Wnętrza domu Bateria kuchenna: jak wybrać najlepszy kran do kuchni?

Bateria kuchenna: jak wybrać najlepszy kran do kuchni?

MG Projekt Pracownia Architektoniczna / Aktualizacja 29 czerwca 2020

Żadna kuchnia nie może się obyć bez właściwie dobranego – do wielkości pomieszczenia i potrzeb mieszkańców – zlewozmywaka. Jednak jego komfortowe użytkowanie będzie możliwe tylko wtedy, gdy będzie on występował w duecie z funkcjonalną i estetycznie wykonaną baterią kuchenną.

Bateria kuchenna
Bateria kuchenna

Mnogość wzorów i funkcji takich baterii sprawia zaś, że z powodzeniem można znaleźć taki model, który doskonale wpisze się w aranżację konkretnej kuchni i preferencje domowników.

Warto tutaj dodać, że baterie na przestrzeni lat zmieniły zupełnie swoje oblicze. Teraz różnią się od tych znanych jeszcze kilkanaście lat temu: wyglądem, kształtami, materiałami wykonania, kolorystyką oraz funkcjami. Kiedyś stawiano głównie na ich podstawową użyteczność, nie zawsze dbając o wygląd.

Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej, a wybór baterii jest niezwykle szeroki. Stąd też decyzja o zakupie nie zawsze jest prosta i przed jej podjęciem warto poznać ich rodzaje, budowę oraz dostępne funkcjonalności i udogodnienia. Bateria będzie dobrze widoczna w każdej kuchni, jednak szczególnie w takich otwartych na salon czy posiadających tzw. „wyspę”, w której zostaje umieszczony zlewozmywak.

W każdym takim przypadku, bateria będzie ważnym elementem wystroju wnętrza. Może mieć ona wtedy nietypowy kolor, kształt nawiązujący do prostych form geometrycznych czy nawet pokroju roślin. Do wyboru są też np. baterie stylizowane – do wnętrz rustykalnych. Nie można zapominać jednak, że musi być ona przede wszystkim funkcjonalna i idealnie pasująca do potrzeb danego gospodarstwa domowego.

Rodzaje baterii kuchennych

Rodzaje baterii kuchennych
Rodzaje baterii kuchennych

Baterie kuchenne dopasowuje się do wyglądu kuchni, ale też oczywiście do wyglądu i rodzaju (materiału wykonania) samego zlewozmywaka. Nowoczesne modele różnić się będą kształtami i kolorami, jednak rozróżnienie baterii opiera się też na ich budowie, sposobie montażu i ich funkcjach.

Podstawowym podziałem jest ten na baterie naścienne i baterie stojące. Te pierwsze to opcja tradycyjna, która obecnie nie jest zbyt popularna, ale można ją spotkać w starym budownictwie i wielu blokach mieszkalnych. Baterie naścienne przykręca się bezpośrednio do złączy ciepłej i zimnej wody, które wychodzą ze ściany. Modele tego typu są wybierane najczęściej przez odbiorców, którzy w czasie remontu czy awarii, wymieniają baterie bez remontowania instalacji.

Tylko do 15.04 wszystkie projekty domów -20%

Natomiast zdecydowanie bardziej nowoczesne – baterie stojące, montuje się w otworze blatowym albo w otworze zlewozmywaka. Woda ciepła i zimna są podpięte do baterii pod zlewozmywakiem, za pomocą złączy elastycznych.

Tego typu montaż nie przysparza większych problemów. Co ważne, rozmiar baterii i wielkość przygotowanych na nią otworów są zunifikowane, dzięki czemu wymiana na inny model nie jest kłopotliwa. Nieco problematyczna może być jednak chęć zamiany baterii ściennej na model stojący. Wiąże się to bowiem z poważniejszym zmianami i wymaga modernizacji podejścia wodnego oraz remontu ściany. Jeśli posiada się już baterię ścienną i nie chce się wykonywać aż tak dużych ścian, nową baterię można wybierać spośród oferty modeli naściennych.

Natomiast w kuchniach, gdzie możliwa jest instalacja baterii stojących, ich wybór jest jeszcze większy. Te najprostsze modele mają niewielkie rozmiary i wygodną, ruchomą wylewkę. Ważne jest, by odpowiednio dobrać ich zasięg, na który wpływ będzie mieć również głębokość zlewozmywaka.

Zbyt niska bateria będzie utrudniać zmywanie większych rzeczy, a za wysoka może powodować „chlapanie” wypływającej wody (o silniejszym strumieniu) na blat czy nawet na podłogę. Modele baterii stojących mogą mieć ruchomą wylewkę albo wyciąganą słuchawkę i są wtedy najbardziej polecane do zlewozmywaków dwukomorowych, które można dzięki temu wygodnie napełniać wodą z obu stron.

Modele stojące z wyciąganymi słuchawkami charakteryzują się również tym, że umożliwiają nakierowanie strumienia wody do wszystkich zakamarków komory zlewozmywaka, co pozwala na jego swobodne płukanie. Ułatwia to także napełnianie wodą dużych garnków czy wiader.

Do tego słuchawki bardzo często mają opcję wypuszczania dwóch rodzajów strumienia wody: klasyczny i deszczowy. Ten drugi można wykorzystywać m.in. do mycia warzyw i owoców. Jeśli chodzi o to, jak zamontować popularne baterie stojące, to nie jest to proces trudny i można wykonać go samodzielnie.

Najpierw w gniazda w korpusie baterii należy wkręcić wkręty mocujące i przyłącza elastyczne. Przygotowaną w ten sposób baterię wsuwa się następnie do otworu montażowego w zlewozmywaku.

Kolejnym krokiem jest nałożenie podkładek (gumowej, potem metalowej) na wystające od dołu wkręty. Później baterię przykręca się przy pomocy nakrętki tulejkowej (aby nie pojawiały się żadne przecieki). Ostatnim krokiem jest zespolenie przyłącza elastycznego do instalacji wodociągowej.

Zaraz po sposobie montażu (ścienny i stojący), drugim podstawowym rozróżnieniem baterii kuchennych jest liczba uchwytów (a co za tym idzie sposób mieszania wody cieplej i zimnej). Do wyboru są baterie:

  1. Dwuuchwytowe – czyli z dwoma „kurkami”. Takie baterie wyposażone są w dwa pokrętła, służące do mieszania wody. Każdym z pokręteł reguluje się też intensywność strumienia. Warto tutaj wybrać baterię z głowicami o kącie obrotu o 90°. Będzie ona bowiem wygodniejsza w obsłudze, a także mniej awaryjna niż dawne, dokręcane głowice. Bateria dwuuchwytowa to opcja nieco mniej ekonomiczna. ponieważ zanim dobierze się ilość wody zimnej i ciepłej tak, by razem dały odpowiednią temperaturę, zużyje się więcej wody niż w przypadku baterii jednouchwytowej.
  2. Jednouchwytowe – w nich przy pomocy jednego uchwytu (dźwigni) wybiera się temperaturę (zmieszanej już) wody i rodzaj jej strumienia. Woda ustawiana jest przez ceramiczną albo plastikową głowicę znajdującą się wewnątrz baterii. Z racji tego, że baterię jednouchwytową można obsługiwać jedną ręką, jest ona bardziej praktyczna od dwuuchwytowej. Szczególnie w kuchni, kiedy woda często potrzebna jest szybko, kiedy ręce ma się ubrudzone w trakcie przygotowywania posiłków. Wtedy najlepiej sprawdzi się pojedyncza dźwignia, która nie będzie wymagać obustronnej regulacji temperatury wody.

Razem z nowymi trendami aranżacyjnymi, pojawiły się też bardziej nietypowe baterie, dedykowane pod okno i na wyspę kuchenną. W miejscach gdzie zlew znajduje się pod przeszkoloną powierzchnią (zapewniającą światło w strefie roboczej) albo na środku pomieszczenia, doskonale sprawdzą się modele ze składaną wylewką. Są one wygodne dlatego, że umożliwiają bezproblemową pracę skrzydła okiennego, nie zawsze muszą też wystawać ponad wyspę (np. kiedy kuchnia połączona jest z salonem). Jednocześnie w trakcie użytkowania nadal mogą być wysokie, obrotowe i naprawdę funkcjonalne.

Coraz nowsze rozwiązania techniczne, pozwoliły też na pojawienie się nowych rodzajów baterii kuchennych, z ciekawymi udogodnieniami. Są to:

  1. Baterie termostatyczne. Posiadają dwa pokrętła, ale działające nieco inaczej niż w modelach klasycznych. Tutaj jednym pokrętłem ustawia się temperaturę wody, a drugim siłę strumienia. Jest to opcja, która pozwala oszczędzać wodę, bo szybko ustawia się jej właściwą temperaturę. Do tego automatyczny układ pilnuje ustawionej temperatury i jest niewrażliwy na wahania ciśnienia wody zimnej i ciepłej. Problem nie jest nawet jednoczesne korzystanie z innej baterii (np. w łazience).Takie baterie podają wodę o temperaturze ustalonej przez użytkownika. Aby zapobiec poparzeniu ciała, zazwyczaj termostat wyposażony jest w blokadę, która uniemożliwia przypadkowe przekroczenie 38°C.
  2. Baterie z podgrzewaczem. To takie modele, które umożliwiają wodzie osiągnięcie temperatury wrzątku, bez dodatkowych urządzeń (takich jak garnek). Jest to świetna opcja, która pozwala na redukcję kosztów zużycia wody i energii. W takich modelach bateria i podgrzewacz wody są do siebie idealnie dopasowane, a użytkowników przed oparzeniami chroni izolacja. Podgrzewacz wody zabudowuje się pod zlewozmywakiem, a sama bateria jest wyposażona w mieszacze wody ciepłej i zimnej po jednej stronie, a zawór z gorącą wodą po drugiej stronie.
  3. Baterie bezdotykowe. Nie wymagają obsługi dłonią a działają wtedy, gdy wykryją w swoim pobliżu ruch. W sposób automatyczny dozują wodę o właściwej temperaturze i odpowiedniej sile strumienia. W związku z tym, że woda nie płynie z nich bez potrzeby (np. wtedy gdy naczynia się szoruje a nie spłukuje), są bardzo oszczędne. Baterie bezdotykowe ułatwiają prace kuchenne, a wbudowany w nie sensor (o dużej wrażliwości na ruchy rąk) umożliwia zachowanie armatury w całkowitej czystości, nawet w trakcie wykonywania „brudnych” prac kuchennych.

Kolory i materiały baterii kuchennych

Kolory i materiały
Kolory i materiały

Większość dostępnych obecnie baterii kuchennych, mocowanych przy zlewozmywaku, ma korpus wykonany z mosiądzu albo stali. Mogą go jednak pokrywać różne powłoki:

  • chromowane – o wysokim połysku, dzięki czemu dają efekt ciekawy wizualnie,
  • mosiężne – występujące w wielu kolorach (mogą być białe, beżowe czy grafitowe),
  • granitowe – trwałe i odporne na zarysowania,
  • PVD – wytwarzane w procesie fizycznego osadzania z fazy gazowej, bardzo twarde i odporne na uszkodzenia.
  • ceramiczne – niezwykle wytrzymałe, a zarazem najdroższe.

Trzeba oczywiście pamiętać, że niezależnie od powłoki, bateria może ulec zniszczeniu, kiedy do jej czyszczenia użyje się środków zakazanych przez producenta. Należy o tym pamiętać i dokładnie sprawdzić sposób usuwania zabrudzeń z wybranej baterii.

W ostatnich latach coraz większą popularnością zaczęły cieszyć się baterie w kolorze. Pozwalają one na osiągnięcie ciekawego efektu wizualnego, a także na jeszcze lepsze dopasowanie baterii do zlewu i innych elementów aranżacyjnych kuchni. Do wyboru są baterie:

  1. Czarne. Pasują doskonale, kiedy w kuchni występują takie elementy jak czarny blat, czarny zlew czy nawet ciemna ściana. Czarna bateria będzie wyglądać elegancko i może ładnie „stopić” się z otoczeniem. Można ją też jednak wybrać jako element stanowiący kolorystyczny kontrast. Czarne baterie dobrze wyglądają także w połączeniu z chromem.
  2. Szare: w odmianach grafit, onyks, antracyt. Pojawiają się one w kuchniach najbardziej nowoczesnych, gdzie stają się ciekawym, a zarazem subtelnym dodatkiem.
  3. Białe. Biel jest kolorem ponadczasowym i pojawia się w kuchniach już od wielu lat. Baterie w tym kolorze i odpowiednim kształcie mogą pojawić się w kuchniach klasycznych (dodając im uroku), czy retro. Wybierane są także do kuchni urządzanych w stylu minimalistycznym czy nowoczesnym.
  4. Beżowe i brązowe baterie granitowe. Najczęściej spotykanymi odcieniami są tutaj: kremowy, piasek, mokka i cappuccino. Takie baterie są często w dokładnie takim samym kolorze jak zlewozmywak i stanowią jego integralną część. Jest to bezpieczne i wygodne zestawienie stylistyczne, przeznaczone do eleganckich kuchni.
  5. Złote. To opcja najbardziej wytworna, nadająca tonu całej stylistyce pomieszczenia, a jednocześnie wpływająca na wizualne ocieplenie aranżacji. Bardzo dobrze prezentuje się ze zlewozmywakiem w kolorze białym, stanowiąc połączenie bardzo subtelne. Natomiast złota bateria w połączeniu z czarnymi elementami kuchni, doda wnętrzu „drapieżności”. W zależności od preferencji, złotą baterię można kupić w wersji złota błyszczącego albo złota matowego z efektem postarzania. Te drugie, stylizowane na retro i mogą posiadać zdobne elementy, takie jak elementy szczotkowane, tłoczone wzory czy rozetki pełniące rolę pokręteł.
  6. Czarno-złote. Takie kolorystyczne połączenie w baterii będzie wyglądać niezwykle stylowo i bardzo elegancko.
  7. W wyrazistych kolorach. To przede wszystkim opcja dla kuchni najbardziej nowoczesnych, w których armatura ma stać się jednym z centralnych punktów aranżacji. Kolorystyka takich baterii może być różnorodna, gdyż na rynku pojawiły się m.in. baterie: żółte, pomarańczowe, czerwone, różowe, niebieskie czy zielone. Tak naprawdę nie ma tu żadnych ograniczeń. Wybierając jedną z takich barw, zyskuje się pewność, że dzięki niej kuchnia stanie się naprawdę oryginalna. Choć kolorowa bateria najbardziej kojarzy się aranżacjami nowoczesnymi, to nic nie stoi na przeszkodzie, by taki barwny akcent dodać do stonowanej bazy materiałów klasycznych, jak stal czy drewno.

Baterie kuchenne: parametry i funkcje

Parametry i funkcje
Parametry i funkcje

Podstawowym zadaniem każdej baterii kuchennej jest dostarczanie wody o odpowiedniej temperaturze i ciśnieniu.

Aby wybrany produkt mógł jak najdłużej bezawaryjnie się z tego zadania wywiązywać, charakteryzując się prawdziwą trwałością, musi być dobrej jakości. Przed zakupem trzeba więc sprawdzić wszystkie jego parametry.

Dobrze też jednak, kiedy bateria będzie posiadała również takie funkcje, które ułatwią i uprzyjemnią pracę w kuchni. Jeśli chodzi o szczegóły techniczne, to:

  • najlepsze (bo najbardziej trwałe) będą baterie z ceramicznymi głowicami, razem z tłumikami wyciszającymi ich pracę (jeśli jest to głowica baterii mieszakowej),
  • uszczelki powinny posiadać sitka zabezpieczające przed zanieczyszczeniami z sieci wodociągowej,
  • dokładnie sprawdzić trzeba także jakiej grubości są mimośrody do połączenia baterii z instalacją oraz jak wygląda sposób montażu wylewki do jej korpusu.

Tak jak było wspomniane już wcześniej, obecnie najpopularniejsze są stojące baterie kuchenne (nazywane także bateriami sztorcowymi).  Mocuje się je na zlewozmywaku (albo na blacie), w specjalnie przygotowanym do tego otworze. Większość takich baterii to baterie mieszakowe.

Przy ich zakupie należy zapoznać się z ich zestawem mocującym: grubością i jakością śrub, jakością uszczelek i oringów, obecnością perlatora. Występowanie tego ostatniego przyczyni się do zmniejszenia zużycia wody (niekiedy nawet o 40%).

Perlator (inaczej aerator), to mały i prosty element, który umieszcza się na końcu wylewki. Jest on zestawem sitek i mikrodysz (lepiej plastikowych niż metalowych), które napowietrzają i mechaniczne rozbijają strumień wody, jednocześnie zwiększając jego objętość. Strumień napowietrzony nie różni się właściwościami od tego bez bąbelków i tak samo działa, ale zawiera mniej wody. Dzięki temu można ją oszczędzać.

Niemniej istotne będą waga oraz wielkość baterii. Jest to bowiem rzecz, którą trzeba dobrać zarówno do wielkości samego pomieszczenia, jak i wielkości zlewu. Bateria nie może być za ciężka, by po pewnym czasie od instalacji nie spowodowała uszkodzeń w podłożu. Jeśli zaś chodzi o różnego rodzaju funkcje i udogodnienia w jakie wyposażają baterie kuchenne ich producenci, to w ostatnich latach pojawiło się ich naprawdę wiele. Do wygodnych funkcji, które wynikają z budowy baterii zalicza się:

  • Dogodną wysokość wylewki – można znaleźć modele niskie i wysokie, które można dzięki temu idealnie dobrać do kształtu i głębokości zlewozmywaka; przy płytkich komorach sprawdzą się wylewki pod kątem prostym, a przy głębokich komorach lepiej sprawdzą się wylewki proste.
  • Mobilność wylewki – mogą być one:
    • wyciągane – w takich modelach wylewka jest umieszczona na wężu schowanym w korpusie baterii, w razie potrzeby można go szybko wyciągnąć, opcja ta sprawdza się przy zlewach dwukomorowych albo bardzo małych (zwiększając ich funkcjonalność – pracę poza zlewem),
    • obrotowe – takie wylewki można obracać od lewej do prawej strony, a ich zakres ruchu może osiągać nawet 360 stopni; sprawdzają się przy zlewozmywakach dwukomorowych,
    • elastyczne – takie wylewki zachowują się tak, jakby były z gumy: można je dowolnie wyginać, a czasem mogą mieć dodatkową opcję magnetyczną, dzięki czemu wylewka zawsze powraca na swoje właściwe miejsce; do tej kategorii zalicza się wylewki opuszczane/składane, dedykowane do montażu podokiennego.
  • Rodzaj strumienia – tryby normalny i „spray”, które przełącza się na rączce natrysku; jest to wygodne, bo różne czynności wymagają innego natężenia siły wody: mycie warzyw potrzebuje jej mnie niż płukanie brudnych naczyń.
    Innym typem funkcji są te umożliwiające zmniejszenie zużycia wody, a tym samym pozwalające na oszczędności finansowe. Zalicza się do nich wymieniony już wcześniej perlator, który obecnie uznawany jest już niemal za standard w budowie baterii. Do oszczędzania wody przyczyni się też na pewno ekoblokada, która ogranicza strumień wody zaraz po uruchomieniu kranu. Mniejszy strumień jest bardziej ekologiczny, a zarazem w pełni wystarczający przy wykonywaniu większości czynności kuchennych, tj. przy myciu rąk, płukaniu naczyń czy płukaniu produktów spożywczych. Kiedy pojawia się potrzeba pojawienia się większego strumienia (do zmywania czy do napełniania naczyń) ograniczenie można łatwo odblokować. Kolejnymi funkcjami przyczyniającymi się do ograniczenia zużycia wody są:

    • mieszacz zamiast kurka – tego rodzaju różnica w budowie baterii zauważalnie skraca czas regulacji wielkości i ciepła strumienia, zmniejszając marnowanie wody;
    • termostat – regulacja jedynie strumienia, a ustawienie pożądanej temperatury wody wypływającej z kranu nie będzie prowadzić do tzw. spuszczania zimnej wody w celu uzyskania tej o właściwej temperaturze;
    • elektroniczny czujnik ruchu – czyli baterie bezdotykowe, z fotokomórką reagującą na obecność rąk; po zabraniu dłoni z pobliżu kranu, strumień wody automatycznie i samoczynnie zanika.

Na rynku można również spotkać baterie z funkcjami chroniącymi je przed osadem:

  1. System łatwego czyszczenia. W takich modelach na perlatorze i głowicy pojawiają się elastyczne powłoki silikonowe. Znacznie ułatwiają one usuwanie kamienia. Nie wymaga to ani szorowania ani używania silnej chemii (które mogłyby zniszczyć baterię).
  2. System nazywany przez różnych producentów: anti-calc, QuickClean, anti-scale. Tego rodzaju system zapobiega osadzaniu się na różnych elementach baterii kamiennego osadu, który jest wytrącany z twardej wody. Jest to funkcja bardzo pożądana, ponieważ osad z kamienia nie tylko wpływa na estetykę baterii, ale przede wszystkim utrudnia swobodny przepływ i powoduje szybsze zużycie się podzespołów.

Dodatkowe innowacyjne rozwiązania (i wyposażenie), które mogą pojawić się w bateriach kuchennych to:

  • stojąca bateria sprężynowa – czyli taka zakończona ruchomym elementem, który można wyjmować i przemieszczać; taki model baterii dopiero wkracza do domowych kuchni (z gastronomii),
  • system szybkiego montażu – przeznaczony do samodzielnego i intuicyjnego montażu baterii bez użycia narzędzi z warsztatu; jest to zestaw niezbędnych elementów (specjalnej tulei z nakrętką, potrzebnych uszczelek i podkładek), które są dołączone przez producenta do zakupionego modelu baterii,
  • saturator – to funkcja, która sprawia, że z kranu płynie schłodzona woda z gazem, idealna do picia (jak ta z butelek);
  • przełącznik zmywarki – to dodatkowy element w korpusie baterii, który pozwala na wygodne zakręcenie wody do zmywarki (bez konieczności schylania się do szafki pod zlewozmywakiem); jest to szczególnie przydatne przy częstych wyjazdach,
  • szczotka do mycia – można spotkać baterię, do których dodane zostały szczotki z własnym zasilaniem wodą; szczotki te są połączone z główną baterią elastycznym wężem i przydają się do szorowania garnków, patelni i zaschniętych resztek jedzenia z naczyń,
  • podgrzewacz wody – podłączony do prądu moduł sprawia, że woda lecąca z kranu może mieć temperaturę wrzątku, montaż hydrauliczny podgrzewacza przebiega zaś podobnie jak przy instalacji zwykłej baterii, a jest to rozwiązanie przyspieszające wiele kuchennych czynności; trzeba mieć jednak na uwadze to, że podgrzewacz zabiera miejsce w szafce pod zlewem,
  • oświetlenie baterii – w takich modelach to kolor wylewki będzie informować o temperaturze wody, ponieważ znajdujące się w baterii ledowe podświetlenie sprawia, że używana bateria świeci: na niebiesko kiedy płynie z niej woda zimna, na pomarańczowo przy strumieniu ciepłym, na czerwono kiedy temperatura wody jest naprawdę wysoka (barwa zmienia się wraz ze zmianą temperatury wody),
  • elektroniczny wyświetlacz temperatury wody – umieszczony na baterii informuje użytkownika o temperaturze płynącej wody; jest to opcja, która ochroni np. przed poparzeniem,
  • wkład filtrujący wodę – instalowany w szafce pod zlewem moduł sprawia, że z kuchennego kranu (bez stacji uzdatniania) płynie czysta, zmiękczona i pozbawiona zapachu chloru woda,
  • inteligentne sterowanie wodą – to już bardzo zaawansowana funkcja, polegająca na zapamiętywaniu przez baterię poprzednich ustawień dotyczących siły i temperatury strumienia wody,
  • automatyczny wyłącznik przerywający płynięcie wody po odłożeniu rączki natrysku,
  • system „touch” – włączający przepływ wody pod dotknięciu korpusu baterii, co jest szczególnie przydatne przy zabrudzonych dłoniach,
    Jak więc widać, baterie kuchenne, które kiedyś były jedynie prostą konstrukcją z dwoma pokrętłami, obecnie mogą przyjmować naprawdę nietypowe formy i mieć zróżnicowane, niekiedy bardzo zaawansowane technologicznie, parametry oraz funkcje.

Bateria kuchenna z wyciąganą wylewką – kiedy się na nią zdecydować?

Nowoczesna bateria kuchenna
Nowoczesna bateria kuchenna

Wybrana bateria musi być jak najbardziej praktyczna i dopasowana do potrzeb mieszkańców, którzy będą ją użytkować. Takie baterie służą do wykonywania wielu zadań: mycia naczyń i patelni, mycia produktów żywnościowych (przede wszystkim warzyw i owoców, płukania rąk, napełniania wodą garnków czy wiaderek).

Stąd też muszą być one bardziej funkcjonalne i mieć większy zasięg. Jednak trzeba je dobrać dokładnie do zlewu. Wysoka wylewka, choć jest wygodna przy zmywaniu większych garnków, nie sprawdzi się przy płytkiej komorze. Woda będzie bowiem mocno uderzać o dno zlewu i chlapać na blat i podłogę.

Bateria z wylewką małą i nieruchomą, będzie pasować jedynie do zlewozmywaka jednokomorowego, przy dwukomorowym wymagana jest wylewka obrotowa (umożliwiająca skierowanie strumienia wody do obu zbiorników).

Do tego przy wylewce nieruchomej bardzo ważne jest prawidłowe dobranie jej zasięgu. Strumień wody musi padać mniej więcej na środek komory zlewu. Tak więc, oprócz wyboru kształtu (wielkości) i koloru baterii, warto też zastanowić się dokładnie nad rodzajem jej wylewki, czyli tego elementu przez który płynie woda. Jej budowa będzie miała bardzo duży wpływ na komfort korzystania z baterii i zlewozmywaka.

Oprócz tego, że wylewki mogą być niskie lub wysokie, proste lub wygięte w łuk, mogą być także nieruchome bądź wyciągane.

Trzeba tu zaznaczyć, że moda na baterie z wyciąganą wylewką nie jest przypadkowa, bo jest to rozwiązanie które w wyraźnym stopniu zwiększa funkcjonalność strefy zlewozmywakowej. Bardzo praktyczne są np. wylewki wyciągane z karbowanym wężem, którego długość to 100-150 cm. Końcówka takiej wylewki przypomina nieco słuchawkę prysznica i po wyciągnięciu można nią sięgnąć poza zlewozmywak.

Wodę można wtedy nalać do stojącego nieopodal garnka, czy wiadra stojącego na podłodze. Bateria z wyciąganą wylewką jest opcją dla tych osób, które chcą mieć w swojej kuchni maksymalnie wygodne rozwiązania. Co więcej, tego rodzaju bateria sprawdzi się przy różnych rodzajach zlewozmywaków. Zarówno tych dużych, jedno- czy dwukomorowych, gdzie pojawia się potrzeba komfortowego dotarcia do każdego skrawka ich powierzchni (np. aby wypłukać go z zabrudzeń), jak i zlewach niewielkich, z jedną komorą do której nie mieszczą się duże naczynia, które chce się napełnić wodą.

Dużą zaletą wyciąganej wylewki jest to, że ma ona duży zasięg, a zajmuje niewiele miejsca: tyle samo co wylewki bez opcji wyciągania. Tak więc opcję dodatkową ma się tutaj bez zajmowania nadprogramowego miejsca. Wyciągana wylewka sprawdzi się w kuchniach, gdzie znajduje się zmywarka oraz tych, gdzie całe mycie odbywa się ręcznie.

W tych pierwszych ułatwi bowiem płukanie warzyw i owoców (pozwoli nakierować wodę bezpośrednio na nie) oraz mycie samego zlewu, a w tych drugich usprawni zmywanie naczyń, szczególnie tych o większych gabarytach. Wyciągany wąż w każdym przypadku da też możliwość operowania strumieniem wody wewnątrz i na zewnątrz komór zlewozmywaka.

Warto też zaznaczyć, że wyciągana wylewka niweluje problem dokładnego wybrania jej wysokości.

Zazwyczaj wygodniejsze są te wyższe, pod które mieszczą się większe garnki czy blachy do ciasta. Jednak ich montaż jest kłopotliwy przy małych komorach oraz w ciasnych kuchniach. Natomiast przy wyborze baterii z wyciąganą wylewką, taki problem przestaje mieć znaczenie. Ponad metrowy wężyk zwiększa bowiem zasięg wylewki i pozwala napełnić każdy naczynie, bez konieczności umieszczenia go w komorze zlewu.

Do tego umocowana na wyciąganym wężu głowica z natryskiem, dzięki umieszczonemu na jej drugim końcu obciążnikowi łatwo wraca na swoje miejsce. Chowa się wtedy całkowicie we wnętrzu korpusu baterii. Trzeba dodać, że takie modele (zarówno w postaci wysuwanego natrysku, jak i sprężyny), zostają przygotowane tak, by były funkcjonalne ale też bardzo estetyczne. Mogą mieć różne kształty i kolory. Nie można jednak zapomnieć o ich regularnym i właściwym czyszczeniu.

Baterie do kuchni z filtrem wody

Dla osób którym zależy na piciu takiej wody z kranu, która będzie krystalicznie czysta, przygotowano baterie kuchenne z filtrem.

Są to modele w których dzięki wykorzystaniu specjalnych technologii, zwykła woda jest oczyszczana z tych substancji, które mogą negatywnie wpływać na jej smak i zapach. Będą to na pewno chlor, osady wapienne i metale ciężkie, czyli te zanieczyszczenia i związki, które woda przyswaja w trakcie przemieszczania się przez rury wodociągowe.

Oczyszczenie wody z tych substancji sprawia, że płynący z kranu strumień jest czysty, smaczny w spożyciu oraz naprawdę orzeźwiający. Tak przygotowana woda sprawi też oczywiście, że poprawi się aromat oraz wygląd (brak osadu) przygotowanych na niej herbat i kaw.

Filtr do wody (mini stację uzdatniającą) można zamontować w szafce pod zlewozmywakiem. Sama bateria nie będzie wtedy zanadto różnić się swoim wyglądem od baterii standardowych, a z filtrem pod zlewozmywakiem będzie łączył ją cienki wężyk, dołączony do zestawu. Sam system z filtrem jest zaś kompaktowy i nie ma problemu ze zmieszczeniem go w szafce.

Bardzo dużą zaletą jest również to, że żaden z użytkowników nie powinien mieć problemów z wymianą wkładów filtrów oczyszczających wodę, bo jest to zadanie bardzo łatwe. Układ bateria i filtr (znajdujący się pod zlewem), czyli system pozwalający cieszyć się czystą i smaczną wodą w każdym domu, to uzdatnianie wody które jest bardzo kompleksowe.

Dzieje się tak dlatego, ponieważ filtry dokonują podstawowej filtracji z zanieczyszczeń mechanicznych, ale też zmiękczają wodę i usuwają z niej żelazo. Takie filtry będą też w stanie zredukować metale ciężkie, bakterie i patogeny. Węgiel aktywny w filtrach pomoże w usuwaniu cząsteczek organicznych takie jak pestycydy i środki owadobójcze. Wkłady do filtrów do użytku domowego są wymienne, mają różne rozmiary i mogą odznaczać się dodatkowymi rozwiązaniami. Niektóre z nich wzbogacają na przykład wodę pitną w magnez.

Istnieje też jednak inna opcja, to znaczy zamontowanie filtra na baterię/przy baterii. Tego rodzaju filtr podłącza się do wylewki baterii kuchennej. Jest on wyposażony w wymienny wkład z węgla aktywowanego albo ceramiki, który zajmuje się eliminacją chloru i innych pogarszających smak wody związków chemicznych.

Wiele takich filtrów ma przełącznik, który pozwala na wybór – korzystania w danym momencie z wody niefiltrowanej lub przefiltrowanej. Przy niektórych modelach baterii z filtrem wody można też znaleźć oddzielne dźwignie: po jednej steruje się wodą kranową (ciepłą i zimną), a po drugiej otwiera się obieg wody filtrowanej. Trzeba dodać, że filtru używa się jedynie do oczyszczania wody zimnej, bo nie jest on odporny na działanie wody gorącej.

Wymiana wkładu filtru powinna następować mniej więcej co trzy miesiące.

Bateria kuchenna z dołączonym do niej filtrem wody, niezależnie od jego rodzaju, jest krokiem w kierunku ochrony środowiska. Zmiękczona i lepsza w smaku woda kranowa będzie nadawała się do picia, a to wpłynie na domowe oszczędności. Nie będzie bowiem potrzeby kupowania wody butelkowanej – która tak naprawdę nie różni się zbytnio od tej wypływającej z kranów. Warto też dodać, że baterie z podłączeniem do filtra wody, mogą mieć jeszcze inne, dodatkowe funkcje. Zalicza się do nich wyciąganą wylewkę, ale też wzbogacanie wody dwutlenkiem węgla. Otrzymuje się wtedy wodę gazowaną.

Ceny kranów kuchennych

Bateria kuchenna cena
Bateria kuchenna cena

W zależności od potrzeb, w każdej kuchni może istnieć potrzeba montażu nieco innej baterii do zlewozmywaka.

Bogata oferta rynkowa – zróżnicowana zarówno pod względem modeli jak i cen, sprawia że każdy może znaleźć coś dla siebie. Najtańsze baterie kuchenne będą kosztować zaledwie kilkadziesiąt do stu złotych. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że będą one wyposażone w niewiele funkcji.

Modele designerskie, z wieloma udogodnieniami i inteligentnymi rozwiązaniami mogą zaś kosztować nawet kilka tysięcy złotych (około 3-5). Jednak wiele solidnych baterii, o naprawdę ciekawym wyglądzie i przydatnych funkcjach, można nabyć w przedziale cenowym 250-500 złotych.

Na przykład za baterię z jedną dźwignią, do montażu stojącego, wykończoną w chromie zapłaci się około 350 złotych.

W podobnej cenie kupi się baterię z mosiądzu, z wyciąganą wylewką (o długości węża 120 centymetrów).

Za baterie z wylewką o kącie obrotu 360 stopni czy podokienną (wsuwaną, o dużym kącie obrotu wylewki) zapłaci się około 500 złotych.

Za zestaw startowy: baterię z funkcją filtrowania wody, filtr, i głowicę filtra zapłaci się około 2000 złotych.

Za baterię kuchenną (z obrotową wylewką), zawierającą komplet przyłączy pasujący do instalacji filtrujących zapłaci się około 1500 złotych.

Przy zakupie każdej z tych baterii trzeba pamiętać, że musi ona utworzyć zgrane połączenie ze zlewozmywakiem. Do tego wszystkie baterie, niezależnie od ich ceny, muszą być we właściwy sposób pielęgnowane.

Baterię co kilka dni trzeba czyścić przy pomocy miękkiej ściereczki i przeznaczonych do tego środków (trzeba sprawdzić, które z nich są przeznaczone do konkretnej powłoki baterii). Wykluczone są tutaj preparaty z granulatem ściernym i gąbki z powłoką ścierającą, które mogą doprowadzić do uszkodzenia powierzchni kranu.

Po umyciu baterii wybranym środkiem, trzeba go spłukać wodą, a samą armaturę wytrzeć do sucha. Przy właściwej pielęgnacji, bateria będzie mogła służyć w kuchni przez wiele lat.

FAQ

✓ Ile kosztuje bateria kuchenna?

Najtańsze baterie kuchenne będą kosztować zaledwie kilkadziesiąt do stu złotych. Modele designerskie, z wieloma udogodnieniami i inteligentnymi rozwiązaniami mogą zaś kosztować nawet kilka tysięcy złotych (około 3-5). Jednak wiele solidnych baterii, o naprawdę ciekawym wyglądzie i przydatnych funkcjach, można nabyć w przedziale cenowym 250-500 złotych. Za baterie z wylewką o kącie obrotu 360 stopni czy podokienną (wsuwaną, o dużym kącie obrotu wylewki) zapłaci się około 500 złotych.

✓ Jaką powłokę wybrać?

Większość dostępnych obecnie baterii kuchennych, mocowanych przy zlewozmywaku, ma korpus wykonany z mosiądzu albo stali. Mogą go jednak pokrywać różne powłoki: chromowane (o wysokim połysku, dzięki czemu dają efekt ciekawy wizualnie), mosiężne (występujące w wielu kolorach, mogą być białe, beżowe czy grafitowe), granitowe (trwałe i odporne na zarysowania), PVD (wytwarzane w procesie fizycznego osadzania z fazy gazowej, bardzo twarde i odporne na uszkodzenia), ceramiczne (niezwykle wytrzymałe, a zarazem najdroższe).

✓ Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Najważniejsze parametry baterii kuchennych, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem to rodzaj głowicy (najbardziej trwałe są głowice ceramiczne), wielkość i waga, wysokość i mobilność wylewki, rodzaj strumienia.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze