecnie można liczyć na szereg praktycznych akcesoriów do mikrofalówek. Bardzo ważne jest to, aby w przypadku tego typu urządzeń sięgać po specjalne naczynia i garnki. Nie można używać zwykłych plastikowych pojemników, gdyż dojdzie do ich zniszczenia. Zawsze powinno się sprawdzać, czy na etykiecie danego naczynia znajduje się informacja o tym, że nadaje się do stosowania w kuchence mikrofalowej. Śmiało można wkładać do niej naczynia szklane i ceramiczne, ale nie może być na nich żadnych wzorów, szlaczków itp. Jednym słowem, powierzchnia powinna być gładka. Nie należy wkładać do kuchenki drewnianych naczyń, gdyż jest to surowiec absorbujący wodę, która zostanie potem podgrzana i odparowana, co może przyczynić się do pękania naczynia. Niedozwolone jest umieszczanie w mikrofalówce naczyń i przedmiotów metalowych, to samo dotyczy wszelkich elementów pozłacanych. Nie wolno stosować też foli aluminiowej ani papierowych torb czy pojemników styropianowych. Nawet w przypadku odpowiednich naczyń plastikowych i szklanych zawsze powinno się pozostawiać je odkryte, aby mogła odparować z jedzenia para, która powstaje na skutek podgrzewania wody znajdującej się w jedzeniu.

Czego nie wkładać do kuchenki mikrofalowej?

Nie wszystkie produkty można podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Chili

Przykładem będzie papryczka chili, która może stać się wręcz niebezpieczna – poparzyć gardło i podrażnić oczy. Wynika to z parowania kapsaicyny, która odpowiada za ostrość papryczki.

Surowe mięso

Kolejnym produktem, którego nie powinno się wkładać do kuchenki, jest surowe mięso. Urządzenie to należy wykorzystywać do podgrzewania obrobionego już wcześniej termicznie mięsa. Mankamentem mikrofalówki jest to, że nie podgrzewa ona produktu równomiernie, chyba że ktoś wybierze model z funkcją piekarnika. W przeciwnym razie lepiej nie ryzykować, bo mikrofale nie są w stanie wniknąć tak głęboko w mięso, aby zabić znajdujące się w nim bakterie.

Jajka

Błędem jest też wsadzanie jajka w skorupce do kuchenki mikrofalowej, co grozi jego eksplozją.

Owoce

Nie powinno się też podgrzewać w niej owoców, które również mogą eksplodować. Innym problemem będzie zrobienie się z nich papki czy obklejenie komory urządzenia.

Mleko

Złym pomysłem jest podgrzewanie mleka matki w mikrofalówce, które niestety przez taką obróbkę termiczną straci swoje właściwości antybiotyczne.

Chleb

Niektóre kuchenki mikrofalowe mają specjalne programy do podgrzewania czy rozmrażania chleba, ale w przypadku tych zwykłych stanie się on po prostu bardzo czerstwy.

Sosy

Podgrzewanie sosu w mikrofalówce lepiej sobie podarować, bo istnieje dużo ryzyko, że ubrudzi całe wnętrze urządzenia na skutek działania na niego ciśnienia pary.

Warzywa

Nie powinno się też wsadzać do kuchenki mikrofalowej selera, buraków ani szpinaku. Zawierają one azotany, które mogą zamienić się w nitrozoaminy o działaniu rakotwórczym.

Dania do przygotowania w mikrofalówce

Mając mikrofalówkę, nie trzeba marnować czasu na długotrwałe stanie przy kuchence, aby przygotować smaczny posiłek. Wiele dań na słodko czy w wersji wytrawnej można przegotować właśnie dzięki mikrofalówce.

Pizza

Przykładem będzie pizza w kubku – wystarczy wymieszać dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, mleko i olej, po czym dodać sos, ulubione dodatki i przyprawy. Całość wstawia się na około półtorej minuty do kuchenki i można liczyć na aromatyczną potrawę.

Omlet

W mikrofalówce można nawet zrobić omlet, nie trzeba niczego smażyć. Wystarczy wbić jajka, dodać mąkę, mleko, ser i warzywa, doprawić do smaku i podgrzewać przez minutę lub dwie. Z kolei na deser można wyczarować w tym urządzeniu czekoladowe brownie. Jak to zrobić? – wsypać do kubka mąkę, cukier, sól i kakao, po czym dodać olej kokosowy, wodę, olejek waniliowy, można też wkruszyć kostki czekolady. Całość należy wymieszać, po czym podgrzewać do trzech minut i gotowe.

Ciasto

Pozostając przy temacie słodkości, za pomocą kuchenki mikrofalowej można zrobić szybkie i smaczne ciasto bananowo-orzechowe. Potrzebny będzie rozgnieciony banan, do którego doda się masło orzechowe, wbije jajko i skropi ekstraktem waniliowym. Kolejnymi składnikami będą: mąka, cynamon, proszek do pieczenia i szczypta soli. Po wymieszaniu wszystkiego pozostaje włożyć kubek do kuchenki na 3-5 min.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze