W wielu kuchniach już od kilku lat, do gotowania zamiast tradycyjnych palników gazowych coraz częściej wykorzystuje się płyty indukcyjne, które są sprzętami AGD gwarantującymi naprawdę dużą wygodę.
Cechuje je energooszczędność, wiele bardzo przydatnych funkcji, a także to, że wyglądają o wiele bardziej estetyczniej niż tradycyjne płyty gazowe.
Takie płyty działają w oparciu o dość skomplikowany mechanizm, w którym do ogrzewania wykorzystywane jest pole magnetyczne.
Płyty indukcyjne mogą mieć różne parametry oraz funkcje, co warto poznać – zanim wybierze się tego rodzaju sprzęt do swojego domu.
Płyta indukcyjna: jak działa i jak jest zbudowana?
Płyty indukcyjne to urządzenia, które wymagają tylko jednego źródła zasilania, czyli energii elektrycznej.
Dla niektórych z takich płyt minimalne napięcie wynosi 230 V, natomiast dla innych 400 V, co trzeba sprawdzić jeszcze przed zakupem sprzętu, ponieważ w niektórych przypadkach, konieczna jest też odpowiednia instalacja elektryczna.
Sposób działania płyt indukcyjnych sprawia, że są one mniejszym zagrożeniem (od innych typów płyt) dla poprawnej pracy lodówek i zamrażarek. jednak i tak lepiej nie instalować ich w pobliżu tego rodzaju sprzętów.
W żadnej płycie indukcyjnej nie znajdzie się ani grzałki ani źródła ognia. Tutaj pod znajdującą się na górze szklaną płytą – gdzie stawia się garnki i patelnie, zamocowane są cewki indukcyjne, które to wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne.
To właśnie ono powoduje nagrzewanie się stojącego na kuchence naczynia (wykonanego ze stai ferromagnetycznej, która to przyciąga magnes).
Indukcja zawsze wyposażona jest w zwojnice przez które przepływa prąd. Może on tam zmieniać swój kierunek kilkanaście tysięcy razy na sekundę.
To właśnie w ten sposób powstaje zmienne pole magnetyczne, wywołujące ruch elektronów. Wtedy powstają prądy wirowe, a w efekcie ciepło.
W całym tym procesie podgrzewa się nie płyta, a znajdujące się na niej garnek/patelnia i ich zawartość.
Szybko zmienne pole magnetyczne reaguje z dnem naczyń przeznaczonych do używania na kuchenkach indukcyjnych i wtedy – właśnie na skutek indukowania prądów wirowych, dno garnka rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury.
Dzieje się tak, ponieważ naczynia ferromagnetyczne stawiają opór płynącemu prądowi, tym samym zwiększając siłę prądów wirowych.
Warto zaznaczyć, że od razu pod zdjęciu naczynia, z bliska da się wyczuć ciepło bijące z powierzchni płyty, jednak jest to jedynie efekt kontaktu płyty z ciepłym garnkiem.
Po jego zestawieniu już po chwili szkło staje się chłodne.
Pokazuje to, że w przypadku płyty indukcyjnej ryzyko poparzenia jest minimalne.
W związku z tym, że płyta nagrzewa się tylko w miejscu pola grzewczego (przez naczynie) jest ona także bezpieczna w użytkowaniu.
Wszystkie nieużywane przy konkretnym gotowaniu elementy płyty pozostają zimne, dlatego nawet w przypadku ich dotknięcia nie trzeba obawiać się przypadkowego poparzenia. Jest to szczególnie przydatne, jeśli po przestrzeni kuchennej często poruszają się dzieci.
Do tego takie działanie płyty zapewnia dużą wydajność i ogranicza zużycie energii elektrycznej.
Tego rodzaju płyta podłączona do instalacji elektrycznej jest więc dość ekonomiczna w eksploatacji. Tak więc, jeśli chodzi o działanie płyty indukcyjnej, to wykorzystuje ona zjawisko indukcji elektromagnetycznej.
Zaraz po uruchomieniu urządzenia pojawia się pole elektromagnetyczne, które pozwala na wymianę ciepła między cewkami a patelniami/garnkami.
Wybierając płytę, należy też mieć świadomość tego, czym te indukcyjne różnią się od elektrycznych.
Płyty elektryczne mogą mieć nieco niższą wydajność. Niektóre z tego rodzaju płyt są żeliwne, a ich pola wystają ponad płytę.
Rodzaje płyt indukcyjnych
Tego rodzaju sprzęty AGD różnią się liczbą „palników”, to znaczy pół indukcyjnych.
Zakupić można oczywiście płyty tradycyjne – czteropalnikowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać płytę mniejszą albo większą.
Do wyboru są płyty z jednym, dwoma czy trzema polami grzejnymi. Sprawdzają się one doskonale w małych kuchniach.
Zakupić można także płyty z pięcioma czy sześcioma polami. Są one odpowiednie w przypadku bardzo dużej rodziny, a także w małej gastronomii.
Kolejnym rozróżnikiem płyt indukcyjnych jest nie tylko ilość, ale też kształt pól grzewczych.
Najbardziej powszechne są oczywiście te okrągłe. Jednak uwagę warto zwrócić także na płyty z dużymi, owalnymi polami pod brytfannę lub z polami podwójnymi, które przystosują się do wielkości garnka.
Co ważne, przy takim rozwiązaniu w czasie gotowania w niewielkim garnku uruchamiane jest jedynie mniejsze pole, natomiast większe (tzn. zewnętrzne) nie zużywa wtedy energii.
Niektóre z płyt mogą posiadać również bardzo przydatne pola dodatkowe (lub przynajmniej jedno) – o nazwie booster.
Takie pole umożliwia błyskawiczne podgrzanie stojącego na nim naczynia. Dzieje się to dzięki temu, że na kilka minut kierowane jest na niego maksymalna moc.
Oczywiście są to podstawowe rodzaje płyt, ponieważ płyty indukcyjne mogą obecnie różnić się także funkcjami dodatkowymi, związanymi z naprawdę nowoczesną technologią.
Te dodatkowe funkcje poprawiają efektywność pracy, a zarazem komfort użytkowania płyt. Wśród takich funkcji wymienić można m.in. ruchome pola grzewcze czy też regulację szybkości reakcji.
Parametry oraz funkcje płyt indukcyjnych
Jeśli chodzi o parametry płyt indukcyjnych, to jednym z najistotniejszych będzie ich rozmiar.
Płyty indukcyjne są produkowane w różnych wielkościach: od 30 do nawet 90 cm szerokości.
Płyty najbardziej standardowe mają 60×60 cm, dzięki czemu bardzo dobrze wpasowują się w wiele kuchennych aranżacji. Natomiast do pomieszczeń mniejszych ciekawą opcją stają się niewielkie płyty indukcyjne, o szerokości 30-50 cm.
Jednak mniejsza powierzchnia płyty indukcyjnej zawsze będzie wiązać się oczywiście z mniejszą liczbą pól grzewczych. Tak małe urządzenia mogą więc nie sprawdzić się w wieloosobowym gospodarstwie domowym.
Do intensywnie wykorzystywanych kuchni, najlepiej zdecydować się na płytę o większych rozmiarach – o szerokości przekraczającej nawet 70 cm.
Jednak najczęstszą opcją będą indukcyjne płyty do zabudowy o szerokości od 58 do 60 cm.
Zazwyczaj występują na nich pola grzejne ułożone na planie kwadratu albo prostokąta albo tzw. nerki.
Trzeba pamiętać, że wybierając rozmiar płyty, zawsze trzeba się sugerować indywidualnymi potrzebami i rozmiarami kuchni. Tak samo jak w przypadku wspomnianych już wcześniej liczby pól grzejnych.
Najwygodniejszymi opcjami są płyty z dwoma, czterema albo sześcioma palnikami.
Ich liczba w wybranej płycie powinna być dobrana tak, by umożliwić komfortowe przygotowanie posiłków.
Jeśli chodzi o parametry i cechy charakterystyczne płyt indukcyjnych, to istotne jest również zwrócenie uwagi na kształt pól grzejnych. Pojedyncze mogą przyjmować kształt nie tylko okręgu, ale też kwadratu, owalu, czy nawet prostokąta.
Płyta indukcyjna może być podłączana zarówno do instalacji jedno, jak i trójfazowych. Ważnym parametrem jest tutaj moc przyłączeniowa.
Warto też zwrócić uwagę na to, że dobrej jakości płyty będą dawać możliwość regulacji maksymalnego poziomu poboru mocy.
Moc przyłączeniowa sieci elektrycznej gospodarstwa domowego musi zawsze umożliwiać podłączenie konkretnego modelu płyty. Trzeba mieć to na uwadze, ponieważ zbyt duży, to znaczy maksymalny pobór mocy urządzenia, mógłby spowodować awarię. Dlatego też parametry płyty indukcyjnej należy dopasować do indywidualnych warunków lokalowych.
Mówiąc o parametrach, bardzo istotnym – szczególnie jeśli chodzi o wyposażanie kuchni – jest kolor płyt indukcyjnych.
Przewagę stanowią płyty czarne, dość często można spotkać również modele białe.
Jednak to nie wszystko – płyty indukcyjne można znaleźć także w odcieniach beżu czy szarości.
Za sterowanie płyt odpowiadają zaś pokrętła albo sensory (o wiele bardziej wygodne).
Kolejną ważną sprawą są funkcje oraz wszelkie ułatwienia płyt – zarówno te podstawowe, jak i dodatkowe (których nie spotka się we wszystkich modelach płyt).
Jedną z takich opcji jest na pewno timer, który pozwala na automatyczne zakończenie podgrzewania potraw. Minutnik umożliwia programowanie czasu pracy płyty i można go zastosować dla każdego pola grzejnego oddzielnie.
Kolejnymi bardzo przydatnymi funkcjami płyt indukcyjnych są:
- Możliwość rozpoznawania wielkości naczynia.
- Wskaźnik ciepła resztkowego.
- Booster (albo Power Boost).
To wspomniana już wcześniej funkcja pozwalająca na bardzo szybkie podgrzewanie naczyń, a przede wszystkim znajdujących się w nich posiłków.
Pole grzejne z włączoną funkcją Booster wykorzystuje bowiem maksymalną moc płyty. Umożliwia to bardzo szybkie przygotowanie potraw. - Pauza.
Opcja ta, to czasowe wstrzymanie działania płyty, co przydaje się w czasie gdy na dłużej trzeba wyjść z kuchni.
Po powrocie do niej wystarczy zaś nacisnąć odpowiedni przycisk, a wszystkie ustawione wcześniej funkcje zostaną jeszcze raz uruchomione w niezmienionej postaci. - Stop&Go.
Funkcja, która natychmiastowo wyłącza wszystkie pola grzejne albo redukuje ich moc do poziomu 1.
Może być to rozwiązanie czasowe, gdyż po ponownym naciśnięciu odpowiedniego pokrętła przywracane są wszystkie wcześniejsze ustawienia. - Hob&Go.
Płyta z tego rodzaju funkcją jest bardzo wygodna, ponieważ nie występuje tu konieczność włączania każdego pola grzejnego pojedynczo. Po włączeniu płyty ustawia się od razu jej moc, a poszczególne pola uruchomiać się będą automatycznie: po postawieniu na nich garnka czy patelni. - Blokada włączenia płyty.
Jest to przycisk, który pozwala na zablokowanie ustawień, a zarazem możliwości włączenia albo wyłączenia płyty indukcyjnej.
Opcja ta jest idealna w przypadku rodzin z małymi dziećmi. - Czujnik temperatury.
Funkcja ta pozwala na pomiar oraz automatyczną regulację temperatury pracy urządzenia. Nie pozwala więc np. na wykipienie mleka. - Ruchome pola grzewcze.
Większość płyt indukcyjnych ma dokładnie wyznaczone miejsca do ustawiania garnków.
Jednak modele najbardziej nowoczesne pozwalają na to, by naczynia ustawiać w dowolnym miejscu.
Jedynym wymogiem jest tutaj to, by część garnka albo patelni stała na specjalnie zaznaczonym symbolu, a wtedy płyta samodzielnie rozpozna jego położenie oraz wielkość. - Regulacja szybkości reakcji.
Chodzi tutaj i możliwość indywidualnego określenia preferowanej szybkości reakcji przycisków na panelu dotykowym (szybszej lub wolniejszej). - CheckPot.
Dzięki nie można łatwo sprawdzić, czy dane naczynie jest odpowiednie do wykorzystywania na płycie indukcyjnej. - AutoBridge.
Taka funkcja płyty indukcyjnej daje możliwość gotowania w naprawdę dużych garnkach, bo pozwala na połączenie dwóch pól grzejnych w jedno.
Sterowanie takim podwójnym polem odbywa się przy użyciu jednego przycisku. - Eco.
To funkcja dostępna w nieco droższych płytach indukcyjnych i wiąże się ona z oszczędnością energii.
Na minutniku ustawia się czas gotowania: kiedy będzie zbliżał się on do końca, to znajdujące się w płycie czujniki sprawdzą i ocenią stopień nagrzania dna garnka.
Dzięki temu przestaną go podgrzewać w najbardziej odpowiednim momencie, a pozostające w nim ciepło zostanie wykorzystane maksymalnie.
Bardzo ciekawą propozycją wśród niektórych producentów płyt indukcyjnych jest także funkcja „trzy programy gotowe”.
Polega ona na tym, że płyta ma z góry zaprogramowaną moc do takich działań jak: gotowanie ryżu i makaronu, topienie masła i czekolady, podgrzewanie zup i sosów.
Przed dokonaniem zakupu płyty indukcyjnej do własnej kuchni, zawsze warto zapoznać się z dostępnymi funkcjami poszczególnych modeli.
Warto zwrócić na nie uwagę – ale tylko wtedy, gdy ma się zamiar z nich korzystać. Nie ma bowiem sensu, by osoby które gotują rzadziej (korzystając z podstawowych opcji), kupowały płytę z wieloma niepotrzebnymi im funkcjami – która na pewno będzie droższa od modeli bardziej podstawowych.
W dalszej części artykułu odpowiadamy na pytanie ile kosztuje płyta indukcyjna i jakie ma zalety/wady.
Dodaj komentarz