
Gładzie szpachlowe dostępne są w postaci proszku lub gotowej masy. Zanim dokonasz wyboru, sprawdź, czym różnią się te produkty.
Skład masy
Gładzie w proszku to mieszaniny gipsowe, cementowe lub cementowo-wapienne.
W ich składzie można też znaleźć domieszki naturalne, takie jak:
- kreda,
- dolomit.
Wśród gładzi gipsowych w proszku znajdziemy też produkty wzbogacone plastyfikatorami oraz polimerami.
Masy gotowe to zazwyczaj mieszanki syntetyczne zawierające żywicę polimerową oraz różnego rodzaju wypełniacze.
Przygotowanie gładzi
Gotowa masa, jak sama nazwa wskazuje od razu po otwarciu może być nakładana na ściany lub sufity.
W przypadku gładzi w proszku trzeba ją wymieszać z wodą stosując odpowiednie proporcje. Najczęściej jest to ok. 0,35 l wody na 1 kg proszku.
Gdy składniki dobrze się połączą i będą miały odpowiednią konsystencję należy odczekać kilka minut.
Przed rozpoczęciem nakładania uzyskaną masę należy ponownie wymieszać.
Stosowanie
Gładzie bez względu na ich rodzaj można nakładać zarówno ręcznie, jak i maszynowo.
Jednorazowo rozprowadza się warstwę ok. 2 mm.
Temperatura w pomieszczeniu powinna mieścić się w przedziale 5 do 30 stopni Celsjusza.
Gładź gipsowa w proszku cechuje się nieco większą wydajnością.
Czas wysychania dla obu rodzajów mas jest uzależniony od temperatury oraz wilgotności powietrza i może wynosić maksymalnie 24 godziny.
Gdy powierzchnie są suche można przystąpić do szlifowania ręcznego lub maszynowego.
Zastosowanie
Zarówno gładź gotową, jak i w proszku można stosować do nakładania na całych powierzchniach ścian i sufitów, a także do wyrównywania niewielkich nierówności.
Gładzią można pokryć różnego rodzaju tynki, płyty gipsowo-kartonowe, jak również beton.
Oczywiście są to materiały do stosowania wyłącznie wewnątrz budynków.
W przypadku gładzi gipsowych w proszku nie powinno się ich stosować w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności.
Jaką gładź szpachlową wybrać – gotową czy w proszku?
Na to pytanie znajdziesz odpowiedź na poniższej infografice.
