Płyta gazowa do kuchni: cena, rodzaje, montaż [krok po kroku]

Płyta gazowa do kuchni
Płyta gazowa do kuchni

Jednym z ważniejszych elementów wyposażenia kuchni jest bez wątpienia kuchenka.

Na rynku są dostępne różnego typu kuchenki z odmiennymi funkcjami i rozwiązaniami, więc można wybrać taką, która w pełni sprosta naszym oczekiwaniom.

Niemniej jednak bogactwo oferty rynkowej może wprawiać w zakłopotanie oraz utrudniać dokonanie wyboru.

W dzisiejszych czasach coraz rzadziej wybierane są tradycyjne kuchnie wolnostojące połączone z piekarnikiem.

Zastępują je płyty grzewcze oraz piekarniki przeznaczone do zabudowy.

Jest to niezwykle wygodne rozwiązanie dające większe możliwości aranżacyjne przestrzeni kuchennej, tak aby była ona bardziej praktyczna przy jednoczesnej dbałości o jej walory estetyczne.

Wśród płyt grzewczych, cieszących się największą popularnością, znajduje się płyta gazowa.

Warto zapoznać się z podstawowymi informacjami na jej temat, aby dokonać właściwego wyboru i zakupu, którego nie będziemy później żałować.

Płyta gazowa – jak działa i z czego jest zbudowana?

Jak działa płyta gazowa?
Jak działa płyta gazowa?

Zanim przystąpi się do przeglądania oferty rynkowej płyt gazowych warto wiedzieć na czym polega sposób ich działania.

Płyta gazowa do kuchni wyposażona jest w tradycyjne palniki gazowe z rusztem podtrzymującymi naczynia nad płomieniem bądź „ukrytymi pod szkłem” palnikami w przypadku płaskich i gładkich płyt gazowych bez płomieni.

Tradycyjna płyta gazowa z palnikami składa się z:

  • płyty podpalnikowej,
  • palników wyposażonych w iskrowniki,
  • rusztu.

Pod płytą gazową jest umieszczona wiązka zapalaczy, generator iskrownika oraz zawory gazowe.

Ich zasada działania jest niezwykle prosta oraz opiera się tym, że gaz (ziemny lub propan-butan z butli) przez odpowiednią instalację płyty oraz specjalne dysze dostaje się główną rurą poprzez zawory gazowe do pojedynczych palników.

Do zapalenia palnika potrzebny jest więc dopływ gazu oraz iska z iskrownika. Termopara reguluje zawór gazu oraz stanowi zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu.

Gotowanie na klasycznej płycie gazowej jest możliwe dzięki ciepłu uzyskiwanym w procesie spalania gazu, które jest przekazywane w obrębie palników na stojące na nich naczynia.

Nieco inna jest zasada działania płyt gazowych bez płomieni, które wykorzystują innowacyjną technologię gazu pod szkłem.

W tym wypadku gaz spalany jest katalitycznie w specjalnie zaprojektowanym palniku, co daje dużą wyższą temperaturę spalania, a w związku z tym szybsze nagrzewanie (mniejsze zużycie gazu) w dodatku bez osadu na garnkach czy meblach.

Klasyczna płyta gazowa do kuchni posiada najczęściej 4 palniki gazowe:

  • jeden duży – silnie i szybko grzejący; w niektórych modelach zbudowany jest z podwójnej, potrójnej a nawet poczwórnej korony (wieńcem płomienia) o mocy od 3000 do 3300 W, a nawet 3800 W;
  • dwa standardowe – umiarkowane grzanie, których moc w zależności od modeli waha się od 1750 do 2000 W;
  • jeden mały – niewielka siła grzewcza, zwykle o mocy 1000 W.

Oczywiście dostępne są również płyty gazowe do kuchni z dwoma lub choćby sześcioma palnikami – kwestia indywidualnych potrzeb.

Ponadto niektóre płyty gazowe posiadają palniki eliptyczne, dzięki którym znacznie wygodniej gotuje się w nietypowych garnkach – np. prostokątnych lub typu Wok.

Ruszt służący do utrzymywania garnków lub patelni nad płomieniem w płytach gazowych może być żeliwny bądź emaliowany.

Pierwszy z nich jest cięższy, przez co bardziej stabilny oraz dłużej utrzymuje ciepło i jest nieco droższy od emaliowanego.

Ponadto jest odporny na uszkodzenia i w związku z tym bardziej trwały. Z kolei ruszty emaliowane są delikatniejsze i łatwiejsze w czyszczeniu.

Niestety ten typ rusztu jest podatny na uszkodzenia, a odpryski są mało estetyczne.

Ruszty płyt gazowych do kuchni mogą być jednoczęściowe, dwuczęściowe lub osobne na każdy planik.

Najbardziej praktyczny wydaje się być ruszt dzielony choćby na dwie części. Ruszt zazwyczaj można myć w zmywarce, więc lepiej kiedy będzie dzielony, ponieważ ułatwi to utrzymanie jego w czystości.

Dla wielu konsumentów im mniej części tym lepiej z uwagi na większe walory estetyczne.

Płyty gazowe rozróżnia się ze względu na rodzaj materiału, z którego zostały wykonane ich płyty podpalnikowe.

W związku z czym wybór płyty gazowej wiąże się z jej funkcjonalnością i walorami estetycznymi.

Płyty podpalnikowe mogą być ceramiczne, wykonane ze stali nierdzewnej lub emaliowanej oraz szkła.

Płyty gazowe emaliowane

Są dosyć popularne z uwagi na niską cenę. Najczęściej dostępne w kolorze białym.

Płyty emaliowane są bardzo łatwe w czyszczeniu, choć nie należą do odpornych na zarysowania oraz mają tendencję do odpryskiwania.

Płyty gazowe ze stali nierdzewnej

Wyglądem przypominają płyty emaliowane i cieszą się podobnym uznaniem wśród konsumentów.

Są gładkie, trwałe oraz bardzo łatwe w czyszczeniu, choć do tego celu muszą być używane specjalne środki czystości, które nie porysują ich powierzchni.

Ich kolor czyni je płytami uniwersalnymi jeśli chodzi o wizualne aspekty aranżacji przestrzeni kuchennej.

Pyty gazowe szklane

Wykonane są z hartowanego szkła odpornego na wysokie temperatury oraz uszkodzenia, zarysowania czy odbarwienia.

W standardzie oferowane jest szkło szare, ale istnieje możliwość zamówienia szklanej płyty podpalnikowej białej, grafitowej lub w kolorze srebra.

Jest dosyć łatwa w czyszczeniu, choć ciemne tło uwydatnia wszelkie zacieki czy smugi.

Płyty gazowe ceramiczne

Swoim wyglądem przypominają płyty elektryczne.

W płytach tego typu palniki są ukryte pod gładką powierzchnią płyty.

Płyty ceramiczne w zasadzie eliminują osadzanie się drobin tłuszczu w kuchni. Poza tym bardzo łatwo utrzymać je w czystości.

Nie przypalają garnków.

Niestety nieco dużej osiągają temperaturę roboczą.

Niezależnie od modelu każda płyta gazowa do kuchni jest wyposażona w panel sterujący.

Zwykle są to pokrętła, ale mogą to być również dotykowy panel sterowania (w płytach bez płomienia).

Najczęściej pokrętła płyty są umieszczane z przodu lub na boku jej powierzchni, obecnie znacznie rzadziej na frontowej jej krawędzi.

Ich wybór zależy od indywidualnych preferencji. Ważne jest aby zapewniały komfort gotowania oraz użytkowania płyty.

Rodzaje płyt gazowych – ich parametry i funkcje

Rodzaje płyt gazowych do kuchni
Rodzaje płyt gazowych do kuchni

W ofercie rynkowej znajdują się płyty gazowe do kuchni różnego typu.

Różnią się między sobą nieco parametrami oraz oferowanymi funkcjami.

Producenci płyt gazowych starają się wyjść naprzeciw konsumentom proponując nowoczesne rozwiązania stawiając na wygodę i funkcjonalność podczas ich użytkowania.

Płyty gazowe do kuchni dostępne są w różnych wariantach jeśli chodzi o ich kształt oraz ilość palników.

Największe bogactwo płyt gazowych jest w standardowym rozmiarze – o szerokości 58-60 cm z czterema palnikami. Są one niezwykle uniwersalne, ponieważ bardzo łatwo wkomponujesz je w różnorodną zabudowę swojej kuchni w odmiennych stylach aranżacyjnych.

Rzadziej występują płyty z dwoma palnikami, które zwykle mają szerokość 30-31 cm, ale są idealne do małych kuchni, w których rzadziej się gotuje.

Płyty z pięcioma czy większą ilością palników zajmują już nieco więcej miejsca, ponieważ ich szerokość wynosi średnio 60-80 cm lub więcej.

Płyta gazowa jest idealna dla rodzin, w których często i dużo się gotuje.

Ciekawym rozwiązaniem jest również płyta gazowa do kuchni o szerokości 110 cm z czterema palnikami.

Pomimo tego, że zajmuje nieco więcej miejsca, to zapewnia wygodę podczas gotowania i łatwy dostęp do wszystkich palników.

Ponadto płyta gazowa do kuchni wcale nie musi mieć kształtu kwadrata czy prostokąta, gdzie palniki ustawione są jeden za drugim lub obok siebie.

Istnieje możliwość wyboru płyty gazowej do kuchni z wachlarzowym rozstawem palników lub w kształcie nerki – zapewniającym bardziej komfortowy dostęp do wszystkich garnków jednocześnie.

Warto również podkreślić, że niektóre płyty gazowe, które wyglądem przypominają płyty indukcyjne mają oprócz głównych palników (umieszczonych pod szkłem) wydzielone tak zwane pola darmowe – miejsca, w których płyta gazowa nagrzewa się podczas gotowania bez pobierania gazu.

Jest to idealne rozwiązanie sprawdzające się podczas podgrzewania potrawy bądź w sytuacji kiedy zależy nam na utrzymaniu jej temperatury.

Istnieją również płyty gazowo-indukcyjne. W ich przypadku mamy więc jednocześnie płytę z polami indukcyjnymi oraz palnikami gazowymi.

Być może jest to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych, lub dla tych, którzy chcą mieć rozwiązanie 2w1 – płytę zasilaną gazem i energią elektryczną.

Z pewnością jest to opcją warta uwagi, ponieważ pozwala gotować w dwóch różnych technologiach. Ponadto awaria sieci elektrycznej nie będzie oznaczała braku możliwości gotowania. Podobnie jak sytuacja, kiedy to nastąpi awaria sieci gazowej lub skończy się nam butla z gazem.

W obu przypadka nadal będzie można korzystać z płyty i choćby spokojnie dokończyć gotowanie.

Dodatkowe funkcje oferowane w płytach gazowych znacznie zwiększają komfort ich użytkowania oraz gotowania, czyniąc je nie mniej wygodne od płyt elektrycznych.

Wśród najbardziej popularnych funkcji oferowanych przez producentów płyt gazowych należy wymienić:

  • automatyczne zapalarki w pokrętle – do zapalenia palnika nie jest wymagany ogień (zapałki przydadzą się jedynie w przypadku awarii prądu);
  • zabezpieczenie przed niekontrolowanym wypływem gazu – zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu automatycznie wyłączy dopływ gazu w sytuacji kiedy czujnik wykryje zgaśnięcie płomienia np. w wyniku zalania palnika;
  • automatyczne zapalanie palników w przypadku zdmuchnięcia płomienia;
  • szybki start – do uruchomienia palnika wystarczy jedynie przekręcenie go bez potrzeby naciskania oraz przytrzymywania kilka sekund;
  • palnik oszczędzający gaz – dzięki swojej specjalnej konstrukcji ma zwiększoną wydajność, co pozwala do 17 % zmniejszyć zużycie gazu przy jednoczesnym skróceniu czasu gotowania;
  • płaskie palniki – których jedynie górna część znajduje się ponad powierzchnią płyty, co czynie je bardziej wydajnymi, wygodniejszymi oraz łatwiejszymi w utrzymaniu czystości;
  • palnik booster – o dużej mocy, zapewniający równomierne nagrzewanie się dużych garnków oraz skracający czas gotowania;
  • główny wyłącznik – dzięki któremu można wyłączyć wszystkie palniki jednocześnie, co może stanowić zabezpieczenie przed dziećmi bądź podczas dłuższej nieobecności w domu (np. wakacyjnego wyjazdu);
  • powłoka (np. iXelium) – dzięki wykorzystanej technologii powłoki te czynią płyty gazowe bardziej odporne na zarysowania i zażółcenia oraz zapobiegają przywieraniu żywności.

W płytach gazowych z palnikami umieszczonymi pod szkłem lub na szkle oraz w pytach gazowo-indukcyjnych, które posiadają dotykowy panel sterujący, możliwe są również dodatkowe opcje takie, jak:

  • automatyczne gotowanie – możliwość zaprogramowania określonej temperatury gotowania (np. 40 czy 60 stopni Celsjusza), której płyta gazowa sama będzie pilnowała zmniejszając lub zwiększając moc płomienia;
  • wiele poziomów mocy – nawet 25 poziomów, dzięki którym można bardzo precyzyjnie ustawić moc płomieni, a tym samym optymalne gotowanie określonych potraw;
  • timer (programowanie czasu gotowania) – umożliwia ustawienie czasu gotowania, po jego upływie palnik automatycznie się wyłącza;
  • wskaźnik ciepła resztkowego – wskaźnik ciepła resztkowego informuje o tym, że dany palnik jest jeszcze ciepły (lampka gaśnie gdy palnik jest już zimny);
  • cyfrowy wyświetlacz mocy – wskazuje poziom mocy pomienia, dzięki czemu łatwiej ustalić optymalne warunki do gotowania określonych potraw.

Ponadto płyty gazowe do kuchni mogą mieć na wyposażeniu liczne dodatkowe akcesoria, pomocne podczas ich użytkowania.

Wyposażeniem uzupełniającym będzie na przykład:

  • palnik Wok – dzięki któremu możliwe jest równomierne i szybsze gotowanie w większych naczyniach – np. typu Wok;
  • palnik do kawiarki – idealny dodatek dla smakoszy kawy, dzięki któremu przegotowywanie codziennej kawy będzie niezwykle proste i wygodne;
  • płyta do grillowania – żeliwna płyta umożliwiające przygotowywanie grillowanych potraw bez konieczności używania specjalnej patelni.

Instalacja płyty gazowej w kuchni

Instalacja płyty gazowej
Instalacja płyty gazowej

Płyta gazowa wymaga podłączenia jej do instalacji gazu ziemnego lub do butli najczęściej propan-butan.

Gaz jest produktem wybuchowym, a więc instalacja płyty gazowej musi odbywać się z zachowaniem podstawowych zasad bezpieczeństwa.

Najlepiej jeśli płytę gazową podłączy do instalacji gazowej osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia. Jest to niezwykle ważne choćby z uwagi na to, że wymagają tego producenci płyt gazowych – stanowi to warunek uzyskania gwarancji na dany sprzęt.

Poza tym korzystając z usługi fachowca mamy pewność, że instalacja jest w pełni bezpieczna, co z resztą zostaje potwierdzone na piśmie.

W razie jakiejkolwiek awarii będzie miało to znaczenie i umożliwi naprawę lub wymianę sprzętu będącego na gwarancji.

Przed montażem płyty gazowej do kuchni powinny być spełnione określone warunki.

Ważne jest aby zewnętrzne powierzchnie mebli czy też urządzeń sąsiadujących z płytą gazową były odporne na działanie wysokich temperatur zgodnie z lokalnymi przepisami.

Ponadto płyta gazowa nie może być podłączona do instalacji odprowadzania oparów, a w pomieszczeniu, w którym będzie montowana powinny znajdować się wyciągi lub wentylatory elektryczne zamontowane w ścianach lub oknach.

Warto mieć na uwadze fakt, że zaleca się montaż płyty gazowej w odległości co najmniej 0,5 m od okien, w celu uniknięcia przypadkowego zgaszenia płomienia przez podmuch z otwartego okna. Z kolei szafki wiszące nad kuchenką, jeśli muszą, to powinny być zawieszane na wysokości nie mniejszej niż 1 m (w pionie) od płyty. Z kolei odległość od szafek wolnostojących w poziomie powinna być nie mniejsza niż 20 cm.

Do montażu płyty gazowej stosuje się odpowiednie materiały przeznaczone do jej instalacji zgodnie z wytycznymi podanymi przez danego producenta.

W domowych instalacjach wykorzystuje się gaz:

  • E (gaz wysokometanowy, GZ50),
  • Ls (gaz ziemny zaazotowany, GZ-35),
  • Lw (gaz ziemny wysokometanowy, GZ-41.5),
  • P (propan),
  • B/P (propan-butan).

Do instalacji płyty gazowej będzie potrzebny odpowiedniej długości wąż.

Poza tym warto wiedzieć, że płyty gazowe mają dwa rodzaje elementów przyłączeniowych do instalacji gazowych – płyty z króćcem prostym do przyłącza PBR z końcówką kolankową oraz z króćcem kolanowym do przyłącza PBR z końcówką prostą.

Ponadto instalacja płyty gazowej musi być zgodna z lokalnymi przepisami, a warunki dostaw gazu (rodzaj oraz ciśnienie) muszą być zgodne z ustawieniami płyty (znajdującymi się na tabliczce znamionowej oraz tabeli wtryskiwaczy).

Podłączenie płyty gazowej jest zazwyczaj wykonane przy pomocą:

  • sztywnej rury miedzianej bądź ze stali nierdzewnej ze złączami zgodnymi z obowiązującymi przepisami;
  • za pomocą węża ze stali nierdzewnej o ciągłej powierzchni zgodnego z obowiązującymi przepisami, który nie może przylegać do żadnej ruchomej części umeblowania, ponieważ musi być umieszczony w obszarze wolnym od jakichkolwiek przeszkód, by możliwa była jego kontrola na całej długości.

Maksymalna długość węża powinna wynosić nie więcej jak 2-3 metry bieżące, o wytrzymałości na ciśnienie co najmniej 300 kPa oraz odporności na działanie składników gazu płynnego, a także uszkodzenia mechaniczne i temperaturę do 60 stopni Celsjusza.

Oczywiście po podłączeniu płyty gazowej do instalacji powinien być przeprowadzony test pod kątem ewentualnych wycieków gazów (np. przy użyciu wody z mydłem).

Podczas instalacji płyty trzeba pamiętać o zainstalowaniu wielobiegunowego wyłącznika obwodu o odległości styków co najmniej 3 mm, który zapewnia całkowite odłączenie.

Montaż płyty gazowej do kuchni nie może łączyć obu typów instalacji gazowej (ziemnej i z butli) w jednym budynku.

W ramach jednego lokalu można użytkować maksymalnie 2 butle propan-butan po 11 kg każda.

Bezpieczeństwo montażu płyty gazowej do kuchni opiera się na zachowaniu pewnych zasad podczas jej instalacji, wśród których należy wymienić:

  • w przypadku użycia butli gazowej powinien być zastosowany regulator ciśnienia zgodny z obowiązującymi normami, a sama butla powinna być montowana w pozycji pionowej oraz winna znaleźć się w odległości co najmniej 1 m od urządzeń powodujących iskrzenie;
  • temperatura pomieszczeń kuchenny, w których zostaje zamontowana płyta gazowa nie może przekroczyć 35 stopni Celsjusza;
  • sprawdzenie szczelności instalacji gazowej należy przeprowadzać nie rzadziej niż raz w roku, podobnie jak drożność przewodów wentylacyjnych;
  • wszelkich przeróbek instalacyjnych może dokonywać jedynie osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia.

W kuchni z instalacją gazową warto zamontować nawiewniki okienne.

Pomieszczenie kuchenne musi mieć zapewnioną odpowiednią wentylację.

Polska norma PN-83/B-03430 określa objętość powietrza wentylacyjnego dla mieszkań, zgodnie z którą przyjmuje się, że stanowi ona sumę strumieni usuwanych z pomieszczeń typu kuchnia.

Z kolei strumienie te dla kuchni wyposażonych w płytę gazową powinny wynosić do 70 m3/h.

W przypadku braku okna zewnętrznego kuchnia powinna posiadać dodatkowo mechaniczną wentylację wywiewną.

Przydatnym elementem wyposażenia kuchennego jest pochłaniacz nad kuchenką, wciągający namiar wilgoci pojawiającej się wraz z gotowaniem.

Ile kosztuje płyta gazowa?

Płyta gazowa cena
Płyta gazowa cena

Bogactwo modeli płyt gazowych do kuchni dostępnych na rynku sprawia, że tak na prawdę są one na każdą kieszeń.

W zależności od indywidualnych preferencji oraz możliwości przestrzeni kuchennej, a także zasobności portfela, koszty zakupu płyty mogą być różne.

Bez wątpienia im więcej dodatkowych opcji tym cena płyty będzie rosła.

Niemniej jednak ceny płyt gazowych do kuchni zaczynają się od około 350 zł i mogą sięgać nawet 5 000 zł.

Nieco tańsze są płyty gazowe wykonane ze stali nierdzewnej lub emaliowanej, choć i tutaj będą spore rozpiętości cenowe zależne od dodatkowych funkcji oraz producenta.

Najbardziej klasyczne płyty gazowe można kupić już za około 400 zł – 1000 zł. Jest ich bardzo szeroki wybór, więc każdy znajdzie płytę gazową odpowiednią dla siebie, która spełni jego oczekiwania oraz idealnie wkomponuje się w jego kuchenną aranżację.

Nieco droższe są płyty gazowe wykonane ze szkła hartowanego, ponieważ ich ceny zwykle zaczynają się od około 500 zł.

Szkło hartowane może posiadać szlif z przodu lub po bokach.

Najdroższa jest  technologia gazu pod szkłem. W tym przypadku płyta ceramiczna wykonana w tej technologii wiąże się z wydatkiem około 1500 zł za płytę gazową z dwoma palnikami, a płyta gazowa z czterema palnikami kosztuje od około 2000 zł.

Płyta gazowa do kuchni – zalety i wady

Zalety i wady płyt gazowych
Zalety i wady płyt gazowych

Oczywiście jak każdy sprzęt kuchenny, i nie tylko, płyta gazowa do kuchni ma swoje plusy i minusy.

Jej ocena wynika również z indywidualnych preferencji oraz potrzeb.

To, co dla jednego będzie zaletą, to dla drugiego może być wadą.

Niemniej jednak dokonując zakupu płyty kuchennej do domu warto wziąć pod uwagę oceny innych użytkowników, by wyrobić sobie własną opinię, która umożliwi podjęcie właściwego wyboru.

Zalety płyt gazowych

Starając się obiektywnie ocenić płyty gazowe należy wśród ich zalet wymienić niewątpliwą ich różnorodność oraz atrakcyjność cenową nawet modeli z dodatkowym wyposażeniem.

Poza tym warto zauważyć, że płyty gazowe do kuchni są tańsze w eksploatacji niż na płyty elektryczne.

Zaletą płyt gazowych jest również ich nieskomplikowana obsługa i budowa, co dla wielu konsumentów ma istotne znaczenie.

W bardzo prosty sposób zmniejsza się lub zwiększa moc palnika kontrolując przebieg gotowania potraw.

Ponadto potrawy gotowane na gazie są uznawane za smaczniejsze – lepsze od tych przyrządzanych na płytach elektrycznych.

Poza tym płyty gazowe nie obiegają swoją estetyką od płyt indukcyjnych. Nawet najtańsze modele świetnie się prezentują będąc przy tym niezwykle funkcjonalne, więc sprawdzą się nie tylko w klasycznych kuchniach, ale także nowoczesnych, gdzie króluje minimalizm.

Warto też wspomnieć o wyjątkowej odporności i wytrzymałości płyty grzewczej tego typu.

Gotowanie na płytach gazowych nie wymaga, jak w przypadku płyt indukcyjnych, posiadania specjalnych garnków, które wcale nie należą do najtańszych i stanowią dodatkowy wydatek obciążający domowy budżet.

W przypadku płyt gazowych można wykorzystywać garnki czy patelnie wykonane z różnych materiałów, w dowolnym kształcie oraz wielkości.

Dobrym przykładem są naczynia typu Wok, których nie można używać na płytach indukcyjnych, a płyty gazowe mają często na wyposażeniu specjalne palniki przystosowanie właśnie do tego typu naczyń.

Zaletą płyt gazowych jest również fakt, że można ich używać nawet podczas awarii prądu, które są raczej rzadkością w miastach w przeciwieństwie do obszarów wiejskich.

Wady płyt gazowych

Niestety choć płyty gazowe fachowo zainstalowane są szczelne oraz bezpieczne w użytkowaniu, to wciąż pozostaje problem otwartego ognia, rozgrzanych podczas gotowania naczyń, które sprzyjają wystąpienia różnego typu poparzeniom.

Zawsze może też dojść do rozszczelnienia instalacji płyty, a następnie do ulatniania się gazu, który może zagrażać naszemu zdrowi a nawet życiu.

Płyta gazowa do kuchni ma najniższą efektywność grzania, ponieważ jedynie 40% energii wytwarzanej przez palnik jest przekazywana na naczynie na nim postawione.

Płyty gazowe są tańsze w eksploatacji, ale zdecydowanie mniej efektywne niż konkurencyjne płyty kuchenne.

Wadą płyt gazowych może być fakt potrzeby posiadania przyłącza gazowego, a w przypadku jego braku potrzeby używania butli gazowych.

Bywa to uciążliwe zwłaszcza w sytuacji, kiedy gaz kończy się w najmniej odpowiednim momencie, a punkt wymiany butli nie znajduje się w najbliższym sąsiedztwie.

Klasyczna płyta gazowa do kuchni jest nieco trudniejsza w utrzymaniu czystości niż płyty ceramiczne czy indukcyjne, które mają płaskie powierzchnie bez żłobień, rusztów oraz palników czy trudno dostępnych do mycia zakamarków.

Pomimo tego, że gotowane na gazie potrawy są smaczniejsze, to podczas ich przygotowywania w wyniku spalania gazu na meblach oraz wszystkich elementach znajdujących się w sąsiedztwie płyty osadza się trudny do usunięcia nalot.

Ile kosztują płyty gazowe do zabudowy?

Płyty gazowe do zabudowy w zależności od ilości palników i jakości poszczególnych elementów. Najtańsze modele są dostępne od kilkuset złotych.

Jakie są zalety gazowej płyty grzewczej?

Płyty te są niezwykle funkcjonalne, Sprawdzą się w każdy rodzaju kuchni – od klasycznych po minimalistycznych. Poza tym warto zauważyć, że są tańsze w eksploatacji niż na płyty elektryczne.

Jakie są wady płyt gazowych?

Najczęściej występujące awarie to rozszczelnienie instalacji płyty co powoduje utlenianie się gazu. Płyty gazowe mają niższą efektywność grzania.

2 komentarz(e/y)
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Marzena

Artykuł rzetelnie podejmuje problematykę.

Ireneusz

Najlepsze są płyty łączone – elektryczna + gazowa