Blog budowlany / Wnętrza domu / Piekarnik do domu: jaką wybrać i które parametry są najważniejsze?

Piekarnik do domu: jaką wybrać i które parametry są najważniejsze?

MG Projekt Pracownia Architektoniczna / Aktualizacja 5 sierpnia 2020

Piekarnik do zabudowy
Piekarnik do zabudowy

Pieczenie ciast, odgrzewanie potraw a nawet smażona kiełbasa – te potrawy łączy jedno. Są one przyrządzane w piekarniku. Bez niego zrobienie wymarzonego ciasta nie byłoby możliwe. Podobnie zresztą jak z pieczenią, bądź innymi, mięsnymi potrawami. Czy zatem można powiedzieć coś więcej na temat tego niezwykłego, kuchennego urządzenia? Zwłaszcza, że większość z nas ma go w swojej kuchni?

Okazuje się, że tak. Owszem, wszyscy wiemy po co jest piekarnik, jakie są jego zadania i właściwości, ale gdy przychodzi do wyboru odpowiedniego urządzenia, pojawia się poważny problem. Co zatem wziąć pod uwagę, by wybrany przez nas sprzęt spełniał nasze oczekiwania? Tego wszystkiego dowiemy się z niniejszego artykułu, w którym – oprócz podstawowych funkcji – zdefiniujemy również jego rodzaje, parametry a także cenę. Pokrótce opiszemy też zmorę wszystkich użytkowników piekarnika, czyli jego czyszczenie. Zapraszamy do lektury.

Czym jest piekarnik?

Czym jest piekarnik?
Czym jest piekarnik?

Piekarnik do domu jednorodzinnego jest urządzeniem konwertującym energię elektryczną lub gazową bezpośrednio do energii cieplnej. W związku z tym charakteryzuje się on bardzo dobrą sprawnością, ograniczoną w zasadzie wyłącznie przez ciepło przenikające przez ścianki urządzenia. Nowoczesne piekarniki to urządzenia które nie tylko podgrzewają potrawy, ale też umiejętnie regulują temperaturą i intensywnością nawiewu, będąc jednocześnie sterowanymi z poziomu wygodnych, zautomatyzowanych interfejsów (w tym dotykowych). W nowoczesnym gospodarstwie domowym rola piekarnika jest w zasadzie nieograniczona. Jedyną jego wadą wciąż pozostaje zużycie energii, oscylujące w granicach kilku kilowatów.

Rodzaje piekarników

Choć piekarnik ma spełniać ściśle określoną rolę, na rynku istnieje kilka jego rodzajów. Oto najpopularniejsze z nich:

Piekarniki gazowe – to dość wąska grupa produktów. Znacznie większą popularnością cieszą się ich elektryczne odpowiedniki. Zasila się je najczęściej gazem ziemnym. Opcjonalnie można też wykorzystać klasyczną butlę na propan-butan. Jeśli potencjalny Użytkownik takiego piekarnika nie ma dostępu do gazu sieciowego (ziemnego) zalecamy sprawdzić, czy urządzenie to posiada dodatkowe dysze. Istotną wadą urządzenia gazowego jest niewielka liczba modeli przeznaczona pod zabudowę a zwłaszcza tych przeznaczonych dla butli.

Niektóre piekarniki gazowe posiadają specjalne opiekacze elektryczne. Ich budowa jest dokładnie taka sama co w przypadku rozwiązań gazowych, z tym że posiadają one dodatkowy opiekacz w postaci grilla. Jest to po prostu grzałka o bardzo dużej mocy, którą umieszcza się w górnej części piekarnika. Rolą opiekacza polega na szybkim podpieczeniu wybranej potrawy (np. zapiekanek), bez konieczności rozgrzewania całego piekarnika.

Piekarniki elektryczne – to bardzo szeroka gama rozwiązań, oferująca zróżnicowane funkcje i możliwości. Do tej grupy zalicza się:

  1. Modele o standardowych wymiarach – to najpopularniejsza grupa piekarników. Ich wymiary oscylują w granicach 60 x 60 x 60 cm. Posiadają one specjalny system grzejny, który doprowadza do pogrzania znajdującego się w nich powietrza i umiejętnego rozprowadzenia go po całej objętości urządzenia. Ich możliwości są dosyć szerokie. Najczęściej posiadają od kilku do nawet kilkunastu różnych funkcji. Przeważnie posiadają też wyświetlacz, wskazujący aktualny czas pieczenia. Piekarniki standardowe charakteryzują się możliwością przyrządzania wielu różnych potraw i bardzo prostą obsługą.
  2. Modele kompaktowe – to rozwiązania sprawdzone zwłaszcza w małych kuchniach, w których niewielki rozmiar wykorzystywanych urządzeń jest najważniejszy. Najczęściej jest to połączenie kuchenki mikrofalowej i piekarnika, dzięki czemu otrzymujemy klasyczne urządzenie typu 2 w 1. Za jego pomocą można tradycyjnie piec potrawy (tak jak ma to miejsce w piekarniku), lub też podgrzewać je za pomocą promieniowania mikrofalowego. Ich wymiary – jak sama nazwa wskazuje – są stosunkowo niewielkie i wynoszą najczęściej 45 cm (wysokość) x 60 cm (głębokość i szerokość).
  3. Piekarnik parowy to dość mało znany typ popularnego urządzenia do podgrzewania potraw. Charakteryzuje się on znacznie niższym zakresem temperatur, co poniekąd ma związek z wykorzystaniem pary w procesie przyrządzania jedzenia. Urządzenia tego typu przeznaczone są zwłaszcza dla miłośników ekologicznego i zdrowego jedzenia. Dzięki parze wypełniającej ich wnętrze w sposób jednorodny, można za ich pomocą przyrządzać kilka potraw jednocześnie (na kilku poziomach). Za jego pomocą można gotować bez tłuszczu, co z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom dbającym o linię. Piekarniki parowe posiadają wewnątrz swojej obudowy specjalny pojemnik na wodę, którą co jakiś czas należy uzupełniać.
  4. Piekarniki parowe z funkcją pieczenia – jest to połączenie tradycyjnego piekarnika z urządzeniem wykorzystującym parę wodną. Dzięki temu jest on wykorzystywany zarówno przez miłośników tradycyjnego gotowania, jak też przez osoby ceniące sobie zdrowy tryb życia. Model ten jest jednym z najbardziej popularnych (głównie ze względu na uniwersalność), aczkolwiek jest też dosyć kosztowny.

Podziału piekarników można dokonać również w oparciu o zastosowane w nich prowadnice. Pod tym względem dzielimy je na:

  • Piekarniki z prowadnicami wytłaczanymi (klasycznymi) – są one najtańsze, ale i najszybciej ulegają uszkodzeniu. Ze względu na swoją wytłaczaną strukturę, blaszki bardzo ciężko wysuwają się na zewnątrz, przez co mogą doprowadzić do szybszego uszkodzenia emalii w ściankach piekarnika.
  • Piekarniki z prowadnicami w kształcie drabinek – ich konstrukcja jest bardzo prosta i opiera się prostej drabince, stanowiącej podtrzymanie dla rusztu i blach.
  • Piekarniki z prowadnicami teleskopowymi – to najbardziej zaawansowane układy, w których blachy są wysuwane najczęściej za pomocą specjalnych, prowadnic łamanych teleskopowo. Wbrew pozorom rozwiązania te są najbardziej trwałe, gdyż nie wpływają na strukturę emalii.

Najważniejsze parametry piekarników

Najważniejsze parametry piekarników
Najważniejsze parametry piekarników

Zasadność wyboru konkretnego rodzaju piekarnika, jest ściśle uzależniona od jego parametrów. Poniżej krótkie zestawienie informacji, których analiza jest niezbędna przy zakupie konkretnego urządzenia.

Sposób montażu piekarnika

Piekarniki dzielą się na urządzenia wolnostojące i przeznaczone do zabudowy. Decyzja o wyborze konkretnego urządzenia należy tutaj do właściciela budynku. Piekarniki przeznaczone do zabudowy można montować pod płytą grzewczą, co korzystnie wpływa na ograniczenie przestrzeni. Niestety mają one jedną wadę – wybierając je koniecznie należy zwrócić uwagę na ich chłodzenie. Jeśli ten problem zbagatelizujemy, gorąca obudowa może zniszczyć znajdujące się obok meble. Piekarniki wolnostojące nie mają takich ograniczeń, ale za to zużywają znacznie więcej przestrzeni.

Wielkość piekarnika

To parametr o którym pisaliśmy już wcześniej. Piekarniki (zasadniczo) dzielimy na urządzenia o wysokości 45 i 60 cm. Urządzenia kompaktowe sprawdzą się nawet w przypadku par, lub małych, trzyosobowych rodzin.

Zakres temperatury

Bardzo ważnym parametrem piekarnika jest zakres obsługiwanych przezeń temperatur. Najczęściej oscyluje on w zakresie od 30 do nawet 300 stopni Celsjusza. W niektórych konstrukcjach istnieje możliwość podniesienia temperatury nawet do 500 stopni Celsjusza, co wykorzystywane jest np. podczas czyszczenia katalitycznego i pyrolitycznego. W przypadku urządzeń parowych zakres temperatur nieznacznie przekracza 100 stopni. Im wyższa temperatura, tym większy zakres potraw można przyrządzić. Nawiasem mówiąc, piekarniki uzyskujące najwyższe temperatury można wykorzystywać np. do pieczenia chleba.

Funkcje piekarnika

Funkcje piekarnika
Funkcje piekarnika

W poniższym zestawieniu opisujemy szereg mniej, jak i bardziej zaawansowanych funkcji piekarników. Niektóre z nich można spotkać w najbardziej rozbudowanych (i kosztownych) urządzeniach, ale większość powinna być dostępna w każdym, domowym piekarniku.

  1. Grzanie kierunkowe – to funkcja, która umożliwia grzanie potraw wyłącznie z określonego kierunku, za pomocą jednej z najczęściej dwóch grzałek. Pierwszy wariant grzania kierunkowego umożliwia ogrzewanie od góry, za pomocą grzałki usytuowanej w górnej części urządzenia. Funkcja ta sprawdza się zwłaszcza w przypadku potraw wymagających długotrwałego pieczenia. Grzanie z dołu sprawdza się z kolei w przypadku potraw takich jak pizza, bądź ciasto. Opcjonalnie można też skorzystać z obydwu funkcji naraz. Wtedy potrawy smakują jeszcze lepiej.
  2. Funkcja grilla – jest to funkcja dostępna tylko w niektórych piekarnikach elektrycznych. Wykorzystuje ona specjalną konstrukcję grzewczą, usytuowaną najczęściej w górnej części urządzenia. Za jej pomocą można szybko przypiec kiełbaski a nawet grzanki i zapiekanki. Niektóre bardziej zaawansowane piekarniki łączą w sobie funkcję grilla i wentylatora. Dzięki takiemu rozwiązaniu tłuszcz (zwłaszcza z mięsa drobiowego) nie rozpryskuje się po wewnętrznych ściankach urządzenia, co znacznie ułatwia czyszczenie.
  3. Termoobieg – to podstawowa funkcja, która powinna znajdować się w każdym piekarniku. Opiera się ona na współpracy pomiędzy obydwiema grzałkami i wentylatorem, którego zadanie ogranicza się wyłącznie do rozprowadzenia ciepła po całej objętości urządzenia. Funkcja ta sprawdza się zwłaszcza przy pieczeniu ciast i mięs (np. pieczeni). Opcjonalnie można ją wykorzystać również do rozmrażania wielu potraw jednocześnie, bądź do przygotowywania jedzenia na kilku blachach.
  4. Funkcja szybkiego nagrzewania – polega ona na możliwie jak najszybszym osiągnięciu docelowej temperatury a następnie podtrzymaniu jej za pomocą zestawu czujników cieplnych. Funkcja ta charakteryzuje się dość dużym stopniem energooszczędności i to zwłaszcza w dłuższym przedziale czasowym.
  5. Rozmrażanie – funkcja ta polega przede wszystkim na przyspieszeniu rozmrażania potraw dzięki uruchomieniu samych wentylatorów. W niektórych wariantach umożliwia ona minimalne podgrzanie piekarnika np. do 30 stopni Celsjusza.
  6. Rożen obrotowy – funkcjonalność ta umożliwia wprowadzenie w ruch rożna, za pomocą którego można piec wybraną potrawę ze wszystkich możliwych kierunków. Wykorzystuje się ją zwłaszcza podczas przyrządzania kurczaka. Opcjonalnie można ją zastosować również w kontekście dobrze wszystkim znanego gyrosa.
  7. Grzanie mikrofalowe – jest to funkcja, która przekształca piekarnik w kuchenkę mikrofalową dużej mocy.

Opcjonalne funkcje piekarnika

Nowoczesny piekarnik może być też wyposażony w szereg dodatkowych funkcji, które nie są „obowiązkowe”, ale i tak znacznie ułatwiają przyrządzanie potrawy i optymalne korzystanie z urządzenia. Oto najważniejsze z nich.

  1. Termosonda – jest to funkcja umożliwiająca bezpośredni pomiar przygotowanej temperatury. Rolą urządzenia pomiarowego spełnia tutaj czujnik podczerwieni, działający na zasadzie bezdotykowych termometrów. Zwykle urządzenie to wyłącza piekarnik zaraz po uzyskaniu przez potrawę wymaganej temperatury. Oczywiście praca termosondy może być też uzależniona od bieżącego programu w oparciu o który działa piekarnik.
  2. Funkcja podtrzymania temperatury – umożliwia utrzymanie temperatury na określonym, najczęściej dosyć niskim poziomie. Funkcjonalność ta sprawdza się zwłaszcza w przypadku potraw, które wymagają długotrwałego pieczenia w możliwie niskiej temperaturze.
  3. Funkcja oczyszczania powietrza – to kolejna, ciekawa funkcjonalność piekarnika. Polega ona na oczyszczaniu powietrza znajdującego się wewnątrz urządzenia i eliminowania nieprzyjemnych zapachów i oparów. Urządzenie posiadające tą „umiejętność” zwykle jest wyposażone w specjalny filtr węglowy, który stopniowo jest zapychany przez cząsteczki zawarte w otoczeniu. Stąd też filtry te trzeba co jakiś czas wymieniać.
  4. Programator i automatyka pracy urządzenia – poprzez funkcję tą rozumiemy całość procesów automatycznych, związanych z regulacją temperatury i sposobu pieczenia. W nowoczesnych piekarnikach funkcja ta jest znacznie bardziej rozbudowana i umożliwia zaprogramowanie urządzenia nawet na kilka godzin pracy, z uwzględnieniem procesów dodatkowych takich jak czyszczenie pyrolityczne, katalityczne itd.
  5. Funkcja schładzania oparów – jest to dość rzadko spotykana funkcjonalność, która pojawia się tylko w najbardziej zaawansowanych piekarnikach. Polega ona na obniżaniu temperatury powietrza znajdującego się wewnątrz urządzenia, dzięki czemu zapobiega się przypadkowemu poparzeniu Użytkownika przez gorące opary.
  6. Funkcja wytwarzania pary – jest to funkcjonalność, którą warto polecić zwłaszcza tym osobom, które kochają zdrową żywność zawierającą komplet wartości odżywczych. Funkcję tą posiadają wszystkie piekarniki parowe a także niektóre piekarniki klasyczne. Jest to ciekawa alternatywa dla smażenia i pieczenia potraw.

Funkcjonalne akcesoria i dodatkowe funkcje w piekarnikach

Pierwszym a zarazem najciekawszym i najbardziej wszechstronnym akcesorium w piekarniku jest wyświetlacz. Może mieć on postać typowego urządzenia monochromatycznego, które wyświetla podstawowe informacje na temat aktualnych parametrów pracy a także postać rozbudowanego urządzenia TFT. W tym drugim przypadku istnieje możliwość wyświetlania na nim bardzo złożonych grafik, w tym też zdjęć przedstawiających potrawy. Wyświetlacz ten może również przedstawiać informacje pobierane bezpośrednio z Internetu.

Bardzo ciekawym dodatkiem występującym w stosunkowo niewielkiej liczbie dostępnych na rynku piekarników, jest dodatkowa wewnętrzna przegroda. Idea jej zaimplementowania jest bardzo prosta i polega na podzieleniu wnętrza piekarnika na dwie osobne części. W każdej z nich temperatura może być inna, co pozwoli na przygotowywanie dwóch osobnych potraw. Wewnętrzna przegroda umożliwi też ograniczenie pojemności wykorzystywanej komory piekarnika, co przełoży się na mniejsze zużycie energii i skrócenie czasu pracy urządzenia.

Blokada otwarcia drzwi i uruchomienia piekarnika to kolejne funkcje dodatkowe, które wpływają na wzrost bezpieczeństwa korzystania z urządzenia. I choć z reguły występują one osobno, to razem tworzą bezpieczny system obsługi, eliminujący ryzyko wypadku np. z udziałem dzieci.

Z punktu widzenia bezpieczeństwa dzieci bardzo istotna jest funkcja tzw. zimnych drzwi. Umożliwia ona redukcję ilości ciepła emitowanego przez drzwi zewnętrzne piekarnika, poprzez zaimplementowanie w jej wnętrzu specjalnych przegród izolujących. Mają one najczęściej postać dwóch osobnych struktur wykonanych ze szkła żaroodpornego, dodatkowo przedzielonych próżnią

Niektóre bardziej zaawansowane piekarniki posiadają w swoim wnętrzu dodatkowy wózek, na którym opiera się wewnętrzna komora urządzenia. Dzięki niemu można bezpiecznie wysunąć przygotowaną potrawę, bez ryzyka „zagłębiania się” we wnętrzu piekarnika.

Ile kosztuje piekarnik?

Ile kosztuje piekarnik?
Ile kosztuje piekarnik?

Ceny piekarników są w dużej mierze uzależnione od liczby dostępnych funkcji i ułatwień. Wbrew pozorom, zakup dobrej jakości produktu nie zawsze wiąże się z dużą ceną. W niektórych sklepach można nabyć całkiem dobry sprzęt (np. z czyszczeniem katalitycznym), za stosunkowo niską cenę.

Za tradycyjny, prosty piekarnik o mocy około 2 kW i zakresie temperatur 50 – 260 stopni Celsjusza zapłacimy od 800 do 1000 złotych. Za tą cenę zakupimy prosty sprzęt, bez dodatkowych funkcji, sterowany za pomocą prostego, monochromatycznego wyświetlacza LCD. Urządzenie to posiada również prosty programator, umożliwiający zaprogramowanie pracy piekarnika na kilka godzin do przodu. O wiele bardziej rozbudowany sprzęt nabędziemy pod warunkiem podwyższenia budżetu już o zaledwie 300 – 400 złotych. Za 1200 – 1400 złotych można nabyć całkiem dobrej jakości piekarnik, obsługujący funkcję czyszczenia pyrolitycznego i katalitycznego. Urządzenie to posiada dużą komorę o pojemności wynoszącej aż 65 litrów. Pewną wadą jest tutaj niski zakres pracy (50 – 250), ale biorąc pod uwagę cenę jest to i tak bardzo dużo. Niektóre modele z tego przedziału cenowego obsługują również funkcję szybkiego podgrzewania komory pieczenia (150 stopni Celsjusza w 4 minuty).

Nieco więcej, bo aż 2000 złotych zapłacimy za model umożliwiający podgrzewanie dwóch różnych potraw, niezależnie od siebie. Dodatkowo posiada on bardzo dużą komorę grzewczą, której pojemność sięga aż 80 litrów. Co ciekawe, istnieje możliwość jego przedzielenia za pomocą specjalnej przegrody. Na korzyść produktu przemawiają również prowadnice teleskopowe, boczne otwory termoobiegu, funkcja zimnej szyby i możliwość czyszczenia za pomocą pary wodnej (urządzenie posiada własną wytwornicę). Od 2800 do 3000 złotych zapłacimy za dobrej klasy piekarnik parowy z funkcją parowego pieczenia mięsa. Urządzenie to obsługuje ponad dwadzieścia różnych programów pracy, z czego aż 15 dotyczy samego grzania. Oprócz standardowego wyposażenia produkt ten wyróżnia się termosondą, dość dużą komorą pracy o pojemności 70 litrów i teleskopową prowadnicą, ułatwiającą korzystanie z urządzenia.

Jeśli interesują nas modele retro, nie musimy wydawać na nie zbyt dużej ilości pieniędzy. Za klasyczny model piekarnika elektrycznego, stylizowanego na piec chlebowy z lat 60-tych, zapłacimy około 1600 złotych. Za tą cenę otrzymamy całkiem dobry sprzęt, pracujący w zakresie temperatur od 50 – 250 stopni Celsjusza. Nieco więcej, bo 1900 – 2000 złotych zapłacimy za dobrej jakości piekarnik z możliwością sterowania dotykowego.

Powyższe ceny dotyczą wyłącznie piekarników wolnostojących. Ile zatem zapłacimy za modele do zabudowy? Ich cena jest porównywalna z klasycznymi urządzeniami. Zaleca się jednak, by wybierać modele ze średniej półki cenowej, to jest od 1500 – 3000 złotych.

Jak wyczyścić piekarnik?

Jak wyczyścić piekarnik?
Jak wyczyścić piekarnik?

Czyszczenie piekarnika jest najmniej przyjemnym aspektem jego użytkowania. Niemniej, istnieją sprawdzone metody umożliwiające jego oczyszczenie niezależnie od stopnia zabrudzenia i niejednokrotnie przypalenia.

1. Tradycyjne metody czyszczenia piekarnika

Najskuteczniejszą metodą czyszczenia piekarnika jest… systematyczność. Zaleca się, by powierzchnia blachy była oczyszczana za każdym razem po zakończeniu pieczenia. Tuż po pieczeniu zalegający brud nie jest jeszcze zaschnięty, co znacznie ułatwia jego usuwanie. Niestety zbagatelizowanie tego problemu skutkuje koniecznością zastosowania bardziej zaawansowanych metod.

Bardzo skuteczną metodą czyszczenia komory piekarnika jest wykorzystanie w tym celu sody oczyszczonej, którą mieszamy z wodą i płynem do mycia naczyń. Bardzo ważne są tutaj proporcje wyżej wymienionych składników. Stosujemy 1/4 szklanki sody oczyszczonej, połowę szklanki wody a następnie dwie łyżeczki płynu do mycia naczyń. Takie proporcje pozwolą nam na uzyskanie ciekawej papki, za pomocą której bardzo łatwo można czyścić nawet trudno dostępne powierzchnie. Zaleca się, by tak spreparowaną mieszaninę rozprowadzić po wnętrzu piekarnika a następnie pozostawić ją na kilkanaście, lub kilkadziesiąt minut. Czas ten wystarczy na zmiękczenie a nawet rozpuszczenie zalegającego brudu. Potem należy dokładnie oczyścić wnętrze piekarnika. Jeśli stopień zabrudzenia urządzenia jest bardzo wysoki, zaleca się kilkukrotne powtórzenie tej czynności. Jako alternatywę dla produktów z sody oczyszczonej możemy wykorzystać denaturat. I choć jego skuteczność jest bardzo wysoka, to posiada on bardzo nieprzyjemny zapach, co w oczach wielu ludzi dyskredytuje go jako środek czyszczący.

2. Czyszczenie pyrolityczne i katalityczne

Powyższych czynności można uniknąć, kupując piekarnik wykorzystujący tzw. pyrolizę, bądź katalizę. Metoda pyrolityczna polega na intensywnym podgrzaniu wnętrza piekarnika i to nawet do 500 stopni Celsjusza. Tak wysoka temperatura gwarantuje, że znajdujące się w komorze pozostałości zostaną dosłownie spalone na popiół. Oczywiście po zakończeniu tego procesu wnętrze piekarnika należy oczyścić za pomocą szmatki. Co ważne, metoda ta nie zawsze będzie w 100 procentach skuteczna. Nie sprawdzi się ona zwłaszcza wtedy, gdy piekarnik będzie bardzo zabrudzony.

Podobnie, choć nieco inaczej, wygląda sprawa z piekarnikami wykorzystującymi w procesie czyszczenia metodę katalityczną. Podobnie jak w przypadku pyrolizy również i tu mamy do czynienia z bardzo wysokimi temperaturami pracy. Różnica polega na tym, że w metodzie katalitycznej stosuje się specjalne panele, które z biegiem czasu ulegają zużyciu. Dzięki nim możliwe jest zmniejszenie temperatury czyszczenia do wartości temperatury pracy. W przypadku urządzeń produkowanych przez niektórych producentów, panele te mają strukturę dwustronną. Dzięki temu po zużyciu panelu, można go obrócić na drugą stronę i nadal użytkować. Koszt takiego panelu wynosi od 100 do nawet 150 złotych za sztukę.

Zdecydowana większość użytkowników piekarników preferuje metodę katalityczną. W porównaniu do pyrolizy posiada ona znacznie mniej wad. Główną wadą czyszczenia pyrolitycznego, jest wysoka temperatura, która uniemożliwia stawianie takiego piekarnika w bliskim sąsiedztwie lodówki. Wadą pyrolizy jest też konieczność usunięcia większych drobin żywności z wnętrza piekarnika i to tuż przed rozpoczęciem procesu czyszczenia. Jeśli o tym zapomnimy, wysoka temperatura sprawi, że w komorze urządzenia pojawi się duszący i gryzący dym.

3. Amoniak dobry na wszystko!

Alternatywą dla powyższych metod jest oczyszczanie wnętrza urządzenia za pomocą wody i roztworu amoniaku. Sprawdza się ono zwłaszcza w przypadku zaschniętego tłuszczu, którego usunięcie jest najtrudniejsze.

Proces ten rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do relatywnie małej temperatury, to jest 60 – 65 stopni Celsjusza. Następnie piekarnik musi zostać wyłączony. Gdy jego wnętrze będzie jeszcze gorące, należy umieścić w nim dwa żaroodporne naczynia. Pierwsze z nich (stawiane na samym dole) powinno zawierać gorącą wodę. W drugim (stawianym na górze) należy umieścić roztwór gorącej wody i amoniaku. Po zamknięciu obudowy urządzenie pozostawiamy na całą noc. Rano jeszcze raz dokładnie oczyszczamy je roztworem wody i amoniaku, lub zwykłym płynem do mycia naczyń. Metoda ta – choć skuteczna – ma jedną, istotną wadę. Jest nią bardzo nieprzyjemny zapach, pozostawiony przez stosowany amoniak.

Podsumowanie

Trudno sobie wyobrazić nowoczesną kuchnię bez piekarnika. Jednak w praktyce równie trudno wyposażyć ją w optymalny sprzęt. Prawidłowy dobór odpowiednich parametrów urządzenia i obsługiwane przezeń funkcje są gwarancją zadowolenia z takiej inwestycji.

2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze