TANIA budowa domu
-
tanio to można systemem gospodarczym, ale to długo trwa i jak się podliczy efekty pracy to niekoniecznie tak tanio wychodzi
Budowa domu wcale nie musi być ekstremalnie droga, pod warunkiem, że część prac będziemy w stanie wykonać we własnym zakresie. O ile budowanie murów, wstawianie stolarki okiennej i drzwiowej wymaga pewnego doświadczenia i wiedzy, o tyle wszelkie prace związane z wykończeniem wnętrz można wykonać jak najbardziej we własnym zakresie. Np wszelkie zabudowy suche przy pomocy płyt karton-gips, gładzi gipsowej itd. Warto się tego nauczyć, bo można w ten sposób zaoszczędzić sporo gotówki.
Budowa domu to duże przedsięwzięcie, które wymaga nie tylko sporej ilości pieniędzy ale również czasu. Jeżeli po części będziesz chciał wykonać dom sam i szukasz odpowiednich materiałów oraz narzędzi to polecam zajrzeć do Bricoman, gdzie sam zaopatrywałem się w większość potrzebnych rozwiązań, a ostatnio nawet kształtowniki
Jeśli mówimy o ekonomi w czasie budowy domu to należy używać materiałów o miarę dobrym stosunku jakości do ceny. Ja zrobiłem szalunek na fundamenty z pilśni bo udało mi się kupić płyty pilsniowe w dosyć dobrej cenie tutaj www bricoman.pl/drzwi-okna-stolarka/plyty-polki-blaty-okleiny/plyty-pilsniowe-hdf , wybrałem je ze ze względu na ich uniwersalność i wytrzymałość także myślę że wyszło taniej niż jakbym miał kupić deski do szalunków
Na pewno tanio budowa wyjdzie was jak zakupić wszelkie materiały budowlane u producentów. Ostatnio nawet mój brat szukał rur kanalizacyjnych i wodociągowych, trafił na firmę uponor. Która oferuje wysokiej jakości, mocne i funkcjonalne rury. A także inne systemy wykorzystywane w budownictwie.