
Ekspres do kawy to urządzenie, które coraz częściej pojawia się w polskich domach. Nic dziwnego. Wiele domowych ekspresów do kawy nie ustępuje bowiem w niczym profesjonalnym sprzętom, jakie znajdziemy w kawiarniach czy restauracjach.
Jaki sprzęt warto kupić? Czym się kierować podczas wyboru? Wszystkie najpotrzebniejsze informacje znajdziesz w naszym poradniku.
Ekspres do kawy

Ekspresy do kawy różnią się od siebie pod względem budowy, podstawowych parametrów czy wybranych metod parzenia.
W poniższym artykule dokonamy praktycznego przeglądu, jakie ekspresy do kawy są dostępne na rynku. Bowiem mogą one być jak i najbardziej zaawansowane automatyczne, profesjonalne kolbowe, tak i najprostsze w obsłudze przelewowe i kapsułkowe. Wszystkie są różne i dostosowane do różnych potrzeb!
Mamy nadzieję, że dzięki naszej ściądze będziesz w stanie wybrać urządzenie, które sprosta wszystkim Twoim oczekiwaniom.
Podział ekspresów do kawy:
- Ekspresy przelewowe.
- Ekspresy ciśnieniowe:
- ekspresy kolbowe (półautomatyczne)
- ekspresy automatyczne:
- z wbudowanym młynkiem: wolnostojące lub do zabudowy,
- saszetkowe,
- kapsułkowe.
- Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe (kombinowane).
Ekspres przelewowy

Kawa przygotowana w ekspresie przelewowym przypomina swoim smakiem klasyczną kawę po turecku (mieloną zalewaną wrzątkiem). Dzięki filtrowi, napój pozbawiony jest jednak uciążliwych fusów.
Ekspresy przelewowe charakteryzują się nieskomplikowaną budową oraz niezwykłą prostotą obsługi. Aby przygotować kawę, należy wsypać wybraną ilość produktu (mielonego) do pojemnika z filtrem i nacisnąć przycisk uruchamiający pracę urządzenia. Ekspres zalewa wówczas kawę wrzątkiem, przesączając uzyskany napój do dzbanka.
Kawa z ekspresów przelewowych zawiera więcej kofeiny niż przygotowywana w urządzeniach ciśnieniowych.
Warto w tym miejscu wspomnieć, że w klasycznym ekspresie przelewowym zaparzymy nie tylko znakomitą kawę, ale również herbatę.
Przed parzeniem wszystkie elementy urządzenia muszą jednak zostać porządnie wymyte. W przeciwnym wypadku, uzyskamy herbatę o specyficznej kawowej nucie, co nie wszystkim musi przypaść do gustu.
Przystępując do zakupu ekspresu przelewowego, warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, takie jak regulacja temperatury i mocy parzenia, programator czasowy, blokada kapania czy opcja zapamiętywania indywidualnych ustawień.
Dla poprawy bezpieczeństwa użytkowania, wiele modeli ekspresów wyposażonych jest w funkcję automatycznego wyłączania.
Budowa ekspresu przelewowego:
- Zbiornik na wodę – zbiornik, do którego wlewamy wodę w ilości niezbędnej do przygotowania założonej ilości kawy. Ekspresy przelewowe są wyposażone w dzbanki o pojemności od 0,3 do 2 l,
- Pojemnik na kawę – pojemnik, do którego wsypujemy odmierzoną ilość kawy mielonej,
- Filtr do kawy – element umożliwiający zatrzymywanie fusów oraz różnego rodzaju zanieczyszczeń. W zależności od modelu ekspresu, producenci stosują jednorazowe filtry papierowe lub filtry wielokrotnego użytku, wykonane z gęstej plastikowej lub stalowej siateczki, nazywane także stałymi lub zintegrowanymi,
- Dzbanek na kawę – pojemnik, do którego spływa przyrządzony napój. Najczęściej przyjmuje on formę naczynia wykonanego ze szkła żaroodpornego lub stalowego termosu umożliwiającego utrzymanie wysokiej temperatury kawy przez dłuższy czas,
- Płyta grzewcza – podgrzewana podstawka, na której umieszczony jest dzbanek. Dzięki temu rozwiązaniu możemy przygotować większą ilość kawy, a następnie korzystać z gorących dolewek.
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym – podstawowe informacje
Zaparzenie kawy w ekspresie przelewowym to proste, ale dość czasochłonne zadanie.
Nawet najmniej skomplikowane procesy wymagają jednak minimalnej dawki wiedzy.
Na smak kawy przygotowanej w ekspresie przelewowym wpływ ma kilka podstawowych czynników.
Początkujący bariści powinni więc zwrócić uwagę na jakość wody, świeżość ziaren kawy oraz odpowiednią ich grubość po zmieleniu, a także zachowanie właściwych proporcji.
Jeśli mamy dostęp do wysokiej jakości kranówki, sprawa rozwiązana. Nie musimy robić nic więcej.
Gdy stan wody płynącej z naszych kranów pozostawia jednak wiele do życzenia, możemy skorzystać z dzbanka filtrującego lub kupić w sklepie butelkowaną wodę źródlaną.
Oczywiście, ze względów ekologicznych (a także ekonomicznych), polecamy wybór pierwszego rozwiązania.
Tylko wysokiej jakości kawa ziarnista może nam zaoferować wyjątkowy smak i aromat, którego oczekujemy przecież od tego gorącego, czarnego napoju.
Wybierając kawę, powinniśmy zwrócić uwagę na dwie informacje: pochodzenie ziarna oraz datę palenia.
Od daty palenia do zakupu nie powinno upłynąć więcej niż dwa miesiące.
Wówczas mamy pewność, że kupujemy świeży, aromatyczny produkt.
Niestety, większość kaw dostępnych w regularnej sprzedaży, zanim trafi do sklepów, „leżakuje” długie miesiące w magazynach, tracąc w tym czasie świeżość i walory smakowe.
Jeśli mamy taką możliwość, kupujmy kawę w kawiarniach lub sklepach współpracujących bezpośrednio z palarniami.
Pamiętajmy również, że kawa szybko wietrzeje.
Dlatego też, powinniśmy ją mielić tuż przed parzeniem.
Jeśli chodzi o grubość mielenia, powinniśmy stosować się do zaleceń producenta.
W tej kwestii wiele zależy bowiem od zastosowanego w urządzeniu filtra.
Większość ekspresów przelewowych wymaga stosowania kawy gruboziarnistej.
W przypadku filtrów o płaskim dnie lepszym rozwiązaniem będzie jednak kawa o średniej grubości.
Do ekspresów z filtrami stożkowymi wsypujemy natomiast kawę drobno mieloną.
W urządzeniach wyposażonych w zintegrowany młynek, możemy regulować stopień zmielenia kawy w zależności od pożądanych rezultatów.
Gdy zadbaliśmy o odpowiednią jakość wody oraz kawy, musimy jeszcze połączyć oba te składniki w odpowiedniej proporcji.
Najbardziej optymalny efekt uzyskamy sypiąc dwie łyżeczki zmielonej kawy na jedną filiżankę wody.
Proporcja ta może jednak ulegać mniejszym lub większym modyfikacjom, w zależności od indywidualnych upodobań.
Na koniec mamy jeszcze jedno ostrzeżenie:
nawet najstaranniej przygotowaną kawę zepsuć możemy w wyniku błędów w użytkowaniu ekspresu.
Posiadacze starszych modeli ekspresów wyposażonych w filtry jednorazowe muszą pamiętać o regularnej wymianie filtra po każdym parzeniu.
Przed zamontowaniem filtra w urządzeniu, należy przelać go gorącą wodą.
W przeciwnym wypadku, nasza kawa zyska niepożądany papierowy posmak.
W przypadku ekspresów wykorzystujących filtry wielokrotnego użytku, niezwykle ważne jest dokładne czyszczenie siateczki po każdym użyciu.
Zalegające na niej resztki mogą bowiem znacząco wpływać na jakość otrzymanego napoju.
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym
- Mielimy ziarna kawy.
Nie ukrywajmy, mielona kawa z supermarketu nie dorasta do pięt świeżym ziarnom kupionym bezpośrednio w palarni.
Wiele nowoczesnych ekspresów wyposażonych jest w młynek – w takiej sytuacji, nie mamy żadnego problemu.
Jeśli nasze urządzenie nie posiada tego udogodnienia, korzystamy z dokupionego osobno ręcznego lub automatycznego młynka do kawy. - Napełniamy przeznaczony do tego pojemnik świeżą, zimną wodą.
- Wsypujemy zmieloną kawę do specjalnego pojemnika i uruchamiamy ekspres.
- Urządzenie podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury, a następnie powoli przelewa ją przez umieszczoną na sitku kawę.
- Uzyskany napój trafia do dzbanka umieszczonego na podgrzewanej płycie.
- Przygotowaną kawę rozlewamy z dzbanka do filiżanek.
Jeśli nie zużyjemy całego napoju, odstawiamy dzbanek na podkładkę.
Pozwoli nam ona utrzymać wysoką temperaturę kawy aż do wykorzystania jej podczas dolewek.
Zalety i wady ekspresów przelewowych
Niezaprzeczalną zaletą ekspresów przelewowych jest możliwość uzyskania dużej ilości kawy w czasie jednego parzenia.
Urządzenia tego typu stanowią więc doskonałe rozwiązanie, jeśli w naszym domu stołuje się przynajmniej dwoje lub troje kawoszy.
Zamontowana w urządzeniu płyta grzewcza umożliwia korzystanie z dolewek.
Kawa utrzymuje bowiem wysoką temperaturę przez długi czas, w przypadku dzbanków w formie termosów – nawet przez kilka godzin.
Co więcej, ekspresy przelewowe są proste w obsłudze i stosunkowo tanie.
Nadają się one również do przygotowywania naparów ziołowych oraz herbat.
Niestety, parzenie kawy w ekspresie przelewowym trwa około 10-15 minut.
Jeśli zazwyczaj pijemy kawę w biegu, urządzenie to raczej nie spełni naszych oczekiwań (chyba że wybierzemy model z praktycznym programatorem czasowym).
W przypadku najbardziej podstawowych ekspresów przelewowych, istotną wadą jest również brak zintegrowanego młynka.
Zalety ekspresów przelewowych
- możliwość uzyskania kilku porcji kawy z jednego parzenia,
- funkcja podtrzymywania temperatury kawy dzięki płycie grzewczej (a także, w przypadku niektórych modeli, dzbankowi w formie termosu),
- niska cena,
- prosta obsługa,
- możliwość przygotowywania napojów ziołowych i herbacianych.
Wady ekspresów przelewowych
- długi czas parzenia,
- wysoka zawartość kofeiny w przygotowanej kawie,
- konieczność zakupu młynka (jeśli ekspres nie jest w niego wyposażony),
- brak możliwości przygotowywania kawy z mlekiem,
- niewielkie możliwości różnicowania metod parzenia.
Ekspres ciśnieniowy

Działanie ekspresów ciśnieniowych zasadza się na parzeniu kawy z wykorzystaniem wysokiego ciśnienia.
Odpowiednie ciśnienie uzyskiwane jest przy pomocy specjalnej pompy przepuszczającej wodę przez pojemnik ze zmieloną kawą.
Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym jest szybkie i bezproblemowe.
Dlatego też, urządzenia tego typu cieszą się dużą popularnością wśród amatorów dobrej kawy.
Wybierając ekspres ciśnieniowy, zwróćmy uwagę na:
- Wartość ciśnienia generowanego przez pompę. Im wyższe ciśnienie w ekspresie, tym lepsza i bardziej aromatyczna kawa. Za minimum uważa się ciśnienie o wartości 9 barów. Urządzenia z najwyższej półki mogą jednak parzyć kawę pod ciśnieniem nawet 12-15 barów. Przyrządzony w ten sposób napój charakteryzuje się znakomitym smakiem i intensywnym aromatem, zdolnymi zachwycić nawet najbardziej wymagających kawoszy.
- Moc grzałki. W ekspresach domowych stosuje się najczęściej grzałki przepływowe (tak zwane termobloki). Określana w watach (W) moc grzałki, informuje nas, z jaką szybkością urządzenie jest w stanie nagrzać wodę do wymaganej temperatury. Im większa moc, tym lepsza stabilność temperaturowa urządzenia.
- Pojemność zbiornika na wodę Minimalna pojemność zbiornika, zdolna zapewnić optymalną funkcjonalność urządzenia to 1 l. Nie warto kupować ekspresów z półlitrowym zbiornikiem, ponieważ ostatecznie taką ilością wody będziemy w stanie zapełnić około dwóch filiżanek (część wody zostanie pobrana przy rozruchu, część – zużyta przez dyszę parową).
- Młynek. Obecność zintegrowanego młynka to niewątpliwie duże udogodnienie. Opcja ta jest jednak dostępna tylko i wyłącznie w urządzeniach automatycznych.
- Dyszę do mleka. Dysze do mleka w ekspresach domowych nie dorównują zwykle swoim odpowiednikom z profesjonalnych ekspresów kawiarnianych. Z pewnością nie warto więc dopłacać do ekspresu tylko ze względu na obecność dyszy.
Jeśli mamy słabość do kawy z mlekiem, lepszym rozwiązaniem będzie zakup osobnego urządzenia – spieniacza.
Ekspres kolbowy
Ekspresy kolbowe (półautomatyczne) wykorzystywane są przede wszystkim do parzenia klasycznego espresso.
Część z nich wyposażona jest także w dyszę do spieniania mleka umożliwiającą przygotowywanie kaw mlecznych, takich jak cappuccino czy latte.
Korzystanie z urządzeń tego typu wymaga sporej dawki wiedzy oraz dużej wprawy.
Dlatego też, cieszą się one powodzeniem wśród najbardziej zaawansowanych miłośników kawy.
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym
- Wlewamy wodę Wlewamy do zbiornika świeżą, zimną wodę i włączamy urządzenie, pozwalając mu odpowiednio się nagrzać.
- Wkładamy pustą kolbę do urządzenia Po odczekaniu kilku chwil, gdy ekspres jest już nagrzany, wkładamy do niego pustą kolbę. Kolba rozgrzana gorącą wodą lepiej spełni swoje zadanie. Możemy również podgrzać filiżanki. Ekspresy kolbowe są bowiem często wyposażone w zintegrowany podgrzewacz.
- Mielimy kawę Jako że ekspresy kolbowe nie posiadają wbudowanych młynków, proces parzenia kawy rozpocząć musimy od drobnego jej zmielenia w osobnym urządzeniu (chyba że korzystamy z gotowej kawy mielonej). Pamiętajmy, że użycie produktu grubo mielonego będzie skutkować uzyskaniem słabego, mało aromatycznego espresso.
- Sypiemy kawę do kolby Odpowiednio zmieloną kawę wsypujemy do kolby. Uznaje się, że na jedną filiżankę espresso potrzeba 8 g kawy (czubata łyżka stołowa). Proporcje to jednak kwestia indywidualna. Po pewnym czasie każdy z nas wypracuje własne. Następnie wyrównujemy poziom kawy w kolbie, przesuwając palcem po jej powierzchni lub lekko nią potrząsając. Uciskamy kawę mocno przy użyciu tak zwanego tampera (siła nacisku powinna wynosić około 15-20 kg). Jeśli dociśniemy kawę zbyt mocno, espresso może być nieco bardziej gorzkie.
- Umieszczamy kolbę w ekspresie Po włożeniu kolby z kawą, w ekspresie rozpocznie się proces parzenia. Trwa on około 20-25 sekund. Po tym czasie uzyskamy jasny strumień espresso. Możemy przerwać zaparzanie i cieszyć się znakomitą kawą.
Zalety i wady ekspresów kolbowych
Ekspres kolbowy nie jest urządzeniem dla laików. Umożliwiając większą kontrolę nad procesem parzenia, wymaga on bowiem wprawnej ręki i sporego doświadczenia. Osoby znające się na rzeczy z pewnością docenią charakterystyczną dla ekspresów tego typu swobodę eksperymentowania. Jeśli nie jesteśmy pewni swoich umiejętności, powinniśmy jednak poszukać innego rozwiązania.
Niewątpliwą zaletą urządzeń ciśnieniowych kolbowych są ich stosunkowo małe rozmiary oraz przystępna cena. Należy jednak pamiętać, że w swojej podstawowej wersji umożliwiają one przygotowanie praktycznie jednego rodzaju kawy – espresso.
Zalety ekspresów kolbowych
- możliwość dużej kontroli nad procesem parzenia – zachęta do kawowych eksperymentów,
- możliwość przygotowania profesjonalnego espresso,
- niewielkie rozmiary,
- przystępna cena.
Wady ekspresów kolbowych
- konieczność posiadania odpowiedniej wiedzy oraz wprawy,
- ograniczony wybór kaw, jakie można przygotować.
Ekspres automatyczny

Automatyczny ekspres ciśnieniowy pozwoli nam przygotować wyborną kawę, nawet jeśli jesteśmy kompletnymi laikami w tej dziedzinie. Dzięki wbudowanemu młynkowi do kawy, możemy bez problemu zmielić odpowiednią ilość ziaren tuż przed rozpoczęciem parzenia.
Ekspres automatyczny to doskonałe rozwiązanie, jeśli brakuje nam czasu na skomplikowane baristyczne rytuały. Urządzenie to zapewni nam doskonałą kawę w najkrótszym możliwym czasie.
Przygotowanie kawy w ekspresie automatycznym wymaga od nas bowiem minimum wiedzy i zaangażowania. Wystarczy, że umieścimy wodę i kawę w przeznaczonych do tego pojemnikach i uruchomimy maszynę. Resztę zrobi za nas ekspres.
Wśród ekspresów automatycznych wyróżnić możemy modele wolnostojące oraz przeznaczone do zabudowy.
Ekspresy do zabudowy charakteryzują się wyższą ceną. Za urządzenie tego typu zapłacimy bowiem przynajmniej 2000 zł.
Trzeba jednak przyznać, że ekspres do zabudowy nie zajmuje cennego miejsca na blacie, a kabel sieciowy nie psuje wystroju kuchni.
Ekspresy wolnostojące cieszą się znacznie większa popularnością w polskich domach.
Duży wpływ na ten stan rzeczy ma bez wątpienia ich cena. Najtańsze ekspresy automatyczne kupimy za około 500 zł.
Budowa ekspresu ciśnieniowego automatycznego
- Pojemnik na kawę.
- Pojemnik na wodę.
- Filtr do wody. Element ten nie tylko chroni urządzenie przed szkodliwym osadem, ale także znacząco poprawia smak przygotowywanej kawy.
- Mechanizm grzewczy. W ekspresach do użytku domowego funkcję systemu grzejnego pełnią zazwyczaj tak zwane termobloki. Podgrzewają one wodę do zadanej temperatury tylko w czasie jej przepływu.
- Pompa. Pompa to serce każdego ekspresu ciśnieniowego. Odpowiada ona za generowanie i utrzymywanie odpowiedniego ciśnienia.
- Mechanizmy regulacyjne. Ustawienia ekspresu pozwalają nam ustalić temperaturę wody, stopień zmielenia ziaren czy moc kawy. Dzięki nim możemy uzyskać dokładnie taką kawę, na jaką mamy akurat ochotę.
- Młynek. W ekspresach automatycznych znaleźć możemy dwa rodzaje młynków: udarowe oraz żarnowe. Młynki udarowe rozbijają i mielą ziarna kawy przy użyciu stalowego ostrza obracającego się z dużą prędkością. Młynki żarnowe złożone są natomiast z dwóch metalowych walców. Podczas pracy walce obracają się, miażdżąc ziarna kawy. Najlepsze rezultaty dają młynki żarnowe z regulacją stopnia zmielenia.
- System spieniania mleka. W najtańszych urządzeniach mamy do czynienia ze spieniaczem mechanicznym (panarello), czyli zewnętrzną dyszą spieniającą. Urządzenia z wyższej półki wyposażone są natomiast w system automatyczny (cappuccinatore).
- Pojemnik na mleko. Dzięki pojemnikowi na mleko, urządzenie samodzielnie pobiera mleko, a następnie podgrzewa je do odpowiedniej temperatury, spienia i transportuje prosto do filiżanki.
Zalety i wady ekspresów automatycznych
Niekiedy mówi się, że dobry ekspres automatyczny jest w stanie zastąpić baristę. Prawdziwi smakosze nigdy nie zgodziliby się z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak, warto zauważyć, że ekspresy automatyczne wychodzą naprzeciw oczekiwaniom osób, które kochają pić kawę, ale nie są szczególnie zainteresowane jej przygotowywaniem.
Dla uzyskania aromatycznego napoju wystarczy bowiem uzupełnić pojemniki na wodę i kawę i włączyć przycisk uruchamiający proces parzenia. Wszystkie pozostałe czynności, włącznie z mieleniem ziaren czy spienieniem mleka, wykona za nas ekspres. Co więcej, urządzenia automatyczne nie wymagają od nas nawet regularnego czyszczenia. Po zakończonej pracy ekspres sam się oczyści.
Wadą ekspresów automatycznych jest jednak ich wysoka cena, a także stosunkowo duże rozmiary. Niestety, urządzenie tego typu nie zmieści się raczej w małej kuchni.
Zalety ekspresów automatycznych
- w pełni zautomatyzowany proces parzenia kawy,
- wysoki komfort użytkowania,
- możliwość parzenia wielu rodzajów kaw,
- obecność dodatkowego wyposażenia:
- młynka do kawy,
- dyszy spieniającej mleko, etc,
- funkcja automatycznego czyszczenia urządzenia.
Wady ekspresów automatycznych
- wysoka cena,
- duże rozmiary.
Ekspres na saszetki
Ekspres do kawy na saszetki to dość ciekawa odmiana automatycznych ekspresów ciśnieniowych. Sprzęt tego typu zapewnia prostą obsługę oraz wysoki komfort użytkowania. W wygodnych, papierowych saszetkach (padach) znajdziemy 7-gramowe porcje kawy mielonej. Saszetkę wystarczy umieścić w przeznaczonym do tego miejscu, a następnie uruchomić urządzenie.
Sprzęt tego typu umożliwia w pełni zautomatyzowane, ciśnieniowe parzenie kawy, oferując przy tym dość przystępną cenę oraz stosunkowo niewielkie rozmiary.
Najwyższej jakości ekspresy na saszetki posiadają wbudowane spieniacze do mleka, umożliwiające przyrządzanie smakowitych kaw z dodatkiem mleka.
Zalety i wady ekspresów na saszetki
Największą zaletą ekspresów na saszetki jest, bez wątpienia, bezproblemowa obsługa, umożliwiająca błyskawiczne przygotowanie ulubionego napoju.
Musimy tylko umieścić wybraną saszetkę w urządzeniu i nacisnąć przycisk uruchamiający.
Resztę pracy wykona za nas ekspres. Wielu użytkowników uważa ekspresy na saszetki za niezwykle higieniczne rozwiązanie.
Fusy nie przedostają się do urządzenia, w związku z czym czyszczenie ekspresu jest szybkie i nieskomplikowane.
Warto tu jednak zaznaczyć, że niektóre modele zostały wyposażone w niezwykle praktyczną funkcję automatycznego czyszczenia.
Mówiąc o walorach ekspresów na saszetki, nie sposób nie wspomnieć o szerokiej palecie dostępnych na rynku smaków.
Każdy kawosz znajdzie tu coś dla siebie. Ponadto, urządzenia tego typu są stosunkowo tanie i niewielkie, dzięki czemu większość z nas może sobie pozwolić na ich zakup i ustawienie na małym blacie.
Co więcej, saszetki do ekspresów są tańsze i bardziej ekologiczne od popularnych kapsułek, a powstały z nich napój – delikatniejszy.
Niestety, kawa z saszetek jest w dalszym ciągu znacznie mniej smaczna niż dobrej jakości kawa ziarnista.
Zalety ekspresów na saszetki
- bezproblemowa obsługa i wysoki komfort użytkowania,
- brak fusów w urządzeniu,
- możliwość automatycznego czyszczenia (funkcja dostępna w wielu urządzeniach tego typu),
- duży wybór smaków kawy w saszetkach,
- przystępna cena,
- niewielki rozmiar urządzenia,
- wykorzystanie biodegradowalnej bibułki filtracyjnej.
Wady ekspresów na saszetki
- niska jakość kawy (w porównaniu do dobrych kaw ziarnistych),
- stosunkowo niewielka dostępność saszetek na rynku.
Ekspres na kapsułki

Ekspresy na kapsułki to nowoczesna odmiana urządzeń ciśnieniowych. Charakteryzują się one całkowicie bezproblemową obsługą oraz stosunkowo niewielkim rozmiarem. Przypadną one do gustu wszystkim tym, którzy cenią sobie komfort oraz dużą różnorodność smaków.
Przygotowanie kawy w ekspresie kapsułkowym jest dziecinnie proste.
Do odpowiedniego otworu wkładamy kapsułkę z kawą i uruchamiamy urządzenie. W ekspresach kapsułkowych przygotować możemy nie tylko kawę, ale także herbatę czy gorącą czekoladę. Oczywiście one także muszą być zamknięte w specjalnych kapsułkach.
I tu pojawiają się schody. Musimy bowiem pamiętać, że wybierając konkretne urządzenie, skazujemy się na korzystanie z kapsułek od tego samego producenta. Nie możemy więc zaoszczędzić na ekspresie po to, by później wydać więcej na wysokiej jakości kawę.
Najbardziej zaawansowane ekspresy kapsułkowe posiadają zintegrowane spieniacze do mleka. Ich cena może jednak zniechęcić.
Miłośnicy kawy z mlekiem mogą więc polegać na kapsułkach uzupełnionych dodatkiem mleka w proszku.
Zalety i wady ekspresów kapsułkowych
Najważniejszą zaletą ekspresów kapsułkowych jest łatwość obsługi.
Czynności, jakie należy wykonać, by zaparzyć w nich kawę ograniczone są do absolutnego minimum.
Wystarczy bowiem umieścić kapsułkę w przeznaczonym do tego miejscu, a następnie uruchomić urządzenie.
Przygotowanie kawy trwa dosłownie kilka chwil.
To samo urządzenie posłuży nam również do przyrządzenia kapsułkowych herbat czy gorącej czekolady.
Ekspresy kapsułkowe przyciągają również przystępną ceną.
Można je kupić już za 250-500 zł. Należy jednak pamiętać, że same kapsułki nie należą do najtańszych.
Ich cenę można porównać z przyzwoitą kawą ziarnistą, której niestety nie są w stanie dorównać jakością.
Wśród walorów ekspresów kapsułkowych wymienić należy także szeroką paletę rodzajów kaw, jakie możemy w nich przygotować.
W kapsułkach znajdziemy bowiem zarówno klasyczne kawy, jak arabica i ogromny wybór interesujących kaw aromatyzowanych.
Ponadto, każdą z kaw zaparzyć możemy na trzy podstawowe sposoby: jak espresso, cappuccino lub przelewowo.
Wybraną opcję określamy podczas programowania urządzenia.
Cechą, na którą zwraca uwagę wielu użytkowników są także niewielkie rozmiary ekspresów kapsułkowych.
Sprzęt tego typu zmieści się bez problemu w każdej kuchni.
Niektóre ekspresy posiadają niezwykle praktyczną funkcję automatycznego czyszczenia.
Dzięki niej nie musimy rozbierać urządzenia i myć jego elementów po każdym użyciu.
Wybierając ekspres kapsułkowy, musimy pamiętać, że każdy producent sprzedaje swoje własne kapsułki.
Nie możemy więc stosować ich wymiennie, zgodnie z aktualnymi preferencjami.
Warto mieć to na uwadze, aby nie skazać się na picie słabej jakościowo kawy.
Zalety ekspresów kapsułkowych
- prostota obsługi i wygoda użytkowania,
- przystępna cena urządzenia,
- duży wybór smaków kawy w kapsułkach,
- niewielkie rozmiary,
- możliwość ustawienia ulubionego programu parzenia,
- tryb automatycznego czyszczenia oferowany w wielu modelach urządzeń tego typu.
Wady ekspresów kapsułkowych
- konieczność korzystania z kapsułek producenta, od którego kupiliśmy urządzenie,
- stosunkowo wysoka cena kawy w kapsułkach,
- jakość kawy nieporównywalna z dobrą kawą ziarnistą.
Ekspresy kombinowane
Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe łączą w sobie dwa systemy: ciśnieniowy kolbowy oraz przelewowy. Gdy przygotowujemy jedną lub dwie filiżanki espresso, korzystamy z metody ciśnieniowej. Kiedy przyjmujemy gości i potrzebujemy dużej ilości kawy, przestawiamy się na funkcję przelewową. W zależności od producenta, ekspresy kombinowane mogą być wyposażone w wiele funkcji dodatkowych, takich jak:
- regulacja mocy,
- funkcja automatycznego czyszczenia,
- system spieniania mleka,
- filtr do wody,
- programator czasowy, etc.
Mimo oczywistych zalet, urządzenia tego typu nie cieszą się jednak szczególną popularnością.
Jak dbać o ekspres do kawy?
Ekspres do kawy to spora inwestycja. Prawidłowe użytkowanie, regularne czyszczenie oraz odpowiednia konserwacja sprawią, że kupiony sprzęt będzie nam służył przez długie lata. Jak zadbać o ekspres do kawy?
Oto podstawowe zasady:
Podstawową zasadą korzystania z ekspresu do kawy jest jego regularne czyszczenie.
Osadzające się wewnątrz urządzenia brud, kamień i osad wpływają negatywnie na smak przygotowywanej kawy oraz skutecznie utrudniają prawidłową pracę sprzętu.
Duże ilości osadu mogą doprowadzić do wystąpienia drobnych usterek, a nawet poważnych awarii.
Brudne tacki czy zapełnione pojemniki na fusy powinniśmy czyścić po każdym użyciu.
Jeśli chodzi o dokładne czyszczenie wnętrza urządzenia, wykonywać je możemy co kilka dni.
Jak widzimy, ekspresy z funkcją automatycznego czyszczenia pozwolą nam zaoszczędzić sporo pracy.
Co do zasady, odkamienianie ekspresu przeprowadzamy po przygotowaniu każdych kolejnych 200-300 porcji kawy.
Do tego celu użyć powinniśmy specjalistycznych środków, znajdujących się w ofercie większości sklepów AGD.
Są to przede wszystkim:
- Płyny do usuwania kamienia – są to łagodne, ale skuteczne preparaty usuwające kamień i inne osady. Stosujemy je zarówno w konserwacji ekspresów manualnych, jak i automatycznych.
- Tabletki czyszczące – środki rozpuszczające pozostałości kawy, umożliwiające dokładne oczyszczenie ekspresu z zalegających w nim resztek.
- Środki do czyszczenia obiegu mleka – detergenty, których regularne stosowanie znacząco wydłuża żywotność systemów spieniających. Chronią obieg przed zatykaniem i związanymi z nim usterkami.
- Zestawy do czyszczenia i konserwacji – środki przygotowane przez producentów urządzeń, dopasowane do konkretnych potrzeb poszczególnych sprzętów. W zestawie do czyszczenia i konserwacji znaleźć możemy, między innymi:
- filtry,
- tabletki odtłuszczające,
- smar do bloku zaparzającego,
- preparat do czyszczenia obiegu mleka.
Podczas konserwacji ekspresu do kawy warto pamiętać, że każda część urządzenia wymaga odpowiedniej ochrony. Czyszczenie bloku grzewczego czy systemu spieniania mleka mogą sprawić nie lada kłopot wszystkim nowicjuszom. Aby oczyścić obieg mleka, musimy odłączyć rurkę oraz wyciągnąć dyszę spieniającą. Następnie, rozkręcamy dyszę i czyścimy ją dokładnie przy użyciu szczoteczki (wszelkie akcesoria pielęgnacyjne znajdują się zwykle w zestawie z zakupionym urządzeniem). Zastałe resztki mleka usuwamy przy pomocy specjalistycznych płynów. Na zakończenie przepłukujemy oczyszczone części ciepłą wodą, osuszamy, skręcamy i montujemy w ekspresie. Przed przystąpieniem do czyszczenia bloku grzewczego, odłączamy urządzenie z prądu. Następnie wyjmujemy go z ekspresu i opłukujemy ciepłą wodą.
Jeśli zabrudzeń jest więcej, stosujemy specjalne detergenty, które nie tylko usuną osady i zanieczyszczenia, ale również skutecznie zakonserwują czyszczony element.
Jeśli zdecydujemy się na zakup ekspresu do kawy z funkcją samoczyszczenia, konserwacja urządzenia nie będzie dla nas żadną uciążliwością.
Automatyczne czyszczenie parą sprawdza się wyjątkowo dobrze w ekspresach z systemem spieniania mleka.
Funkcja ta pozwoli nam zaoszczędzić sporo pracy oraz pieniędzy, które w innym wypadku wydalibyśmy na specjalistyczne środki czystości.
Wybieramy domowy ekspres do kawy

Znamy już podstawowe rodzaje ekspresów do kawy, zasady ich działania, zalety oraz wady.
Teraz przyszedł czas na dokonanie wyboru. W ramach podsumowania radzimy, na co zwrócić uwagę podczas zakupów.
- Moc urządzenia. Im wyższa moc ekspresu, tym krócej czekać będziemy na naszą poranną kawę.
Osoby cierpiące na chroniczny deficyt czasu powinny wybierać spośród urządzeń o mocy od 1500 W w górę. - Szybkość przygotowania kawy. Szybkość parzenia zależy nie tylko od mocy, ale również zastosowanej metody działania. Przygotowanie kawy w ekspresie przelewowym zajmie nawet 15 minut. Ekspres ciśnieniowy zaparzy ją w ciągu kilkudziesięciu sekund.
- Pojemność. Analizując pojemność urządzenia, dowiemy się, ile filiżanek kawy możemy przygotować w czasie jednego parzenia. Jest to szczególnie istotne w przypadku ekspresów przelewowych. Skoro czas oczekiwania na kawę jest tak długi, warto żeby napoju było więcej.
- Ciśnienie. Parametr ten dotyczy oczywiście tylko ekspresów ciśnieniowych oraz ciśnieniowo-przelewowych. Im wyższe ciśnienie, tym smaczniejsza i bardziej aromatyczna kawa. Do przygotowania dobrego espresso wystarczy nam 9 barów. Najbardziej optymalnym wyborem będą jednak ekspresy zdolne wygenerować ciśnienie w przedziale 12-15 barów.
- Ulubiony rodzaj kawy. Każdy z nas ma swoje preferencje smakowe. Jeśli lubimy klasyczną czarną kawę zbliżoną smakiem do kawy po turecku, postawmy na ekspres przelewowy. Doświadczeni w baristycznej sztuce fani espresso powinni z kolei zastanowić się nad zakupem dobrego ekspresu kolbowego. Miłośników kaw z aromatycznymi dodatkami zainteresują z pewnością ekspresy na kapsułki lub saszetki. Jeśli lubimy kawę we wszystkich jej postaciach, najlepszym rozwiązaniem będzie uniwersalny ekspres automatyczny.
- Wbudowany młynek. Zintegrowany młynek to fantastyczne udogodnienie. Ekspresy automatyczne wyposażone są w młynki dwóch rodzajów: udarowe oraz żarnowe. Młynki udarowe składają się z wirujących metalowych ostrzy, które tną ziarna kawy, wytwarzając przy tym wysoką temperaturę. Proces ten sprawia, że kawa może mieć lekko gorzkawy posmak. Młynki żarnowe miażdżą ziarna przy użyciu metalowych walców. Kawa z młynka żarnowego uznawana jest za smaczniejszą. Niestety, ten typ urządzenia charakteryzuje się większą awaryjnością.
- System spieniania mleka. Dodatek ten pozwoli nam przyrządzać znakomite kawy z dodatkiem mleka. Tańsze urządzenia wyposażone są w zwykłą dmuchawę spieniającą (system mechaniczny) – dobry wybór dla osób sporadycznie pijących kawy mleczne. Sprzęt z górnej półki posiada natomiast bardziej zaawansowany układ automatyczny, dzięki któremu kawa będzie znacznie smaczniejsza.
- Czyszczenie i konserwacja. Każdy ekspres do kawy wymaga regularnego czyszczenia. Dlatego też, przed zakupem warto sprawdzić czy wybrane przez nas urządzenie ułatwi nam tę czynność. Przede wszystkim, zwróćmy uwagę na metody demontażu poszczególnych elementów. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, przyjrzyjmy się modelom wyposażonym w funkcje automatycznego czyszczenia i odkamieniania.
- Design i rozmiary. Bez wątpienia, ekspres do kawy powinien się dobrze prezentować na kuchennym blacie. Najciekawszym designem wyróżniają się kompaktowe ekspresy kapsułkowe. Bardziej klasyczne urządzenia utrzymane są zwykle w tradycyjnym, eleganckim stylu. Przystępując do zakupu, pamiętajmy, aby dostosować urządzenie do naszych możliwości przestrzennych. Duże ekspresy automatyczne nie sprawdzą się raczej w małej kuchni o ograniczonej przestrzeni roboczej.
- Energooszczędność. Zwracajmy uwagę na oznaczenia produktów. Przydatną funkcją, pozwalającą ograniczyć zużycie energii jest opcja automatycznego wyłączania się urządzenia po zakończonej pracy.
Domowe ekspresy do kawy – ceny
Ceny ekspresów przelewowych mieszczą się zwykle w granicach od 200 do około 600 zł. Za przyzwoitej jakości ekspres ciśnieniowy zapłacimy natomiast minimum 1000 zł. Cena modeli przeznaczonych dla najbardziej wymagających użytkowników waha się z kolei w granicach 2500-3500 zł. Godne uwagi ekspresy kapsułkowe i saszetkowe kupimy za około 500 zł (choć bez problemu znajdziemy także modele w przedziale 250-400 zł). Koszt przyzwoitego modelu ciśnieniowo-przelewowego o podstawowych parametrach wynosi około 300 zł.
Jakie są wady ekspresów kapsułkowych?
Najczęściej wymieniane wady ekspresów kapsułkowych to kapsułek producenta, od którego kupiliśmy urządzenie, stosunkowo wysoka cena kawy w kapsułkach, jakość kawy nieporównywalna z dobrą kawą ziarnistą.
Jakie są wady ekspresów automatycznych?
Najczęściej wymieniane wady ekspresów automatycznych to wysoka cena i duże rozmiary.