Instalacja ogrzewania
Jeżeli z kolei chcielibyście troszkę zaoszczędzić na ogrzewaniu swojego domu, to polecam wam wykonanie audytu energetycznego. Ja zrobiłam u mnie te ekspertyze energetyczną i dzięki temu mogłam wporwadzić poprawki do mojego domu, dzięki którym zaoszczędziłam na ogrzewaniu.
Ja podobnie jak niektórzy postawiłem na nowoczesność, czyli pompę ciepła. Jest to dość duża inwestycja, ale u nas się ona zwraca także jesteśmy zadowoleni. Na pewno jest to rozwiązanie wygodne i ekologiczne, ale wszystko zależy od indywidualnej sytuacji, więc najlepiej pordzadzić się specjalisty. Moją instalacją zajmowała się firma ze śląska i z czystym sumieniem mogę ich polecić.
Wczoraj wybrałam się już w celu zakupu kotła. Podpytałam, kiedy najlepiej ruszyć z instalacją. Miły pan doradził mi, abym zabrała sie za o jak najszybciej, bo przed samą zimą ludziom się "przypomina" o ogrzewaniu i mają nawał roboty. Powiem Wam jeszcze, że poświęcili mi dobre pół godziny... A dziś mam wrażenie, że na temat kotłów wiem już wszystko!
Zastanawiałam się nad jakąś większą firmą zajmującą sie instalacją. Ale bardzo pomogli mi w dag-darze w Skierniewicach. Jestem bardzo wdzięczna! 

Masz rację, przy budowie domu warto zainwestować w ekologiczne ogrzewanie - koszty szybko się zwracają, a satysfakcja zostaje:) A ta firma ze Śląska, to czasem nieeko-atelier? bo jak dla mnie to mają oni najlepszych fachowców od pomp ciepła.erinor pisze:Ja podobnie jak niektórzy postawiłem na nowoczesność, czyli pompę ciepła. Jest to dość duża inwestycja, ale u nas się ona zwraca także jesteśmy zadowoleni. Na pewno jest to rozwiązanie wygodne i ekologiczne, ale wszystko zależy od indywidualnej sytuacji, więc najlepiej pordzadzić się specjalisty. Moją instalacją zajmowała się firma ze śląska i z czystym sumieniem mogę ich polecić.
A jak się nie ma dostępu do gazu, to najlepszym rozwiązaniem jest kocioł na pellet. Moi rodzice mają taki kocioł (kupiony od firmy SAS) już trzecią zimę i są z niego zadowoleni. Ma on wszystkie potrzebne sterowniki, które zapewniają bezpieczeństwo i łatwość obsługi, a to dla moich rodziców było najważniejsze. No i pellet zdecydowanie mniej brudzi niż węgiel, co też jest dużym plusem tego typu ogrzewania.
Dużo osób o tym nie pamięta, ale w skład instalacji grzewczej zawsze wchodzi komin. I o to aby był on bezpieczny trzeba się zatroszczyć. Z powodu nieszczelnego komina czy innej usterki związanej z tym elementem może albo coś się stać domowi albo rodzinie np w nocy może się zaczadzić.
Powiem z doświadczenia na etapie montażu agregatów powietrznej pompy ciepła miałam problemy ze znalezieniem zwykłej zwyżki (tak żeby nie płacić za dojazd więcej niż za 2 godz usługi) znalazłam super portal nadmiar.pl i myślę, że jeszcze nie jest bardzo popularny i jak dla mnie trochę nie oswojony ale znalazłam zwyżkę z Katowic przede wszystkim dostępną w 10 min, także dla naszych budow portal bardzo przydatny.
Tej firmy nie kojarzę. Natomiast bardzo dobre opinie ma wśród moich znajomych firma Dimplex. Montowali oni już kilku osobom pompy (nie tylko gruntowe, także wodne) i wszyscy są z ich usług zadowoleni. Najważniejsze to to, że mają duże doświadczenie w montażu pomp, bo od lat są rynku i mają bardzo dobrej jakościowo pompy. A wiadomo, że to podstawa.